- Det er jo helt katastrofalt: Nu er tidsplanen klar for naturprojekt

Der har været stor debat om naturnationalparkerne, siden regeringen lancerede deres plan i 2022. I Tranum står det nu klart, hvornår den forventes at åbne.

"Tosset" og "tåbeligt".

Det er nogle af de ord, Ulla Gottliebsen tager i brug, når hun taler om, at vilde dyr fremover skal hegnes inde i Naturnationalpark Tranum.

Hun har sammen med gruppen "Ja tak til natur - Nej tak til en indhegnet naturnationalpark i Tranum" brugt de sidste år på at kæmpe imod projektet, der nu har fået en mere fast tidsplan.

Miljøminister Magnus Heunicke oplyser, at naturnationalparken, der strækker sig over knap 2.700 hektar i Jammerbugt Kommune, forventes at åbne i 2026.

Talsperson for modstandsgruppen, Ulla Gottliebsen, vidste godt, at det var på vej, men ærgrer sig alligevel.

- Vi vil i gruppen fortsætte arbejdet og håbe, at fornuften vinder til sidst. Det er allerede et enestående stykke natur, der er slet ikke behov for alle de her tiltag.

Der skal blandt andet ryddes grantræer og lukkes grøfter og dræn, inden vilde heste og køer bliver sat fri i området omkring Tranum Klitplantage. Det betyder, at flere områder vil stå under vand i årets våde periode.

- Det er jo helt katastrofalt at sætte dyr ud i sådan et område. 

- Der er heller ingen beredskabsplan, for hvordan Naturstyrelsen skal redde dyr op, der sidder fast i sump og mudder. Vi ser det som et stort eksperiment, lyder det fra Ulla Gottliebsen.

I stedet så hun gerne, at den nuværende ordning, hvor lokale landmænds dyr græsser på arealerne i sommerhalvåret, blev opretholdt.

- Landmændene tager dyrene væk, når der ikke er mere føde. Man kan se på arealerne, at naturen trives.

Biodiversitetskrise

Søren Rosenberg er lokalformand i Danmarks Naturfredningsforening Jammerbugt og har arbejdet med den kommende naturnationalpark i Tranum i de seneste år.

- Etableringen af naturnationalparker vil give et kæmpe løft til den sårbare natur og de sjældne arter. Jo vildere naturen bliver på dens egne præmisser, jo bedre er det for både naturen, og de arter vi vil beskytte.

- Vi har jo en biodiversitetskrise. Det er et faktum, konstaterer lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening.

Der kommer yderligere to naturnationalparker til regionen. Den ene skal etableres på Læsø, mens den anden kommer ved Hanstholm. Begge forventes tidligst at være klar til at åbne som naturnationalparker i 2028.


Seneste nyt

fra Nordjylland