Anklager vil have brandmand idømt otte års fængsel - forsvarer kræver frifindelse

Advokaterne har gjort sit. Nu venter kun dommen i sagen om 33 brande i Fjerritslev-området.

På onsdag klokken 17 får borgerne i Fjerritslev svaret: Er den tiltalte 34-årige brandmand skyld i de 33 brande, han er tiltalt for at stå bag i perioden fra april til november sidste år?

I dag har anklagemyndigheden afsluttet sin dokumentation i sagen, og både anklager og forsvarer har procederet i sagen. 

Anklageren kræver mindst otte års fængsel og frakendelse af retten til at være brandmand på ubestemt tid, mens forsvareren kræver frifindelse. Og i tilfældet af en domsfældelse ikke mere end fem-seks års fængsel.

Teleoplysninger forbinder tiltalt til brandsteder
Anklageren læner sig op af teleoplysninger, der viser, at den tiltalte i mange af de 33 forhold befandt sig i områderne, kort før eller kort efter der var brand. 

Omvendt mener forsvareren, at det ikke er noget bevis. 

- I 17 af de 33 forhold er der intet telemæssigt, der forbinder min klient til brandene. Det er et faktum. Så er der nogle, hvor han har været i nærheden, det er korrekt. Men i Fjerritslev er der så langt mellem telemasterne, at man kan noteres på en mast og alligevel være op til 12 kilometer fra masten. Og han har jo forklaret, at han kørte rundt og drak i området, så det er derfor, siger hans forsvarer Jens Christian Christensen. 

Han mener dermed ikke, at anklagemyndigheden har bevist ud over enhver rimelig tvivl, at bare fordi hans klient optræder på teleoplsyninger, at han så også har startet brandene.

DNA-spor på karabinhage
Specialanklager Kim Kristensen fra Nordjyllands Politi fremførte ved Retten i Hjørring, at der på et af brandstederne - brand i et skur i børnehave - blev fundet DNA på en karabinhage, som tilhørte den 34-årige. 

Anklageren har ført vidner, der har beskrevet, at den tiltalte var med til at slukke branden på stedet - men at han stod langt fra skuret og passede tankvognen. Det har den tiltalte også forklaret. Anklageren forklarede også, at karabinhagen af og til blev udskiftet, og at den tiltalte og en pædagogisk leder har sagt, at han sidst var ved skuret i 2015. 

Dermed mente anklageren, at DNA'et blev sat på karabinhagen på dagen for branden. Forsvareren bestred ikke, at DNA'en kunne tilhøre den tiltalte, men at aftrykket kunne være sat på et andet tidspunkt. 

Overvågningsvideo fra skole
I sin procedure lagde anklageren også vægt på de mange overvågningsbilleder fra nærliggende byggemarkeder, som ifølge anklageren viser brandmandens ekskærestes bil forlade hans hus på Vestergade i Fjerritslev omkring brandtidspunkterne. 

Til det mente forsvareren, at billederne for det første i flere tilfælde var i så dårlig kvalitet, at man ikke kunne bevise, hvem der sad i bilen - og dernæst, så kan man ikke fastslå, hvor bilen kørte hen, når den var ude af kameraernes synsfelt. 

- Man kunne have kørt et par meter videre og vendt om. Det er ikke bevist, at min klient har ført bilen - og hvor han så er kørt hen, fremhævede forsvareren, som alt i alt mente, at der 'ikke er nogen smoking gun' i sagen. 

Det er anklageren dog ikke enig i.

- Det ekstreme sammenfald af tidspunkter og steder er ikke tilfældigt. Det var utvivlsomt tiltalte, der påsatte brandene, sagde Kim Kristensen under sin procedure. 

Det var en overvågningsvideo fra Fjerritslev Skole, der fik politiet på sporet af den 34-årige. Han blev genkendt på videoen, hvor der bliver stukket ild til en container, af sin ekskæreste, ekskone, mange-årig ven, vennens kone, sin søster og svoger, niece, bankdirektør og bankrådgiver.

Dommer Jeanette Thørholm Andersen og de to domsmænd skal nu gøre beviserne op og tage stilling til skyldsspørgsmålet. 

Dommen bliver afsagt onsdag klokken 17, og du kan se dommerens oplæsning af dommen på TV2 Nord. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland