Lægefejl betød, at Mette måtte vente seks år på behandling - nu er hun sikret erstatning

Mette Nielsen fra Hals kan nu betragte sin erstatningssag som afsluttet. På grund af en lægefejl fik hun i seks år ikke behandling for den alvorlige og sjældne sygdom Myasthenia Gravis.

I seks år led Mette Nielsen fra Hals af sjældne sygdom Myasthenia Gravis uden at blive behandlet for den. Den neurolog, der undersøgte hende, reagerede nemlig ikke på, at en blodprøve påviste sygdommen.

Da Mette Nielsen i 2020 endelig fik stillet den rigtige diagnose, kunne hun ikke klage over lægefejlen. Den viste sig nemlig at være forældet efter fem år.

Til gengæld har Patienterstatningen tilkendt hende cirka 80.000 kroner i erstatning - og placeret ansvaret for lægefejlen hos neurolog Martin Kelkelund fra Brønderslev.

Neurologen har til gengæld påklaget Patienterstatningens afgørelse, fordi han mener, at Mette Nielsen og hendes praktiserende læge selv var skyld i fejlen. Nu har Patienterstatningen afvist klagen, fordi den - paradoksalt nok - blev afleveret for sent.

- Det er faktisk lidt tragikomisk og også lidt sørgeligt. På den anden side er det også lidt sjovt, siger Mette Nielsen.

Mette Nielsen fik aldrig mulighed for at klage over den skæbnesvangre lægefejl. Derfor har de to nordjyske folketingsmedlemmer Preben Bang Henriksen (V) og Per Larsen (K) kæmpet for at få klagefristen for lægefejl forlænget på baggrund af Mette Nielsens sag.

- Det begynder jo at blive en lille smule komisk. Hvis man vil klage over noget og man ved, der er mulighed for at klage, så skal man selvfølgelig sørge for at få det gjort. Det skulle den pågældende læge så have og nu ligger man jo så, som man har redt, siger Per Larsen.

DERFOR FORTÆLLER TV2 NORD METTES HISTORIE

Mette Nielsen arbejder på TV2 Nord og normalt laver vi ikke historier om os selv og vore medarbejdere.

I dette tilfælde gør vi en undtagelse, fordi sagen ud fra et almindeligt redaktionelt skøn har så principiel karakter, at historien skal fortælles. Sagen og de problemstillinger, den vedrører, handler ikke blot om Mette Nielsen, men om et langt større antal nordjyder og danskere i det hele taget, som er endt i samme situation eller fortsat kan risikere det, fordi reglerne for klager over fejl i sundhedssystemet er, som de er.

Sagen om Mette Nielsen er i øvrigt blevet researchet og behandlet som enhver anden tilsvarende sag ville blive det hos TV2 Nord. Sagen er endvidere blevet forelagt for fagfolk og politikere på samme måde, som andre sager ville blive det.

TV2 Nord har som virksomhed ingen interesse i, hvordan sagen udvikler sig og ender som følge af den journalistiske behandling.

Tino Pedersen
Chefredaktør, TV2 Nord

Klagede få dage for sent

Neurolog Martin Kelkelunds klage over Patienterstatningens afgørelse blev indsendt få dage senere end fristen på 30 dage. Men det får ikke de to folketingsmedlemmer til at kræve nye tidsfrister for lægers mulighed for at påklage en afgørelse.

- Sagen begynder at blive helt grotesk. Den frist, som lægen mødes med, er jo en lidt anden form for frist. Det er jo mere en procedurefrist, som man skal overholde. Den kunne man måske have undersøgt, inden man klagede, siger Preben Bang Henriksen.

Paradoksalt nok havde Mette Nielsen faktisk ønsket, at Patienterstatningen havde behandlet sagen på ny, så ansvaret for lægefejlen blev placeret endegyldigt. Hun er bitter over, at lægen ikke vil erkende sin fejl.

- Han må om nogen vide, at jeg har været fem år i helvede med den her sygdom. Hvis bare han havde bøjet nakken en lille smule i stedet for at gå til angreb. Vi laver alle fejl. Jeg laver også fejl i mit arbejde, men sig dog undskyld og kom videre, siger Mette Nielsen.

Den aktuelle skandale fra Region Midtjylland, hvor hundredevis af patienter har fået amputeret ben som følge af fejlbehandling, kan få betydning for, om klagefristen for lægefejl forlænges. Det vil i hvert fald både Venstre og Konservative kræve.

- Jeg skal i hvert fald bruge det som en løftestang til, at vi får alle de her sager håndteret på en måde, så fristerne kommer til at gælde fra det tidspunkt, hvor patienten bliver klar over, at der er sket en fejl, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Preben Bang Henriksen og Venstre tror også på en lovændring.

- Vi har allerede rettet henvendelse til ministeren (Magnus Heunicke (S), red.) og han har sagt, at han er ved at undersøge det. Det giver vi ham fred til et par måneder mere, men så skal der også ske en lovændring, siger Preben Bang Henriksen.

Neurolog Martin Kelkelund har ikke ønsket at svare på TV2 Nords spørgsmål i sagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland