LIGE NU:

Destination Nord vil skabe 3000 arbejdspladser i det nordjyske turisterhverv

Antallet af overnattende turister i Nordjylland har ikke fulgt den samme stigning som i resten af landet i det seneste årti. Det vil Destination Nord nu lave om på med ny strategi.

Gågaden i Skagen er fyldt med turister. Mellem de lokkende tøjstativer får gæster fra hele landet stillet deres shoppetrang som altid i behørig afstand fra hinanden. 

På torvet står en pølsevogn, der har særligt kronede dage, og familier tager forskud på sommeren med is i de bare ti graders varme.

De kommer blandt andet fra Aarhus, København, Randers og Viborg. Men selvom der er godt fyldt på gågaden i Skagen, går det ikke helt så godt med turismen i Nordjylland som i resten af landet. Heller ikke før corona lukkede det meste af verden ned. 

For i løbet af de sidste ti år før corona, har det været beskedent med væksten i antal overnatninger, når man ser på Nordjylland i forhold til resten af landet.

quote Vi skal vise, at vi også kan være med på den internationale scene

Marianne Bredevang, bestyrelsesmedlem, Destination Nord, direktør, Hotel Scandic The Reef


Janteloven hærger

Derfor har det såkaldte tværkommunale destinationsselskab Destination Nord nu søsat en ny strategi, der skal tiltrække flere turister. Destination Nord er et samarbejde mellem Læsø, Frederikshavn, Aalborg og Brønderslev kommuners turitsvirksomheder. 

- Vi mener, vi bør slå os sammen, for at få en større gennemslagskraft, også når det handler om at fange de internationale turister, siger Marianne Bredevang. Hun er bestyrelsesmedlem i Destination Nord og desuden direktør for hotellet Scandic The Reef i Frederikshavn.

Ifølge hende er der en særlig nordjysk grund til, at Nordjylland ikke har klaret sig ligeså godt som andre landsdele, når det kommer til antallet af overnattende turister.

- Vi har nok ikke været dygtige nok til at begå os i forhold til vores konkulegaer dels nationalt i Danmark, men også ude i Europa. Vi har ikke fået fortalt de gode historier, vi har at byde på. Ikke mindst på grund af Janteloven: Vi skal ikke tro vi er noget, siger hoteldirektøren, inden hun fortsætter: 

- Men vi skal tro på os selv, og vi skal vise, at vi også kan være med på den internationale scene.

Naturen kalder - turisterne kommer

Og måske er det netop turister fra resten af landet, der er bedst til at fortælle, hvad Nordjylland har at byde på. Og svaret lyder enstemmigt: Naturen

- Vi har et lille hus, og vi elsker at være heroppe, siger Tina Abildskou fra Aarhus, og fortsætter:

- Naturen er jo fantastisk heroppe, og vi får gået en masse og oplevet naturen på en anden måde, end når vi er hjemme i Aarhus.

Hendes mand er enig.

- Man kan trække vejret heroppe. Vi nyder at gå en tur på stranden, siger Jess Abildskou.

Også familien Dragsted fra København har udset sig Skagen som påskens feriemål på grund af omgivelserne.

- De har nogle gode mountainbike spor heroppe, så vi skal ud en tur her senere, siger Camilla Dragsted.

Hendes søn tager over.

- Det er bare vildere med de bakker, og den natur der er heroppe, siger Anton Dragsted. 

Anton Dragsteds lillebror, Tobias svarer prompte på spørgsmålet, om de kommer tilbage igen.

JA!

Nordjylland halter efter resten af landet, når det kommer til turismen inden coronanedlukningen. Derfor vil Destination Nord skabe ny vækst indenforturistindustrien, så der kommer for at styrke Nordjyllands turismeprofil.

Et styrket samarbejde skal bane vejen

En del af strategien er derfor også oplagt: Der skal mere fokus på den nordjyske natur. Men den kan ikke stå alene. Der er blandt andet særligt fokus på kunst og kultur, madoplevelser og bæredygtighed. Men frem for alt skal turistattraktionerne blive bedre til at samarbejde og skabe synergi for hinanden. Det mener Marianne Bredevang. Og det vækker glæde i Aalborg: 

- Vi lykkedes ikke i Aalborg Kongres og Kultur Center, hvis vi ikke har opbakning fra Destination Nord til at trække internationale kongresser til, fortæller Nicolaj Holm. 

Nicolaj Holm
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Han er administrerende direktør i Aalborg Kongress og Kultur center, og han er særligt glad for, at bæredygtighed også er et fokuspunkt for Destination Nord.

- Vi har i fire år arbejdet med bæredygtighed som et bærende tema for AKKC, og vi er blevet internationalt anerkendt for det. Det er også en af årsagerne til, at 2019 blev vores hidtil bedste år, og at 2020 så ud til at blive endnu bedre, inden coronaen lukkede os ned, siger han. 

Han fortæller, at AKKC vækstede med 20 procent i 2019 i forhold til året før. Så det kan altså lade sig gøre. Det er Marianne Bredevang heller ikke i tvivl om. 

- Vi har en uudnyttet skat i Nordjylland i form af natur, kultur og oplevelser.