Økonomien i Danmarks mindste kommune, Læsø, er så elendig, at borgmesteren og en byrådskollega fredag mødte op i København med et par kufferter.

Læsø på fallittens rand får nu hjælp - men katastrofen lurer stadig

Et akut problem på Læsø er fredag blevet løst, men på grund af "en dum cocktail" med mange ældre risikerer øen snart igen at få store problemer.

I samarbejde med tv2.dk

Økonomien i Danmarks mindste kommune, Læsø, er så elendig, at borgmesteren og en byrådskollega fredag mødte op i København med et par kufferter.

Håbet var, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ville fylde dem med penge, for ellers ville konsekvensen ifølge borgmesteren være en afvikling af øen fra næste år.

Læsø Kommune har nemlig et stort underskud på næste års budget, og derfor troppede borgmester Karsten Nielsen (DF) og byrådsmedlem Folmer Hjort Kristensen (S) op på Astrid Krags kontor med håb om at møde en minister i julehumør og ønsket om at få 10 millioner kroner med hjem.

Men det fik de ikke.

- Vi kom efter nogle penge, men vi må tilstå, at det ikke umiddelbart er penge, vi har i tasken nu, siger borgmester Karsten Nielsen, da TV 2 møder ham efter besøget hos Astrid Krag.

Får lov at bruge lån på drift

Men den lille delegation fra Læsø fik alligevel en håndsrækning.

For nylig fik kommunen et lån fra staten på 10 millioner kroner til at styrke likviditeten. De penge har kommunen indtil nu ikke haft lov til at bruge på drift af eksempelvis ældreområdet, men den tilladelse fik de fredag, og på den måde er næste års budget reddet.

Pengene skal dog betales tilbage på et tidspunkt - og det var ikke, hvad de to kommunalpolitikere havde håbet på.

- På en måde var det et godt møde, på en anden måde var det et skidt møde, siger Folmer Hjort Kristensen.

En dum cocktail med mange ældre

Læsøs økonomiske problemer hænger sammen med, at kommunen har Danmarks suverænt ældste befolkning.

De 1800 beboere har en gennemsnitsalder på 53,6 år, og cirka halvdelen af befolkningen er over 60 år. På landsplan er tallet cirka 25 procent.

De mange ældre giver kommunen forholdsvis store udgifter, og sammenholdt med, at antallet af borgere i den erhvervsaktive alder falder hastigt, kan Danmarks mindste kommune ikke klare ærterne selv, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem Folmer Hjort Kristensen.

- Vi er også kede af at komme rendende her, men problemet er, at vi har den demografiske udvikling med alle de ældre og faldende skatteindtægter. Det er er en dum cocktail, og det vil vi gerne have rettet op på, siger han.

Store forventninger til ny reform

Læsø får allerede i dag hjælp udefra i form af forskellige tilskud og omfordeling fra andre kommuner, men det har alligevel ikke været nok til at få 2020-budgettet til at hænge sammen før nu.

De to kommunalpolitikere håber dog på en mere permanent løsning fremover, og her sætter de deres lid til de forhandlinger om en ny udligningsreform, der finder sted på Christiansborg i det nye år. De forventer, at Læsø bliver tilgodeset endnu mere end i den nuværende omfordeling mellem de mest og mindst velhavende kommuner.

VLAK-regeringen forsøgte også at lave en ny udligningsreform, men forhandlingerne kuldsejlede på grund af store uenigheder mellem partierne på Christiansborg. I 2020 vil S-regeringen gøre et nyt forsøg, og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) erkender, at Læsø og andre øer er udfordrede.

- Derfor er det noget, vi har blik for i dag, når vi uddeler særtilskud, og det er selvfølgelig også noget, vi vil have blik for, når vi skal snakke udligning, siger hun til TV 2.

SF kræver permanent løsning

Læsø Kommune er også blevet tilbudt hjælp fra Social- og Indenrigsministeriet til at se på, om de kan bruge pengene smartere. Det mener SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der er valgt i det nordjyske, som udgangspunkt en god idé.

Det vil dog ikke løse Læsøs grundlæggende økonomiske problemer som følge af mange ældre, siger hun og kræver derfor en mere permanent løsning hurtigt.

- Det her er ikke et enkeltårs problem. Det er et hardcore demografisk problem, som ikke ændrer sig foreløbig, siger hun og fortsætter:

- Det skal jo ikke være sådan, at kommuner med strukturelle problemer skal komme hvert år med hatten i hånden, når de ikke er skyld i problemerne.

Læsø Kommune skal begynde tilbagebetalingen af lånet fra 2021. Hvis ikke der til den tid er kommet en ny udligningsreform, der sender flere penge til øen, frygter borgmesteren en lignende situation om kort tid.

Læs også Tidligere minister: Læsø skal på finansloven

Læs også Læsø med hatten i hånden: Får nej til flere penge - låner 10 millioner

I samarbejde med tv2.dk