Flere forhold var ikke i orden på Bratbjerggaard: Nu svarer ejer på kritikken

Fødevarestyrelsen var onsdag på kontrol på Bratbjerggaard, da en anonym anmeldelse gav anledning til det. Og det er endt med flere forhold, som skal bringes i orden.

Onsdag trillede en bil fra Fødevarestyrelsen og en fra politiet ind hos Bratbjerggaard ved Brovst, som har modtaget 59 heste fra den omstridte hesteavler John Byrialsen. 

- Vi var derude onsdag på baggrund af en anonym henvendelse, som gik på manglende registrering i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR, red.) og på, at der var heste på gården, der ikke blev motioneret, som de skulle, fortæller Flemming Kure Marker, veterinærchef i VeterinærNord, som er en del af Fødevarestyrelsen. 

Og forholdene fra anmeldelsen viste sig at være korrekt, fortæller han. 

- Det, vi kunne konstatere i går, var, at besætningen ikke var oprettet i CHR, som de skulle være – det har vi sanktioneret med en indskærpelse, siger veterinærchefen og fortsætter:

- Der var heller ikke hestepas til stede, det bliver også indskærpet. Hestene skal motioneres to timer om dagen, og det var der ikke mulighed for. De folde, der skal være, de skal være minimum 800 kvadratmeter. Og der var folde, men der var ingen spor af, at der havde været heste derinde.

Opfølgende kontrol

Flemming Kure Marker fortæller dog også, at der var et forhold mere, der skal bringes i orden, mens der også kommer yderligere kontrol på gården.

- Endelig er det blevet indskærpet, der var derfor risiko for, hestene kunne komme til skade, fordi et vindue var smadret. De forhold er blevet indskærpet, som er en sanktion i Fødevarestyrelsen, og som jo alle sammen betyder, at vi vil lave en opfølgende kontrol, som er uanmeldt, forklarer Flemming Kure Marker.

Desuden bemærker veterinærchefen, at Bratbjerggaards ansatte ikke havde bemærkninger til, hvad der blev konstateret. 

- Godt de kommer

Ejeren af Bratbjerggaard, Hans H. Kristiansen, er faktisk tilfreds med besøget, selvom det blev til flere forhold.

- Jeg er glad for, at vi har så gode myndigheder, der følger op på tingene og gør deres arbejde, begynder han. 

Han har dog også forklaringer på de forhold, som Fødevarestyrelsen onsdag kom med. Først på, hvorfor hestene ikke er registreret i CHR.

- Normalt får vi papirerne på hestene, når vi overtager dem - men dem har vi ikke fået af kurator (fra konkursboet ved Stutteriet Viegård, red.). Vi har rykket flere gange efter, siger Hans H. Kristiansen og fortsætter:

- I går fik vi tilladelse af embedsdyrelægen til at oprette hestene med chipnummeret, så dem har vi scannet, og derfor har vi også kontaktet SEGES for, om jeg kan få sat hestene sat ind i CHR med chipnummer og ikke pasnummer. 

Hestene bliver motioneret

Til kritikken på foldene, hvor hestene kan gå og få motion, fortæller han, at der arbejdes på at gøre dem klar, men at hestene får den motion, som de skal.

- Vi må tage hestene ud manuelt, og de bliver reddet og longeret. Så det er der meget mere manuelt arbejde med, end hvis foldene havde været klar til hingste. Vi skal være sikre på, at foldene er robuste nok, inden vi lukker dem derind. Vi kan ikke have, at der er dyr eller mennesker, der kommer til skade. Men der er meget arbejde med det lige nu, fortæller ejeren, men fastslår altså, at de bliver motioneret korrekt.

Og sidste kritikpunkt med ruden, der var blevet smadret, bliver fikset.

- Hvis der går en rude, så går der en rude, og så har vi ringet efter en glarmester. Den slags ting sker. Der var også en hingst, som havde sparket en boksplade, og den er gået i stykker, og der afventer vi, at vi får en ny plade i. Men vi har i mellemtiden tømt boksen ved siden af, så ingen heste kommer til skade, siger Hans H. Kristiansen. 



Seneste nyt

fra Nordjylland