LIGE NU:

På trods af politiske løfter om kontrol: Hollandsk bomtrawler chikanerer danske fiskere

I februar tidligere på året lovede fiskeriministeren øget kontrol med de hollandske bomtrawlere, men natten til tirsdag var der igen problemer ud for Thorup Strand.

Opdatering: Vi skrev tidligere, at de danske fiskeres garn var blevet ødelagt. Det har siden vist sig, at den hollandske trawler blot har været meget tæt på garnene, og artiklen er nu rettet. 

Kritikken har haglet ned over den danske fiskerikontrol i årevis, fordi de ikke har kunnet dæmme op for de stærkt kritiserede hollandske bomtrawlere.

Det sidste halve år har der derfor været indført øgede fiskerikontrol, men så sent som natten til tirsdag har en hollandsk bomtrawler chikaneret de lokale fiskere fra Thorup Strands og været tæt på at sejle deres garn over, efter tre kuttere havde lagt dem ud.

Det oplyser Thomas Højrup, formand for Thorup Strand Kystfiskerlaug, der har været i kontakt med Jonny Olsen, fisker på kutteren LIV HM93, der stadig befinder sig på åbent hav.

- Hollænderne gør det udelukkende for at genere sine nabofiskere, siger Thomas Højrup. 

TV2 Nord har også været i kontakt med fisker Jonny Olsen, der fortæller, at den hollandske bomtrawler sejlede faretruende tæt på fiskernes garn, blot for at dreje af i det sidste sekund. 

Fiskeren kalder det grov chikane.

Efterlyser handling fra politikere

Efter de danske fiskere opdagede hærværket, forsøgte de at kalde den hollandske bomtrawler op. Ifølge Thomas Højrup valgte den hollandske båd i stedet at lukke sin radio uden at svare. 

Efterfølgende kaldte Jonny Olsen Lyngby Radio, der er Forsvarets center for fjernbetjening af de 24 kystradiostationer i Danmark, op. Lyngby Radio forsøgte herefter at kontakte bomtrawleren op, men heller ikke her valgte hollænderne at svare. 

- Alene det at de ikke svarer Lyngby Radio, er ulovligt, siger Thomas Højrup.

Formanden efterlyser nu handling fra politikerne.

- Politikerne stod tidligere på året og lovede bod og bedring, men vi kan se, at det ikke virker. Vi vil gerne have mere fysisk kontrol af de hollandske fiskerere, siger Thomas Højrup. 

Så sent som i fredags var den nye fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) ellers i Thyborøn for at gøre status. Her glædede ministeren sig over den ekstra indsats.

- I skal jo reagere på, at de hollandske bomtrawlere ikke overholder de regler, der gør sig gældende for de danske fiskere. Og derfor har fiskerikontrollen været meget mere ude, men selvom de har foretaget mange flere kontroller, så har de ikke opdaget flere forseelser, sagde Eva Kjer Hansen til TV2 Nord.

TV2 Nord har fremlagt sagen for fiskeriordfører hos Socialdemokratiet, Simon Kollerup, der nu vil kalde Eva Kjer Hansen (V) i samråd. 

Indsatsplanen fra daværende fiskeriminister Karen Ellemann (V)

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden