Vartegn rykker tættere og tættere på kanten - nu kræver beboerforening handling
Vartegnet Blokhus Sømærke er faretruende tæt på at styrte ned på stranden. Den lokale beboerforening mener, at Jammerbugt Kommune gør for lidt for at redde vartegnet.
Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), forsikrer, at der er en plan for, hvordan sømærket i Blokhus kan reddes.
Et af de ikoniske vartegn langs den nordjyske vestkyst er sømærket i Blokhus.
Men der har længe været overhængende fare for, at den store røde trækonstruktion styrter ned på stranden.
Lørdagens storm, Malik, gjorde ikke situationen bedre, da den åd flere meter af skrænten ved sømærket, hvis ene ben er faretruende tæt på at hænge dinglende ud over kanten.
Det vækker bekymring hos flere i området, at byens og strandens vartegn på den måde risikerer at gå til.
Kæmper for vartegnet
En af de bekymrede er bestyrelsesmedlem Leif Poulsen fra Hune-Blokhus Beboerforening. Han skyder skylden på Jammerbugt Kommune og specifikt borgmester Mogens Christen Gade (V), som han mener ikke gør nok for at redde sømærket.
- Vi synes ikke rigtig, at der sker noget med kommunen for at finde en løsning, så vi kan få sømærke flyttet, siger Leif Poulsen.
Blokhus Sømærke
- Blokhus Sømærke blev bygget i 1882 og ombygget i 1898 med ben af jern, da de oprindelige træben, som var af lærkestammer, fik sømærket til at svaje i hårdt vejr.
- I 1944 sprængte tyskerne sømærket, og da man efter krigen genopbyggede Blokhus, tænkte man ikke på at genopføre vartegnet, fordi dets funktion ikke længere havde betydning i forhold til den nye navigationsteknik.
- I 2006 blev Blokhus Sømærke genopført - dette på baggrund af et forslag fra Blokhus og omegns grundejerforening. Sømærket er opført efter de originale tegninger - dog med den ændring, at jernbenene nu er af limtræ, der kan holde til enhver storm.
Kilde: Visit Nordvestkysten
Beboerforeningens ønske er, at sømærket flyttes i sikkerhed længere tilbage på klitten, og at der samtidig etableres en sti – en såkaldt boardwalk - fra ishuset ved stranden og hen til sømærket.
Men de føler ikke, at kommunens borgmester arbejder hurtigt nok.
- Mogens Christen Gade snakker kun. Der bliver holdt møder, men der sker ikke noget reelt, lyder kritikken fra Leif Poulsen.
Der skal handling til nu
Han fortæller, at man fra Hune-Blokhus Beboerforenings side har kæmpet med Mogens Christen Gade i flere år om at få flyttet sømærket.
- Han har før stået her på stranden og lovet, at der skal noget, inden sømærket ryger ned, siger Leif Poulsen.
Han mener, at der skal handling til nu - især efter weekendens storm, hvor sømærket står endnu mere udsat.
- Efter stormen har Mogens Christen Gade indkaldt til møde 10. februar om situationen. Men alle de møder der – vi kommer ikke videre med en reel beskyttelse af vores vartegn, lyder det en smule desillusioneret fra Leif Poulsen.
Processen er i gang
Borgmester Mogens Christen Gade mener nu nok, at der kan komme skred i planerne for en flytning af sømærket.
- Det er en proces, vi har gang i, og der er nedsat en taskforce, hvor blandt andre også Hune-Blokhus Beboerforening er med sammen med Kystdirektoratet og Jammerbugt Kommune, siger Mogens Christen Gade.
Han forsikrer, at alle parter er interesserede i at bevare sømærket som vartegn for Blokhus. Helt konkret har Kystdirektoratet sagt god for, at der kan etableres en boardwalk.
- Det er første skridt. Så vi er glade for, at vi er nået dertil, siger borgmesteren
Nu skal der samles penge ind
Han fortæller, at den nytiltrådte kommunalbestyrelse i Jammerbugt Kommune er blevet orienteret om sagen, og at der er blevet nikket og tilkendegivet, at projektet ser spændende ud.
Det er på den baggrund, at der skal holdes et møde 10. februar.
- Nu handler det om at samle penge ind, og her skal Jammerbugt Kommune bidrage sammen med fonde og eventuelt også lokale bidragsydere, siger Mogens Christen Gade.
Hør Mogens Christen Gade fortælle, hvad kommunen gør for sømærket i Blokhus:
Han afviser kritikken fra Hune-Blokhus Beboerforening, som mener, at det tager alt for lang tid, inden der sker noget.
- Vi har ventet på, at Kystdirektoratet skulle sige go til projektet med at etablere en boardwalk, og den del har vi først fået nu, forklarer Mogens Christen Gade.
Projektet koster op imod tre millioner kroner
Han oplyser, at Jammerbugt Kommune tidligere har bevilget 200.000 kroner til projektet som en slags opstart. For i alt beløber projektet sig til et sted mellem 2,5 og 3 millioner kroner.
- Jeg er sikker på, at vi nok skal komme i mål, siger Mogens Christen Gade, som håber, at de lokale vil være med til at bakke op om projektet og søge støtte hos forskellige fonde, samtidig med, at de får en tilkendegivelse fra Jammerbugt Kommune om, at kommunen også er med til at bidrage.
- Der er ingen, der er ude på, at det her skal tage længere tid end højst nødvendigt. Så jeg håber, at vi får samlet pengene i løbet af 2022 og kan være i gang med projektet i år, siger Mogens Gade.