Seneste nyt:

Kun hver tredje byrådskandidat er kvinde: Ekspert ser det ikke nødvendigvis som et demokratisk problem

Selvom kun 33 procent af kandidaterne til kommunalvalget er kvinder, ser en valgekspert ikke nødvendigvis et demokratisk problem.

Der er nu under en måned til kommunalvalget, og selvom forskellen mellem mandlige og kvindelige kandidater med tiden er blevet mindre, er der stadig en forskel.

På tværs af de 11 nordjyske byråd er fordelingen i år 67,2 procent mænd og 32,8 procent kvinder. 

På trods af den skæve fordeling mener en valgekspert ikke, at det nødvendigvis er et demokratisk problem.

- Min egen holdning er, at vi er alt for fokuseret på spørgsmålet om repræsentation. Demokratisk er det ikke supervigtigt, at politikerne matcher befolkningen fuldstændig, siger lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet Niels Nørgaard Kristensen.

Niels Nørgaard Kristensen
Foto: Aalborg Universitet

Vil aldrig kunne repræsentere befolkningen helt

Han mener, at politikerne aldrig kan komme til at matche befolkningen fuldstændig i forhold til eksempelvis køn, alder og erhvervsbaggrund. Han mener derfor, det er mere vigtigt, at alle vælgere har nogen, der repræsenterer deres holdninger - uanset køn.

- Det er bekymrende, hvis der er et fravalg af synspunkter, som trives i vælgerbefolkninger, som ikke trænger ind til politikerne. Det kan sagtens forekomme fra tid til at anden, men i sig selv er der ikke noget alarmerende i, at det ikke er entydigt i forhold til befolkningsgrundlaget.

quote vi er alt for fokuseret på spørgsmålet om repræsentation. Demokratisk er det ikke supervigtigt, at politikerne matcher befolkningen fuldstændig

Lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet Niels Nørgaard Kristensen

Læsø er den kommune, hvor færrest kvinder procentuelt stiller op. Næstfærrest er Brønderslev Kommune, hvor 25,51 procent af kandidaterne er kvinder.

- Vi skal ikke bare fare i flint. Det er da superærgerligt, hvis der er få kvinder i Brønderslev, der stiller op. Det er ikke noget, vi skal være stolte over, men problemet opstår kun, hvis der er kvinder i Brønderslev, der ikke føler, der er nogen, der repræsenterer deres holdning.


Skævvridningen kan være en fordel for kandidaterne

Ifølge Niels Nørgaard Kristensen kan det være en fordel for den enkelte kvindelige kandidat, hvis kvinder stemmer på kvinder, da de på den måde er færre om at dele kvindernes stemmer.

- Hvis der er få kvinder, får de formentlig forholdsmæssigt flere stemmer, end de ellers ville have fået. Det kan være, problemet udligner sig selv på den måde, siger han.

Opfordrer alligevel til handling

Selvom skævvridningen mellem kønnene ifølge Niels Nørgaard Kristensen ikke nødvendigvis er et problem, opfordrer han alligevel partierne til at have fokus på det. 

Han opfordrer til, at de politiske partier forsøger at få så mange kvinder som muligt ind i politik - eventuelt ved at henvende sig direkte til potentielle kandidater.

- Men man skal heller ikke nødvendigvis bare sige, at nu er der virkelig et problem. Det er lidt en balance, så man skal da have fokus på problemet, men omvendt ikke gøre det til et større problem, end det er.