Se programmet: Modgang var der nok af – men Gølbådens frivillige gav aldrig op

To dødsfald, en tom pengekasse og et formandsskifte kunne ikke stoppe de frivillige i Gølbådens Træskibslaug. TV2 Nord har fulgt Gølbådens utrolige forvandling og de frivillige kræfter bag.

Se "Gølbåden 2" øverst i artiklen. Du kan desuden se første afsnit af Gølbåden-serien nederst i denne artikel.

På havnen i Nørresundby står en gruppe mænd med en mission. Kalenderen viser år 2012, og mændene har sat sig for at renovere rutebåden Gøl fra 1908. Et kæmpe arbejde, som med tiden byder på flere bump på vejen.

Blandt andet har pengene det med at slippe op.

- Når der ikke er penge, så ligger tingene stille. Det kan ikke undgås. Men så arbejder vi på sidelinjen for at få de her penge, fortæller formanden fra 2017-2019, Børge Lindegaard, i programmet.

Det lykkes altid de ihærdige ildsjæle at indhente finansiering fra fonde og sponsorer. Og så er de lokale også villige til at bidrage til projektet.

Blandt andet har skovejeren Mette Glarborg fra Øland doneret et træ, der skal laves om til en mast. Det betyder nemlig noget, at træet er fra lokalområdet, og at den ikke blot er færdigkøbt.

Den færdige mast ender med ikke at passe  til båden, da den eksterne bådebygger har overset de reviderede tegninger.
Den færdige mast ender med ikke at passe  til båden, da den eksterne bådebygger har overset de reviderede tegninger.
Foto: Benny Kristensen

- Det er skønt at hjælpe de lokale med sådan et spændende projekt. Det er imponerende, at de har så stor entusiasme og bruger al deres fritid på det, siger Mette Glarborg.

 At masten så ender med ikke at passe til Gølbåden, er en anden historie.

Bent Nielsen fra Gølbådens Træskibslaug laver bordskånere af træstumper fra Gølbåden for at samle ind til projektet. Han har lavet 500 styk.
Bent Nielsen fra Gølbådens Træskibslaug laver bordskånere af træstumper fra Gølbåden for at samle ind til projektet. Han har lavet 500 styk.
Foto: Benny Kristensen

Autentisk motor og dampende varme planker

Der er flere milepæle undervejs i det store renoveringsprojekt. Blandt andet i juni 2018, da de frivillige kan montere en knap tre tons tung motor, som er lavet specielt til Gølbåden.

- Det er virkelig, virkelig stort det her. Motoren har været længe undervejs, og vi har drøftet hvilken motor, der skulle i. Lyden fra motoren skal være autentisk, siger Jørn Hjerresen fra Gølbådens Træskibslaug.

 
 
Foto: Benny Kristensen

I februar 2019 runder projektet endnu et højdepunkt, da den sidste egetræsplanke til skroget bæres ind i hallen.

Da den sidste skrue skrues i, bliver den dedikeret til to helt særlige ildsjæle. Jesper og Anders. Dem vender vi tilbage til om lidt.

Video: Da egetræsplankerne bliver skruet fast.

Mindet om Jesper og Anders

Jesper Schlotfeldt Jensen var en af de mænd, der var med på havnen i Nørresundby i 2012. Faktisk var det ham, der fik idéen om at renovere den gamle båd. Således var han med i spidsen i de første år – men i 2015 blev han dræbt i en trafikulykke.

Et dødsfald, der kortvarigt lammede de frivillige, der dog besluttede sig for at fortsætte arbejdet – det ville Jesper have ønsket.

I 2019 måtte de frivillige endnu en gang sige farvel til en værdsat ven og kollega på Gølbåden, da skibstømrer Anders Christensen døde efter kort tids sygdom. Anders var – ligesom Jesper – en af de store drivkræfter på projektet.

Anders Christensen døde efter kort tids sygdom.
Anders Christensen døde efter kort tids sygdom.
Foto: Benny Kristensen

Og netop derfor er det til ære for de to, at formand Søren Petersen slår den sidste skrue i skroget i februar 2019.

Coronavirus rammer verden – og arbejdet med Gølbåden sættes på pause

I begyndelsen af 2020 møder vi de frivillige på havnen i Gjøl. Humøret er i top. Det er blevet besluttet hvor på Gjøl Havn, Gølbåden skal være – og båden er tiltænkt havnens bedste placering.

Træskibslauget ser frem til en stor begivenhed med søsætning, 500 gæster og forhåbentlig besøg af kulturministeren 29. maj 2020 – men så rammes projektet sammen med resten af verden af endnu en stor udfordring. Coronavirus.

Endnu en gang står projektet stille. Mange af træskibslaugets medlemmer er oppe i årene – alderspræsidenten er 85 år – og de bliver hjemme for at passe på sig selv, mens den nye virus gør sit indtog i Danmark.

Gølbåden søsættes endelig

Datoen for søsætningen af Gølbåden bliver flyttet og holdt hemmelig, og da coronarestriktionerne bliver lempet, kan de frivillige endelig samles og gøre det, de har arbejdet på i otte år: atter at få Gølbåden på vandet.

Et par uger inden søsætningen er medlemmerne af træskibslauget på kirkegården for at fortælle Jesper og Anders, at arbejdet er færdigt.

Video: Søsætning og besøg på kirkegården.

Kalenderen viser 26. juni 2020, da de frivillige igen er samlet på en havn. Denne gang for at søsætte båden, der har taget så meget af deres tid.

Meget er sket siden dengang i 2012, og både opture og nedture har fyldt. Selvom det er dejligt at afslutte projektet og få Gølbåden på vandet, er det også med en grad af vemod.

- Det er skønt, den ligger hernede. Men det er også mærkeligt, at værftet står tomt. Hvad gør vi nu, spørger Peter Rodkjær fra Gølbådens Træskibslaug.

Se "Gølbåden 2" øverst i artiklen. Du kan desuden se første afsnit af Gølbåden-serien lige her:

Reportage om renoveringen af en gammel rute- og fragtbåd fra 1908.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland