Få, nye oplysninger i Mia-sagen: Mange var mødt op for at høre Thomas Thomsens forklaring

Tredje dag i ankesagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn fik få nye oplysninger frem - samt forklaringer fra Thomas Thomsen og den retsmediciner, der obducerede Mia Skadhauge Stevn.

Det var ikke mange nye oplysninger og forklaringer, der i dag, onsdag, kom frem i Vestre Landsret i ankesagen om Mia Skadhauge Stevns drab tilbage i februar 2022. 

Både 38-årige Thomas Thomsen og den retsmediciner, der obducerede den 22-årige sygeplejestuderende skulle afgive forklaring igen. 

I modsætning til i mandags, hvor der var oplæsning af dokumentation hele dagen, var der i dag mødt en masse tilhørere op for at høre forklaringerne. Alle stole i salen var næsten fyldte. Det var både folk med og uden kendskab til Mia Skadhauge Stevn. 

Men det var altså sparsomt, hvad nyt der kom frem. Men de præciseringer, som Thomas Thomsen til retsmødet i går fortalte, at han havde, fik vi kastet lys over i dag. 

Hør reporter Pia Egeberg fortælle om Thomas Thomsens forklaring fra landsretten i dag.

Kortere "kvas"

Dog var Thomas Thomsens forklaring næsten identisk med forklaringen fra byretten. Men da anklager Emil Stenbygaard begyndte at stille ham spørgsmål om hans færden i Hammer Bakker, havde han flere specifikationer. 

Tilbage i byretten forklarede han, at det var på vej ind i Hammer Bakker, Mia Skadhauge Stevn faldt i noget "kvas". 

- Jeg hører en lyd, som om noget hænger fast. Da jeg vender mig om, ser jeg Mia falde. Hun falder forover, og jeg ser, at hovedet giver et unaturligt ryk tilbage, forklarede den dengang 37-årige i byretten. 

Thomas Thomsen mente, at det "kvas" Mia Skadhauge Stevn faldt i, var længere inde end det sted, som anklageren viste billeder af. Endnu engang var det ikke muligt for pressen og tilhørerne at se det, der blev vist på skærmene i retten.

Thomas Thomsen kunne ikke udpege stedet præcist.

Han forklarede, at "kvaset" var lavere end det, der kom frem i forklaringen i byretten, og at der blandt blade og småkviste, som han forklarede, befandt sig i "kvaset", var der noget, der stak op, som Mia Skadhauge Stens taske kom til at sidde fast i, men han kunne ikke komme nærmere, hvad det var.

- Den bunke, jeg har beskrevet som "kvas", er maksimalt i skinnebens højde, og det er i det niveau, tasken sad fast, forklarede han.

Han forklarede i byretten, at Mia Skadhauge Stevn tidligere på morgenen havde bundet sin taske op i remmen, så den sad tættere på brystet. Det skulle ifølge Thomas Thomsen være den rem, som Mia Skadhauge Stevn fik om halsen. 

Anklageren spurgte derfor, om Thomas Thomsen kunne forklare, hvad han så, da Mia Skadhauge Stevn faldt, og hvad tasken kunne hænge fast i ved skinnebenshøjde, nu når tasken sad ved brystet.

Thomas Thomsen forklarede, at hun faldt forover, og det var først, da hun faldt ned, at han hørte en lyd, der gjorde, at han blev opmærksom på det.

- Nu da jeg har tænkt over det, kan det også være hendes hoved, der fjedrede ned, sagde han.

Det var i det her område, at Thomas Thomsen forklarede, at han og Mia Skadhauge Stevn var, da de skulle have aftalt at have sex i Hammer Bakker.
Det var i det her område, at Thomas Thomsen forklarede, at han og Mia Skadhauge Stevn var, da de skulle have aftalt at have sex i Hammer Bakker.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Thomas Thomsen: Hun løb ikke

Derudover ville Thomas Thomsen også gerne ændre sin forklaring omkring de hop, som Mia Skadhauge Stevn skulle have taget på vej ind i Hammer Bakker. Thomas Thomsen kaldte det "bunnyhop". 

- Det var mere små gadedrengehop, sagde han og understregede, at hun i hvert fald ikke løb. 

Mette Grith Stage, som er Thomas Thomsens forsvarer, var efter retsmødet glad for, at han fik lov at komme med præciseringerne. 

- Der var nogle mindre misforståelser fra hans forklaring fra byretten, så derfor var det rigtig vigtigt, at min klient i dag fik lov at slå helt fast, hvad han mente, siger hun. 

