Knud Sørensen er så vidt vides landets ældste lyriker

Den kendte nordjyske forfatter har rundet 93 år og har netop udgivet sin måske sidste digtsamling - igen, for ingen ved, hvornår det er slut, for digtene står og venter ham, siger han.

93-årige Knud Sørensen kan betegnes som dansk lyriks svar på Rolling Stones. Han bliver bare ved og ved. 

I 2014 fik Knud Sørensen, der er bosat på Mors, Danmarks fornemste litteraturpris, Det Danske Akademis Store Pris.

Han har udgivet et hav af værker, der både tæller poesi og prosa.

Den seneste digtsamling i rækken har fået titlen "Gemmebogen".

Allerede for et par år siden sagde han, at nu var det slut med udgivelserne fra hans hånd, men der bliver ved at dukke nye digte op.

Ikke mindst når han går sine korte, men daglige ture.

- Det er som om, der står digte og venter på mig, når jeg går ture, siger Knud Sørensen og peger hen på et træ og siger:

- Der henne er der vist et digt.

Knud Sørensen

Knud Sørensen er født 10. marts 1928 i Hjørring som søn af en jernbanedirektør. Selv har Knud Sørensen fungeret som landinspektør på Mors fra 1958-84, hvilket gav ham et godt kendskab til Nordjylland. Han har boet på Mors siden 1958 og bor der stadig i dag. Forfatterskabet omfatter både lyrik, prosa, biografier og hørespil. Temaet er den danske provins efter 2. verdenskrig. Han skildrer omlægninger i landbruget, nedlæggelsen af gårde og de vanskelige forhold for de tilbageværende. Oftest er beretningerne stilfærdige og begivenhederne taler for sig selv.

"Gemmebogen" er bog nummer 50 siden debuten i 1952. Dengang digtede morsingboen politisk. De senere år har digtene mere handler om Knud Sørensen selv.

Og i lighed med de seneste udgivelser fra Knud Sørensen, der oprindeligt stammer fra Hjørring, så er det digte, der er kommet til ham, når han færdes ude i naturen ved sit hus på Nykøbing Mors.

Digte, der indsamler stemningerne fra egnene ved Limfjorden. Et sted, hvor de små og store enestående oplevelser af her og nu forvandles til en lille samling smukke digte, som man kan være i.

Og selv om bentøjet ikke er, hvad det har været, så er det vigtigt for den 93-årige Knud Sørensen at komme ud og gå.

For naturen er et vigtigt element for den aldrende forfatter, men den nyeste digtsamling kredser sig nu også om døden.

- Jeg kan ikke mærke, at jeg er meget anderledes, end jeg altid har været. Jeg har været meget heldig, siger Knud Sørensen.

"Gemmebogen" udkom i fredags, og Knud Sørensen kan nu kalde sig for landets ældste lyriker.


Seneste nyt

fra Nordjylland