SENESTE NYT:

Morten frygter drabsdømt eks: "Psykiatrien har ikke styr på sine patienter"

En familiefar fra Bindslev forstår ikke, hvordan en psykisk syg drabskvindes sikkerhed kan veje tungere end ofrenes, og han kritiserer nu Psykatrien i Nordjylland for ikke at magte sin opgave.

Morten Larsens mareridt begyndte i juni 2016, da hans daværende kæreste, som var psykisk syg, skar halsen over på deres ni-årige datter. Men mareridtet er i dag langt fra slut.

Han oplever nemlig, at Psykiatrien i Nordjylland, der har fået ansvaret for at behandle og holde styr på hans ekskæreste, ikke ser ud til at magte opgaven. Især ikke når hun er på uledsaget udgang - noget, hun begyndte på godt et år efter drabet.

- Jeg har oplevet, at psykiatrisk afdeling S10 ringede til mig for at få fat i min ekskæreste. Og det forstod jeg slet ikke. Hvorfor skulle hun være her, siger Morten Larsen, der bor i Bindslev.

Han giver ikke meget for garantien om, at han ikke skal være nervøs for sin ekskærestes udgange.

- Jeg føler ikke, de har styr på, hvad de laver, og jeg bekymrer mig hele tiden, siger han.

- Hun kan gøre alt

Morten Larsen kan på Facebook følge med i, hvornår hans ekskæreste er på udgang fra psykiatrisk sygehus. Det er ikke noget, han bliver underrettet om på forhånd på grund af ekskærestens sikkerhedsrettigheder som patient.

Men efter opkaldet fra sygehuset, hvor det går op for Morten Larsen, at de sandsynligvis ikke ved, hvor ekskæresten er, ringer han selv for at få vished.

- Jeg tror, hun var på vej herop. For de virkede meget ihærdige på at få fat i hende. Jeg tror ikke, de vidste, hvor hun var. Men jeg kunne ikke få noget at vide på grund af hendes patientsikkerhed. Så spørger jeg, om hendes sikkerhed er mere vigtigt end min søns sikkerhed - og min sikkerhed, fortæller Morten Larsen.

Han frygter, at ekskæresten vil forsøge at nærme sig sin nu fem-årige søn.

- Hun kan gøre alt. Der er ikke noget, hun ikke kan. Når hun har gjort, hvad hun har gjort, ved jeg ikke, hvad det næste kan være.

Brudte aftaler har konsekvenser

Psykiatrien i Nordjylland vil ikke kommentere på personsager, men understreger, at det har konsekvenser, hvis en patient ikke kommer rettidigt tilbage fra en uledsaget udgang.

- Der er ikke nogen faste regler. Det vil altid være sådan, at hvis man ikke har overholdt en aftale, så er det en konkret vurdering af det næste, der skal ske. Sædvanligvis vil man nok vente lidt med den næste udgang, siger Tina Gram Larsen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Nordjylland.

I alt har 14 nordjyder mistet livet til psykisk syge drabsmænd de seneste fem år.

DRAB BEGÅET AF PSYKISK SYGE I NORDJYLLAND DE SENESTE FEM ÅR