LIGE NU:

Badmintonklub rammes af beslutning om at aflyse alle turneringer: - Det er en overreaktion

I Nordjylland kommer nedlukningen af 38 kommuner i øvrige dele af landet til at koste badmintonklubberne spildt arbejde. Badminton Danmark og DGI har nemlig valgt at suspendere al aktivitet resten af året.

I Svenstrup Badminton Klub har turneringsleder Jonas Sørig arrangeret tre stævner inden for den næste måned. Han har indkøbt præmier, organiseret de frivillige i klubben og stået for at købe ind til cafeteriet, så der er mad og snacks til de sultne spillere. Alt er klar til stævnet i weekenden, næste weekend og den første weekend i januar.

Alle de timer Jonas Sørig frivilligt har brugt på at arrangere stævnerne er nu tabt. For Badminton Danmark har valgt at suspendere al turneringsaktivitet, fordi 38 kommuner er blevet delvist lukket ned. Kun en af dem, nemlig Aarhus Kommune, er i Jylland.

- Jeg føler mig magtesløs, og jeg føler, at vi i Nordjylland er blevet sparket ud på et sidespor. Da Nordjylland blev lukket ned, blev sporten ikke lukket ned i resten af landet. Jeg synes, det er forskelsbehandling og københavneri af værste skuffe, siger han.

FAKTA

Rangliste blev ikke suspenderet da Nordjylland lukkede

Ifølge Jonas Sørig er det blot 5,5 procent af deltagerne i de tre stævner i Svenstrup, der kommer fra nedlukkede kommuner. Og til dem ville han sagtens kunne refundere billetten og pille dem ud fra stævnet.

- Det var sådan, man gjorde med de nordjyske spillere, da syv nordjyske kommuner var lukket ned.

Badminton Danmark fortæller dog til TV2 Nord, at klubberne ikke har hjemmel til at afvise turneringsdeltagere på baggrund af deres bopælskommune, så derfor kan Svenstrup Badminton Klub ikke vælge at afholde turneringer uden spillere fra de 38 kommuner, hvor der er indført restriktioner.

Kredsformanden for Badminton Danmark i Nordjylland, Gitte Paulsen, undrer sig over Badminton Danmarks beslutning om at suspendere turneringer.

FAKTA

- Jeg synes, man skal følge de regler, staten melder ud. Jeg synes ikke, man selv skal begynde at lave egne regler. Det bliver noget rod så. Det er en overreaktion, siger hun.

Gitte Paulsen fortæller videre, at hun kontaktede Badminton Danmark for at høre, om det var muligt at suspendere ranglisten, da nordjyske kommuner var lukket ned, men det var ifølge Gitte Paulsen ikke muligt.

Tvinger ikke klubber til at aflyse turneringer

Selvom Jonas Sørig ikke er enig i Badminton Danmarks beslutning vælger Svenstrup Badminton Klub at følge den. 

- Jeg har svært ved at se, at vi kan gøre ret meget andet. De kan tilgå vores portal og aflyse stævner, siger han og tilføjer: 

- Jeg er personligt utrolig ked af de mange frivillige timer, jeg har bedt andre om at bruge på stævnerne. Det er hundredvis af timers frivilligt arbejde, der går tabt. Det er sådan noget, der er med til at dræbe frivilligheden i foreninger, fordi man mister motivationen. 

Tore Vilhelmsen, der er formand for Badminton Danmarks hovedbestyrelse, er dog ikke enig i, at klubben absolut skal følge Badminton Danmarks anbefalinger - og at forbundet vil tage beslutningen for dem inde på klubbens portal. 

- Vi står i en alvorlig situation, og tre millioner danskere bor i kommuner, der er lukket ned. Vi mener, at man viser samfundssind ved at begrænse social samvær og ved at aflyse alle konkurrenceaktiviteter, siger han og pointerer:

- Hvis klubberne gerne vil beholde deres turneringer, så må de gerne det. Men det bliver svært at håndhæve, hvilke spillere, der kommer fra nedlukkede kommuner. Og ranglisten, den suspenderer vi. Det holder vi fast i.

Men hvis klubberne og kredsformanden har forstået det som om, at man skal aflyse alle aktiviteter, er kommunikationen så ikke slået fejl?

- Kommunikation er en svær størrelse. Hvis klubberne mener, at stævner kan afholdes på en sikker måde, som de kan stå inde for, kan vi ikke forhindre dem i det.

Kan ikke sammenlignes med nedlukning i Nordjylland

Tore Vilhelmsen synes ikke, man kan sammenligne situationen med de syv nedlukkede nordjyske kommuner med den situation, som landet står i lige nu. For denne gang gælder det flere borgere og flere kommuner.

- Det er en helt anden situation nu i forhold til, hvor mange borgere, der bliver ramt af en nedlukning - og en skævvridning af ranglisten. Jeg håber ikke, det eneste klubberne har fokus på er, hvorvidt en rangliste suspenderes eller ej, mener han.

Han forsikrer, at hovedbestyrelsen siden beslutningen har været i dialog for at sikre, at det er den rigtige vej at gå. Der arbejdes lige nu på alternative datoer til turneringerne.