Asbestofre får ingen undskyldning fra dansk industrikæmpe
Flere kvinder bliver syge af asbest. En af dem er Dorte Schütt, som tilbage i 1969 arbejdede på kontor på eternitfabrikken i Aalborg.
Industrikoncernen FLSmidth vil ikke undskylde for dens håndtering af livsfarlig asbest på eternitfabrikken i Aalborg, skriver Fagbladet 3F.
Den danske industrikæmpe FLSmidth - som tidligere ejede Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, hvor 90 procent af al asbest i Danmark blev anvendt - vil ikke give en undskyldning for det, der er blevet kaldt den største arbejdsmiljøskandale i danmarkshistorien, skriver Fagbladet 3F.
Det fremgår af et skriftligt svar til Fagbladet 3F fra FLSmidth.
Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg har tidligere vurderet, at op mod 62.000 ton asbest kan være blæst væk fra fabriksområdet og spredt til omgivelserne.
Selvfølgelig ville vi ønske, at der havde været et sikrere arbejdsmiljø dengang, og at der var taget et større hensyn til medarbejdernes fysiske sikkerhed
Rasmus Windfeld, pressechef, FLSmidth
Et nyt europæisk samarbejde mellem en række journalister, hvor TV2 Nord har deltaget, viser nu, at mere end fire gange så mange dør af asbest i Danmark end hidtil antaget.
- Hvis vi dengang havde vidst, hvad vi ved i dag, ville en eternitfabrik ikke været kørt på den måde. Selvfølgelig ville vi ønske, at der havde været et sikrere arbejdsmiljø dengang, og at der var taget et større hensyn til medarbejdernes fysiske sikkerhed, skriver pressechef hos FLSmidth Rasmus Windfeld i en kort skriftlig kommentar til Fagbladet 3F.
1300 personer rammes hvert år
Beregninger viser, at der årligt dør 1300 personer, mens myndighederne stadig tager udgangspunkt i tallet 300.
Så sent som i foråret blev de hidtil estimerede 300 dødsfald i Danmark brugt i de politiske forhandlinger om den nye asbestlov. Men det tal kan være fire gange så højt. Det har TV2 Nord tidligere sat fokus på.
- Jeg tænker, det betyder, at vi ikke tager problemet så alvorligt, som det er, sagde Jakob Hjort Bønløkke tilbage i november 2022 til TV2 Nord.
Han er ledende overlæge og forskningsansvarlig på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Bønløkke er usikker på det præcise mørketal, men medgiver, at Danmark mangler at opdage og registrere mange dødsfald, der er udløst af asbest.
Allerede i 1972 slog verdenssundhedsorganisationen WHO fast, at asbest er kræftfremkaldende hos mennesker. I Danmark blev asbest først forbudt i Danmark i 1980, men virksomheder som eternitfabrikken fik kompensation til at bruge asbest til fremstilling af tagplader frem til 1986, skriver Fagbladet 3F.
I Aalborg har der været en øget forekomst af kvinder, der er blevet syge, selvom de ikke har været direkte eksponeret.