LIGE NU:

Coronavaccine: Nu er det Mariagerfjord Kommunes tur

På plejecentrene i Mariagerfjord Kommune bliver beboere og personale nu vaccineret mod corona. Det er den anden kommune i Nordjylland, der tilbyder vaccinen, og mere end 90 procent har sagt ja til at blive vaccineret.

Tirsdag klokken 12.45 kører en bil fra Region Nordjylland ind på parkeringspladsen ved Demenscenter Skovgården i Hadsund. Bilen er ikke en hvilken som helst bil. Med i bagagerummet er de første vacciner, der skal gives til borgere i Mariagerfjord Kommune.

- Det har været en hård tid for både beboere og personale. Personalet har kæmpet bravt, så de trænger til, at det bliver en normal hverdag, hvor man kan gå på arbejde uden at være nervøs for smitte, siger Dorthe Lynge Isaksen, der er centerleder på Demenscenter Skovgården i Hadsund.

Kommunen er den anden kommune i Nordjylland, hvor beboere og personale på plejecentre bliver vaccineret. Første i rækken var Aalborg Kommune, og i morgen begynder plejecentrene i Rebild Kommune også at vaccinere beboere og personale.

- Vi udvider lige så stille og roligt, efterhånden som vi bliver færdige i de enkelte kommuner, og så satser vi faktisk på, at vi kan vaccinere alle beboere på plejehjem i hele regionen ved udgangen af uge to, siger Jan Nybo, der er chef for Region Nordjyllands covid-19 teststrategi.

- Jeg mærkede ikke det store

Tirsdag vaccinerer sundhedspersonale på to plejecentre i Hadsund og et center i Als. De næste par dage går turen til resten af kommunens plejecentre, og planen er, at alle beboere og personale, der ønsker en vaccine, bliver vaccineret inden nytår.

Den første borger i Mariagerfjord Kommune, der får et stik mod corona, er 76-årige Karen Jensen, der er beboer på Demenscenter Skovgården i Hadsund. Hun fortæller efterfølgende, at hun ikke mærkede spor, og så er hun glad for at være blevet vaccineret:

- Det betyder, at jeg kan leve lidt længere, siger hun med et stort smil.

Udfordrende år

På Demenscenter Skovgården er der klapsalver, efter Karen Jensen har fået sin vaccine. Det har været et udfordrende år for både beboere og personale, og derfor er centerleder Dorthe Lynge Isaksen lettet over, at alle nu tilbydes vaccine:

- Det er særligt svært på et plejehjem, der udelukkende har beboere med en demenssygdom, at overholde alle restriktioner, for beboerne her på stedet kan have svært ved at forstå, at der er en sygdom, der hedder corona, og derfor kan vi ikke kramme og danse og være sammen på den måde, som vi plejer. Det er en kæmpe udfordring, siger centerleder Dorthe Lynge Isaksen.

Også Sundheds- og Ældrechef i Mariagerfjord Kommune, Michael Tidemand, glæder sig over, at kommunens ældste borgere bliver vaccineret mod corona de næste par dage:

- Det betyder utrolig meget, at vi kan blive mere trygge i hverdagen, og at vi gradvist kan nærme os det, der ligner en normal hverdag. Det er også vigtigt, at vi får beskyttet vores ældre plejehjemsbeboere, siger han.

- Glæder mig til kram igen

Det seneste år har været præget af værnemidler, afspritning og afstand på demenscentret, og personalet ser frem til, at kram, nærhed og dans igen bliver en del af hverdagen, når alle har fået vaccinen to gange.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at kunne være mere afslappet med det hele og ikke altid skulle huske alle de her restriktioner og at kunne give et kram igen, siger sosu-assistent Lisbeth Stilling fra Skovgården i Hadsund.

- Der er lys for enden af tunnelen, og nu kan vi snart få en nogenlunde normal hverdag igen, hvor vi kan være sammen med beboerne på den måde, som vi plejer, siger centerleder Dorthe Lynge Isaksen.