Seneste nyt:

Med missiler over hovedet forsøger nordjysk FN-direktør at forhindre en global fødevarekrise

Daniel Rugholm fra Hjørring kæmper lige nu en diplomatisk kamp for at få mad ud fra ukrainske fødevarelagre - ellers vil hungersnød sende millioner af flygtninge på flugt - og ikke kun fra Ukraine.

Store siloer fyldt med tonsvis af korn og majs står lige nu og blomstrer i havnene i det sydlige Ukraine.

Fuld af mad verden har brug for. 

Siloerne er centrale i de afgørende forhandlinger, nordjyske Daniel Rugholm, politisk direktør i FNs Fødevareprogram, lige nu er en del af i den ukrainske storby Odessa, hvor russiske missiler falder.

quote Vi kommer til at mærke det ved grænsen, når potentielle flygtningestrømme kommer fra både Mellemøsten, Asien og Afrika

Daniel Rugholm

Han forsøger at forhandle med guvernører og borgmestre om, hvordan fragtskibe kan få sikker passage ind og ud af ukrainske havne, og det er en udfordrende opgave.

- Havet er fuld af både russiske og ukrainske miner. Ukrainerne bruger selv minerne til at  beskytte deres kyststrækning, forklarer Daniel Rugholm.

Daniel Rugholm tog dette billede af et russisk angreb i Odessa fredag eftermiddag. 
- Vi hørte tre missiler flyve lige over os og derefter tre store eksplosioner. Lidt skræmmende, må jeg indrømme, siger han.
Daniel Rugholm tog dette billede af et russisk angreb i Odessa fredag eftermiddag. - Vi hørte tre missiler flyve lige over os og derefter tre store eksplosioner. Lidt skræmmende, må jeg indrømme, siger han.
Foto: Privatfoto: Daniel Rugholm

En låst brødreserve

Ukraine og Rusland producerer en kæmpe andel af verdens fødevarer - omkring 26 lande får mere end halvdelen af deres hvede fra de to lande.

Derfor kan konsekvenserne af krigen blive en global fødevarekrise, som også vil kunne mærkes i Danmark i form af stigende fødevarepriser og flere flygtninge fra hele verden, siger Daniel Rugholm.


- Potentielt millioner af mennesker kommer til at stå i hungersnød i løbet af få måneder, hvis vi ikke gør noget, siger han.

Det er både lande i Mellemøsten, Asien og Afrika, der vil blive ramt - FN anslår, at op mod 300 millioner mennesker kan være på grænsen af hungersnød indenfor de næste seks til ni måneder, hvis ikke situationen ikke løses.

STOR FØDEVAREPRODUKTION

- Den perfekte storm

Daniel Rugholm påpeger, at kombinationen af en krig kort efter en global pandemi har skabt de perfekte betingelser for en omfattende fødevarekrise.

- Udfordringen er, at dem, der bliver ramt, i forvejen er ramt af klimaændringer, krig og konflikter, så de er sårbare allerede. Når det her så kommer ovenpå flere år med coronanedlukning, så er det en perfekt storm for vanskeligheder. 

quote Jeg sad og spiste frokost, og pludselig fløj missilerne over hovedet på os

Daniel Rugholm


Og selvom Danmark ikke bliver ramt først, så vil krisen kunne mærkes.

- Vi kommer til at mærke det ved grænsen, når vi kommer til at se potentielle flygtningestrømme fra både Mellemøsten, Asien og Afrika, siger Daniel Rugholm, som slår fast, at hvis den udfordring ikke løses, så venter der mærkbart større problemer end stigende pris på varerne i supermarkedernes køledisk.

Et missil, Daniel Rugholm hørte, ramte dette lejlighedskompleks og dræbte og sårede flere, også børn, fortæller han.
Et missil, Daniel Rugholm hørte, ramte dette lejlighedskompleks og dræbte og sårede flere, også børn, fortæller han.
Foto: Privatfoto: Daniel Rugholm

Missiler om ørerne

Nordjydens diplomatiske arbejde foregår med missiler om ørerne, da russerne nu også er nået til Odessa, det betyder hylene sirener og luftbombardementer. 

Et af dem faldt i fredags: 

- Jeg sad og spiste frokost, og pludselig fløj missilerne over hovedet på os. Jeg troede, det var en jetjager, fortæller Daniel Rugholm og fortsætter:

- Så hørte vi tre eksplosioner kort tid efter. Èn ramte lufthavnen, Èn blev opfanget af deres forsvarssystem og én ramte en boligblok og dræbte og sårede flere ukrainere.

Endnu et billede fra lejlighedskomplekset. Et missil ramte også lufthavnen. De blev skudt afsted fra ubåde i Sortehavet.
Endnu et billede fra lejlighedskomplekset. Et missil ramte også lufthavnen. De blev skudt afsted fra ubåde i Sortehavet.
Foto: Privatfoto: Daniel Rugholm

Han er ikke bange, men tager sine forholdsregler, mens han forsøger at løse fødevarekrisen. 

I mellemtiden har han to opfordringer til nordjyderne - den ene er at reducere madspildet hjemme i køkkenet, og den anden er at bakke op:

- Vi kan allesammen forsøge at støtte organisationer som FN og alle mulige andre, der forsøger at løse de her udfordringer med madmangel. For ellers kommer vi til at løse det på en anden måde derhjemme slutter han.