LIGE NU:

Byggetilladelser: I Thisted tager det 13 dage i Mariagerfjord tager det 61

I Thisted tager det 13 dage for kommunen at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det i Mariagerfjord tager 61 dage. Det bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri Nordjylland.

Hvis du vil bygge et spritnyt og moderne parcelhus i Mariagerfjord, så kan det godt tage lidt tid inden du får lov til at stikke spaden i jorden. Men hvis du vil præcis det samme i Thisted, så kan du lidt hurtigere komme i gang med at støbe fundamentet og slå de første pløkke i.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at behandlingstiden på byggetilladelser svinger meget fra kommune til kommune.

I Mariagerfjord tager det således i gennemsnit 61 dage inden kommunen har sagsbehandlet byggetilladelsen, mens det i Thisted kun tager 13 dage.

Opgørelsen fra Dansk Byggeri omhandler både erhvervsbyggeri og boligbyggeri. Så det er ikke kun privatboliger, men også kontorbygninger, hvor behandlingstiden i Nordjylland altså kan være på 61 dage.

- Det burde ikke tage mere end 14 dage i gennemsnit at få sagsbehandlet en byggetilladelse, og det er da tankevækkende, at vi i Nordjylland kun har en kommune, som kan leve op til det, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Henrik Holm.

I Hjørring, Vesthimmerland, Aalborg, Læsø, Morsø, Rebild, Jammerbugt og Mariagerfjord tager det i gennemsnit mellem en og to måneder at få en byggetilladelse.

- Det er lige lovlig lang tid. Jeg håber derfor, at de kommuner vil kigge mod Thisted for at se, om ikke de kan lære noget af den måde, som de organiserer sagsbehandlingen på, siger Henrik Holm.

Lang behandlingstid forsinker byggerier

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen, så mangelfulde ansøgninger er ikke en undskyldning for alt for lange ventetider, mener Dansk Byggeri Nordjylland.

- Det nytter ikke noget, at kommunernes lange sagsbehandlingstid risikerer at forsinke byggerierne, allerede inden vi har taget første spadestik, siger Henrik Holm.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse var for kommunerne i Region Nordjylland i 2017 på 34 dage. I 2018 er ventetiden i gennemsnit steget til 38 dage, viser Dansk Byggeris tal.

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

20_percent

play Ikke mere tjek af coronabevis: Fitnesscentre og kulturinstitutioner skal ikke længere tjekke coronapas

40_percent

play Nordjyde stadig i front ved DM i golf

310721 Skagen

Smitten i Skagen stiger – incidenstallet mangedoblet på en uge

Til forsiden

Til forsiden