Hør Thomas Thomsens forsvarer, Mette Grith Stage, kommentere på tredje dag i ankesagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Ny viden: DNA på indersiden af dørkarmen

Anklageren brugte meget tid på at stille spørgsmål om den tid, Mia Skadhauge Stevn befandt sig i Thomas Thomsens soveværelse. Det kom blandt andet frem, at Mia Skadhauge Stevns DNA var fundet på indersiden af dørkarmen. 

Anklageren spurgte ind til, hvornår han var sikker på, at Mia Skadhauge Stevn var død.

Thomas Thomsen fortalte, at det var han sikker på, da der flød slim ud af Mia Skadhauge Stevns mund inde i hans seng, og at han bar hende derind, fordi han i bilen i indkørslen ikke troede, hun var død, fordi hun sagde en lyd, da han åbnede bagagerummet. Men det konstaterede han, at hun var, da hun var i hans soveværelse, forklarede han. 

Anklageren spurgte igen, om han ikke ville have tilkaldt hjælp.

Dette er et billede af Thomas Thomsens værksted, efter at politiet har fjernet alle beviser, og huset er overtaget af en ny ejer.
Dette er et billede af Thomas Thomsens værksted, efter at politiet har fjernet alle beviser, og huset er overtaget af en ny ejer.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Og til det svarede Thomas Thomsen, at det burde han havde gjort, da han lagde hende i aflåst sideleje.

- Jeg tænkte slet ikke rationelt, sagde Thomas Thomsen.

Ifølge Thomas Thomsen var Mia Skadhauge Stevn ikke i live i soveværelset, og han fortæller, at "det ikke var fordi, hun prøvede at komme ud" at der var DNA på indersiden af dørkarmen. For ifølge Thomas Thomsen kunne døren ind til soveværelset ikke lukkes.

Han forklarede DNA-sporet med, at hun må have ramt dørkarmen med hånden, da han bar hende ind. Eller at han har haft hendes DNA på sig og rørt ved dørkarmen.

Ifølge anklager Emil Stenbygaard er der ikke noget ved Thomas Thomsens forklaring i dag, der overrasker ham. 

- Nu har han haft mulighed for at fremhæve de præciseringer og uddybe forklaringen fra byretten, så landsretten har haft lejlighed til at høre den, siger Emil Stenbygaard og fortæller, at det var en forventet forklaring, han hørte fra Thomas Thomsen i dag. 

Retsmedicineren ændrede ikke forklaring

 I eftermiddags var det den retsmediciner, der obducerede Mia Skadhauge Stevns ligdele og var med til undersøgelserne i Dronninglund Storskov, der skulle afgive forklaring. 

Dog kom der ikke noget nyt frem i forhold til hans forklaring fra byretten. Han forklarede igen, at de ikke udelukker kvælning, da de har fundet væske i hjernen og også lidt blødning, som han dog forklarer, at han på grund af de opløsningsmidler, Thomas Thomsen har brugt, ikke med sikkerhed kan sige, er blødninger - men han kan ikke se, hvad det ellers skulle være. 

Han forklarede også, at han ikke har andre bud på en dødsårsag - og at han på baggrund af ligdelenes tilstand heller ikke kan fastslå et dødstidspunkt præcist. 

Igen opsummerede han, at selve obduktionen generelt var vanskeliggjort af tilstanden på de i alt 231 dele, der blev fundet i to grave i Dronninglund Storskov. 

Dog slog han fast, at han stadig vurderer, at Mia Skadhauge Stevn er død ved kvælning. 

11 vidner torsdag

Til slut under retsmødet i dag blev fire vidners forklaringer læst op. Det var fire vidner, som ikke er indkaldt i landsretten. Det er blandt andet en af Thomas Thomsens gamle bekendtskaber fra, da han gik til Judo. Derudover var det ekskærester. 

I morgen fortsætter ankesagen med 11 vidneforklaringer. Det er vidneforklaringer fra både Thomas Thomsen og Mia Skadhauge Stevns vennekreds - og fra folk, der befandt sig i Jomfru Ane Gade den nat i februar. 

Det forventes, at der falder dom den 30. maj. 


Mia-sagen

Screenshot 2024-05-29 100919

play Nu er dommen faldet: Mias drabsmand får hård straf

Screenshot 2024-05-29 100919

play Mia-sagen: Thomas Thomsen kendt skyldig i drab og voldtægtsforsøg

mand

liveblog Mia-sagen: Sådan forløb dagen i landsretten

100222 Hammer Bakker afspærret afspærret Mia Skadhauge Stevn

play 38-årig var på jagt efter sex, mener anklager: Han udnyttede Mia Skadhauge Stevns promille

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland