LIGE NU:

Kvæg og naturpleje giver bonus for udsatte unge

Unge fra uddannelsestilbuddet Odamsgård passer det kvæg, der laver naturpleje på Mariagerfjord Kommunes arealer. Det giver mening for både naturen og de unge.

René Lind og Christian Jensen er på deres faste tur ud for at se til kvæget, der græsser ved Hodals Bæk i Hobro. Her laver dyrene vigtig naturpleje, når de afgræsser de cirka fem hektar og sørger for plads til sjældne plantearter.

De to er elever på det socialpædagogiske uddannelsestilbud Odamsgård i Hobro, og det er sammen med lærer Klaus Kastberg, at de to eller andre elever dagligt tager turen for at tjekke, at de otte kreaturer har det godt.

- Det ser ud til, at de har det meget godt. De skal jo gerne bare ligge og tygge drøv, som den store dér, siger Christian Jensen og peger på den stoørste ko, der ligger og gumler i sommersolen.

Nyt samarbejde

Det er et nyt samarbejde, hvor Odamsgård sørger for kvæget, mens Mariagerfjord Kommune altså får naturplejet sine arealer.

Det er en god måde for de unge at lære om dyr og natur, og de to elever nyder at komme ud og se til dyrene.

- Det er dejligt at komme herud. Så kan man se, at det har det godt, siger René Lind.

Udover den læring, de får ud af opgaven, giver den også ansvar, rutiner og faste holdepunkter, og ikke mindst naturens ro og dyrenes tillid. Alt sammen noget, der kan være vigtigt, når man ikke har haft det for let livet igennem.

- Det dejlige ved at arbejde med dyr og mennesker og kombinere de to, er at dyr ikke er fordomsfulde. De er i udgangspunktet ligegalde med, hvem der kommer og ser efter dem, så længe det er nogen, der gør det med kærlighed. Og det gode ved, at unge som René og Christian kan passe kvæget, er at det ansvar, de får, giver dem selvtillid, og det kan vi godt have brug for, siger Klaus Kastberg, som er lærer på Odamsgård.

Mere end en skoleopgave

For René Lind er ansvaret for køerne faktisk gået hen og blevet endnu mere end blot en skoleopgave.

- Jeg kører herud, når jeg har fri for at se til dem, fortæller han.

- René er en af dem, der har vlret herude rigtig meget og også gjort det godt, og nu tager han altså, på eget initiativ, cyklen og kører herud en gang i mellem om lørdagen. Hvis jeg ikke er her, går han bare ind, og hvis han så er i tvivl om, køerne har det godt, kan han jo sende mig billeder og videoer, og så kan jeg bekræfte ham i, at alt er som det skal være, fortæller Klaus Kastberg.