02:17

Regionsrådsmedlem for De Konservative, Per Larsen, er rystet over, at antallet af drab begået af psykisk syge.

Arkivfoto fra Skalborg den 3. november 2017, hvor politiet er til stede, efter en 73-årig mand stak sin kone ihjel. Hun havde forgæves forsøgt at få ham indlagt på Psykiatrisk Sygehus. Foto: Jan Pedersen

1 af 2

Mindst 14 dræbt af psykisk syge i Nordjylland på fem år: "Det ryster mig"

Psykisk syge står bag langt de fleste drab, der bliver begået i Nordjylland, og drabene sker ofte kort tid efter den syge har været i kontakt med Psykiatrien.

Når en nordjyde bliver dræbt af et andet menneske, er det meget ofte en psykisk syg person, der står bag. Det viser en optælling, som TV2 Nord har lavet.

I løbet af de seneste fem år er mindst 14 dræbte i Nordjylland blevet slået ihjel af en psykisk syg person, som i mange tilfælde kort forinden havde været i psykiatrisk behandling eller var blevet afvist af Psykiatrien.

Det høje tal chokerer.

- Det ryster mig, at det er så mange psykisk syge, der begår drab, siger Regionsrådsmedlem Per Larsen (K). 

Katastrofale følger

Det seneste eksempel på et drab begået af en psykisk syg person skete for knap to uger siden, hvor en 70-årig kvinde blev dræbt med kniv i Frederikshavn af en 64-årig mand, der tre dage forinden havde været indlagt på et psykiatrisk sygehus. Manden havde i flere tilfælde truet og chikaneret sit offer.

- Hvis man havde tilbageholdt ham, kunne situationen have set anderledes ud, siger den dræbte kvindes datter, Louise Hertz, og fortsætter:

Læs også Når psykisk syge dræber: Ofre frygter drabsmand på fri fod

- Der er nogle huller i det her system, som får nogle katastrofale følger for de mennesker, der er indblandet i det.

Ulovlig frihedsberøvelse

Louise Hertz står ikke alene med sin kritik. TV2 Nord har talt med flere pårørende, som ikke kan forstå, at Psykiatrien i mange tilfælde har ladet patienterne udskrive sig selv.

Men ifølge Psykiatrien i Nordjylland har man ikke lov til at tilbageholde en person mod hans eller hendes vilje, medmindre det kan påvises, at personen er akut behandlingskrævende eller er til fare for sig selv eller andre.

- Hvis kriterierne er opfyldt, kan vi tilbageholde en person, men hvis de ikke er det, er det ulovlig frihedsberøvelse, siger Tina Gram Larsen, der er lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland.

- Hvis jeg var pårørende, ville jeg sikkert også sige det samme, men det er det kompromis, lovgivningen har lavet for os. Det er balancen mellem, hvor det er, vi har ret til at tilbageholde, og hvor vi ikke har ret til at tilbageholde.

Synes du i den sammenhæng, at 14 døde nordjyder er et højt tal?

- Ja, jeg synes, det er et højt tal, siger Tina Gram Larsen.

Et kæmpe problem

Louise Hertz håber, at drabet på hendes mor vil få politikerne til at vågne op, så andre ikke mister livet på samme måde.

- Jeg håber, at politikerne får det undersøgt og åbner øjenene for, at det er et kæmpe problem, så det ikke går ud over andre i fremtiden, siger hun.

Regionsrådsmedlem Per Larsen (K) vil nu forlange svar på, hvor mange drabsmænd Psykiatrien har været i kontakt med umiddelbart før de slog ihjel, og hvilken behandling, de har modtaget.

- Det kan godt være, at den vurdering, man laver, ikke er skarp nok. Og hellere lave én indlæggelse for meget, end én for lidt, siger han.

Drab begået af psykisk syge i Nordjylland de seneste fem år

24. oktober 2018, Frederikshavn: En 70-årig kvinde blev dræbt med kniv af en 64-årig psykisk syg mand, der tre dage inden havde været indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

3. november 2017, Skalborg: En 73-årig mand stak sin kone ihjel. Hun havde forgæves forsøgt at få ham indlagt på Psykiatrisk Sygehus.

21. oktober 2017, Suldrup: En 21-årig mand dræbte byens købmand. Drabsmanden var få dage før gået fra Psykiatrisk Sygehus i Aalborg.

27. september 2016, Aalborg: En 22-årig dræbte en 40-årig kammerat med 79 knivstik. Han blev idømt anbringelse på den sikrede anstalt i Slagelse.

10. september 2016, Sulsted: En 30-årig mand kvalte sin 61-årige mor med en nylonsnor og forsøgte at kvæle sin stedfar. Han blev idømt tidsubestemt anbringelse på Psykiatrisk Sygehus.

15. juni 2016, Bindslev: En 27-årig kvinde skar halsen over på sin 9-årige datter. Hun var to dage tidligere blevet udskrevet fra psykiatrisk sygehus.

9. december 2015, Nørresundby: En 18-årig mand dræbte sin 51-årige far med slag og forsøgte at sætte ild til liget. Han var kort forinden stukket af fra Psykiatrisk Sygehus' sikrede afdeling.

26. august 2015, Gandrup: En 19-årig mand dræbte sin 54-årige mor, sin 64-årige far og sin 22-årige storebror med knivstik. Moren blev dræbt, mens hun talte med alarmcentralen.

23. maj 2015, Hanstholm: En 30-årig mand dræbte sin 29-årige samlever med kniv og hængte kort efter sig selv. Han var kort forinden gået fra psykiatrisk afdeling på Thisted Sygehus, hvor han var indlagt efter at have taget kvælertag på sin kæreste.

8. oktober 2014, Kvissel: En 15-årig pige og hendes voksne kæreste dræbte pigens mor med knivstik. Pigen var kort forinden blevet afvist i Ungdomspsykiatrien.

16. december 2013, Aalborg: En 35-årig mor kvalte sin 4-årige søn. Hun blev idømt psykiatrisk anbringelse, indtil dommen kan fuldbyrdes. 

 

06:03

Mindst 14 nordjyder er i de seneste fem år blevet dræbt af en psykisk syg gerningsmand. Det viser en opgørelse som Tv2Nord har lavet. Fælles for flere af sagerne er, at de pårørende føler sig svigtet af det psykiatriske system.

Luk video