Foto: Bruno Stagsted

Bange for vand: Kurt vil gøre op med sin fobi

Flere og flere gør en indsats for at komme deres fobier til livs. I Nørresundby har et hold med fokus på at komme af med vandskræk netop haft premiere.

Aquafobi, araknofobi eller akrofobi. 

Omtrent hver ottende dansker lider af en en fobi som for eksempel vandskræk, angst for edderkopper eller måske højdeskræk.

Jeg havde aldrig kunnet finde på at tage hovedet under vand, ikke engang i håndvasken. Så det er jo et mileskridt, jeg har taget i dag.

Kurt Wissing Jensen

En af dem er Kurt Wissing Jensen fra Arden. 

- Bare det at jeg får næsen under vand, så tror jeg faktisk at jeg er ved at drukne. Hvis jeg går ud, så er det kun lige til anklerne. For bliver der sprøjtet på mig, så panikker jeg simpelthen. 

Hans vandskræk stammer fra en oplevelse tilbage, da han var helt lille. 

- Hvad har jeg været, 9-10 år måske, og så var der nogen, der simpelthen dukkede mig under vanget, fortæller Kurt Wissing Jensen. 

Læs også Sundhedsaftale: Flere ambulancer og UCN-studerende men væk med region

Han har netop tilmeldt sig det helt nystartede hold "Væk med Vandskræk" i Nørresundby Svømmeland. Efterspørgslen på holdet har været stor, og det er da også helt udsolgt. 

- Folk kan meget mere, end de tror. Og bare det at komme ned i vandet, så kommer det helt af sig selv, fortæller instruktør Cecilie Hedegaard Bak. 

Alle vil af med fobierne

Det er dog ikke kun personer med vandskræk, som Kurt Wissing Jensen og de andre på holdet, der vil smide fobierne. Personer med andre fobier søger også i højere grad om hjælp. 

- Flere mennesker kommer til mig i stedet for at nøjes med - eller lære at leve med - angst for vand eller højder, fortæller hypnoterapeut Janne Lorentzen. 

Også på Aalborg Universitetshospital får man flere henvendelser fra personer, der gerne vil smide fobierne.

- Det påvirker selvfølgelig ens hverdag og ens livskvalitet, for der kan være nogen ting, man ikke kan foretage sig, hvis man har en fobi, fortæller Maria Nielsen, der er ambulatorieleder på Ambulatorium for Angst og Tvangssygdomme. 

Og det kan de genkende i bassinet i Nørresundby, mens de kæmper mod vandskrækken. 

- Jeg vil så gerne ud at snorkle. Men det kan jeg jo ikke, fortæller Jette Andersen fra Aalborg, mens Erna Jensen fra Nørre Uttrup stemmer i. 

- Det ville jo være skønt, når jeg skal ud at rejse til sommer, at jeg så kan tage ud og svømme i havet. 

Læs også Stor politiaktion: Personer fra rockermiljøet anholdt i flere nordjyske byer

Og for Kurt Wissing Jensen har første træning i kampen mod vandskrækken gjort underværker. 

- Jeg havde aldrig kunnet finde på at tage hovedet under vand, ikke engang i håndvasken. Så det er jo et mileskridt, jeg har taget i dag, fotæller Kurt Wissing Jensen. 

"Vand med Vandskræk" er et forløb på i alt seks uger.