Syv gange højere end Lynet: Naboer raser over ny kæmperutsjebane

Lokalplanen tilsidesættes af borgmesteren i jagten på flere turister.

Artiklen her er årets aprilsnar - forlystelsesparken bygger ikke en 140 meter høj rutsjebane.

Planerne om en 140 meter høj rutsjebane har fået flere naboer til Fårup Sommerland op i det røde felt.

Tirsdag morgen modtager Fårup Sommerland rutsjebanen, som med sine 140 meter slår verdensrekorden, der lige nu tilhører 139 meter høje Kingda Ka, som står i New Jersey. 

Men selvom konstruktionen snart kan sættes op, har modstanderne ikke opgivet kampen. Hos den nærmeste nabo Else Nielsen er det særligt rutsjebanens rute, der er et stort problem. 

quote Vi er også nødt til at sikre, at turisterne kommer til Jammerbugt Kommune

Mogens Christen Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune, Venstre

- Det bliver jo sindssygt, så høj den bliver, og så ruller den lige henover taget på mit hus.

På den hyggelige landejendom har Else Nielsen heste til at græsse på marken, og dyrevelfærden kan blive en stor udfordring, når rutsjebanen passerer direkte henover taget på gården.

- Hestene bliver da påvirkede af det. De kommer da ikke bare til at stå lige så stille og slappe af, hvis der kører sådan en rutsjebane henover hovedet på dem, med folk der skriger, lyder det bekymret fra den nærmeste nabo, der står i spidsen for 'Borgerbevægelsen mod Kæmperutsjebanen'.

Rutsjebanen bliver 3,5 gange så høj som Fønix, man kan se i baggrunden, og dobbelt så høj som vindmøllerne.
Rutsjebanen bliver 3,5 gange så høj som Fønix, man kan se i baggrunden, og dobbelt så høj som vindmøllerne.

140 meter høj og kilometer lang

Gennem vinteren har Fårup Sommerland forberedt sig med flere tests til tirsdagens ankomst af kæmperutsjebanen. 

Rutsjebanen er i al hemmelighed blevet forproduceret af italienske AnsaldoBreda, der i øvrigt også har bygget IC4-togene. 

Samlesættet skulle være ankommet for flere måneder siden, men nu kommer det endelig – tirsdag morgen. Det betyder, at attraktionen allerede kan stå klar til forlystelsesparkens åbning i slutningen af måneden.

- Den nye rutsjebane bliver syv gange så højt som Lynet, så det er virkelig en anden liga, vi er i, fortæller den begejstrede tekniske chef i Fårup Sommerland, Tue Albrektsen.

- Rutsjebanen starter ved udgangen til parken, så fortsætter den ud over parkeringspladserne ud mod rundkørslen og henover Elses hus, inden den vender rundt og kører tilbage hertil. 

Fårup Sommerland har endnu ikke navngivet den nye attraktion. Du kan deltage i konkurrencen om et sæsonkort ved at sende dit forslag ind på gratisrutsjebanetur@tv2nord.dk.

Hvis du bor indenfor den røde cirkel, kan du se den nye rutsjebane på en klar dag.
Hvis du bor indenfor den røde cirkel, kan du se den nye rutsjebane på en klar dag.

Med en højde på 140 meter vil den nye attraktion på dage med klart vejr kunne ses mere end 20 kilometer væk. Derfor har Fårup Sommerland forsøgt at købe sig til opbakning i lokalområdet.

Naboer, der bor indenfor en kilometer fra rutsjebanen, har alle fået årskort, der gælder i 10 år til forlystelsesparken.

Dermed også Else Nielsen, der sammen med sine heste bor få hundrede meter fra sommerlandet.

- Jeg ved ikke, hvor sjovt det er at gå i Fårup Sommerland hver dag i ti år. Jeg ville hellere have haft en økonomisk kompensation, så jeg kunne bruge pengene på noget andet, siger hesteejeren.

Jammerbugt Kommune ignorerer lokalplan

For borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), betyder turister næsten alt. De betyder så meget, at kommunen har valgt at se stort på lokalplanen, der hidtil har forbudt rutsjebaner over 40 meter.

- Jeg kan godt forstå, at borgerne er utilfredse. Men vi er også nødt til at sikre, at turisterne kommer til Jammerbugt Kommune. Det er dem, der er med til at putte smør på rundstykkerne, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade.

quote Hestene bliver da påvirkede af det

Else Nielsen, nabo

Han er samtidig stor tilhænger af løsningen på nabostridighederne med årskort, der gælder i ti år.

- Det bliver mere og mere moderne med f.eks. vindmølleparker, at naboer bliver kompenseret for gener. Jeg synes, at det er fint, naboerne har fået et tiårskort, lyder det fra Venstre-borgmesteren.

Om en lille måned åbner Fårup Sommerland dørene til sæsonen 2024, og hvis hun selv kan bestemme, bliver det måske uden Else Nielsen som nabo. 

- Jeg har overvejet, om jeg skal flytte nu, men vil du købe den? Vil du købe min gård med sådan en rutsjebane henover taget? Slutter Else Nielsen.

Teknisk chef hos Fårup Sommerland, Tue Albrektsen, vurderer den nye rutsjebane til at være i en helt anden liga end de eksisterende. VIDEO: Jesper Bo Winther

Seneste nyt

fra Nordjylland