LIGE NU:

Smalt budget på plads i Hjørring: Plejehjem lukker

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Konservative og SF er blevet enige om en budgetaftale for Hjørring Kommune for 2019.

Socialdemokratiet, Konservative og SF er blevet enige om en aftale for næste års budget for Hjørring Kommune. De tre partier udgør samlet 18 af de 31 mandater i byrådet, og budgettet for næste år bliver således et smalt et af slagsen.

I budgettet for 2019 står blandt andet, at kommunen vil lukke ældrecenter Havbakken i Tornby, og det er netop dette punkt i budgettet, der har gjort budgettet så smalt som det er blevet.

- Den altovervejende knast i de her forhandlinger har været lukningen af Havbakken. Vi synes ikke, det er anstændigt at tage lukningen af et plejehjem med i et budget, når vi arbejder - og har arbejdet længe - med en plejehjemsplan for kommunen, der rækker helt frem mod 2030, fortæller Henrik Jørgensen, der er 2. viceborgmester og gruppeformand for Venstres syv mandater i byrådet.

- Det vigtigste argument for at lukke Havbakken har været, at det var det billigste at lukke, og det synes vi er underligt at tage med, når nu vi arbejder på en større plan for området. Det er ikke fordi, vi er uenige i at, der skal kigges på plejeboligstrukturen, men det er vi jo også igang med - i et andet forum end budgetforhandlingerne, lyder det videre.

Aldrig rart at stå overfor lukninger

Borgmester Arne Boelt har stået i spidsen for budgetforhandlingerne, og i en pressemeddelelse udtaler han, at det aldrig er rart at stå overfor lukninger af kommunale institutioner.

- Men jeg og parterne bag denne aftale mener, at det er nødvendigt, at vi handler i forhold til vores snævre økonomiske rammer, og borgernes ønsker om at blive længere i eget hjem. Hensynet til kvalitet i forhold til de borgere, der bor på ældrecentre, er vigtigere end nærhed. Vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning på længere sigt, og derfor er vi nødt til at træffe beslutningen nu, udtaler borgmesteren i pressemeddelsen. Han siger videre, at man ikke ønsker at fastholde beboere, pårørende og medarbejdere i den uvished, de har været i i snart et halvt år.

Men det argument køber Henrik Jørgensen ikke:

- Der er en plejehjemsplan på vej, og den kan meget vel også ende med at indeholde lukninger af plejehjem - og havde man undladet at lukke Havbakken nu, var de indgået på lige fod i den store plan, der rækker helt frem til 2030, lyder det.

- At man gør det for at undgå uvished for de involverede, synes jeg er helt bagvendt argumentation. Man kunne jo have ladet være med at bringe det på banen i første omgang, siger han videre.

Snæver økonomi kræver besparelser

Budgettet i Hjørring bliver endnu et i rækken af budgetter, hvor man må skære på serviceniveauet i kommunen. Forligspartierne peger på en snæver økonomi og det "urimelige udligningssystem" som hovedårsagen, men på trods af smalkost i kommunen er man lykkedes med at friholde flere områder fra besparelser.

Det gælder blandt andet værestederne indenfor socialpsykiatrien, rengøring til de ældre og dagtilbudsområdet. Dertil kommer at bebudede besparelser på skoleområdet er fjernet igen.

- Når vi taler om væresteder indenfor socialpsykiatrien er der tale om nogle af de svageste i vores samfund, som ofte ikke har det overskud i hverdagen, som mange andre har. Derfor har vi en særlig forpligtelse til at have møde- og væresteder, som for så mange mennesker, er så vigtige, siger Peter Duetoft (S) i pressemeddelelsen.

Derudover er der fundet midler til at indgå en arbejdstidsaftale med lærerne.

- Det er vigtigt med et fortsat godt samarbejde med vores medarbejdere og i det lys er indgåelse af en arbejdstidsaftale med lærerne et fornuftigt skridt – også for vores skoler og især for vores børn, siger Jørgen Bing (SF).

I budgetforliget indgår også en lukning af det veldrevne plejecenter Havbakken. Og derfor trak Venstre sig fra forliget.

 

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden