Seneste nyt:

Det koster at bygge nyt – men prisen svinger fra kommune til kommune

Der er stor forskel på timeprisen, når en kommune skal behandle en byggesagstilladelse. Brønderslev topper – igen i år – listen over den dyreste timepris i Nordjylland.

Et nyt hus, en ombygning eller en tilbygning. 

Drømmene kan være mange og store, men inden drømmen bliver til virkelighed, skal man have en byggesagstilladelse fra kommunen - og prisen på den varierer, alt efter hvor man bor i landet.

I Nordjylland svinger prisen fra 877 kroner i timen i Brønderslev, mens det i Mariagerfjord ikke koster mere end 470 kroner i timen. 

Det undrer formanden for DI Byggeri Nordjylland, Michael Jørgensen:

- Det er da tankevækkende, at der er så stor forskel på timeprisen. Det er jo en forskel på cirka 400 kroner i timen, det er alligevel meget, siger han.

SÅ MEGET KOSTER EN TILLADELSE I DIN KOMMUNE

Brønderslev Kommune har formået at barbere sagsbehandlingstiden ned fra 65 dage i 2020 til en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 59 dage i 2021. Men behandlingstiden ligger stadig over gennemsnittet i Nordjylland, der er på 51 dage.

- Hvis de så til gengæld er hurtige, er der jo ikke noget i vejen med en høj pris, men ventetiden i for eksempel Brønderslev er jo i gennemsnit næsten to måneder og i den høje ende her i Nordjylland, siger Michael Jørgensen.

Herunder kan du se interview med Michael Jørgensen fra DI Byggeri Nordjylland:

Gratis i Thisted

Mens ni af de nordjyske kommuner kræver en timepris for at lave en byggesagstilladelse, så ser det anderledes ud i Thisted og Rebild. 

I Thisted er det helt gratis at få lavet en byggesagstilladelse, mens Rebild Kommune har valgt at kræve et fast gebyr på 1082 kroner, ligegyldigt hvor lang tid det tager at lave tilladelsen.

BYGGESAGSTIDER I DIN KOMMUNE

Det er borgerne i Morsø Kommune, der hurtigst får lavet en byggesagstilladelse. I Morsø Kommune tager det i gennemsnit 23 dage at få behandlet en byggesag. Rebild, Thisted og Hjørring er også hurtige til at få lavet tilladelserne: 

- Det er jo stof til eftertanke, at både Thisted og Rebild sammen med Morsø og Hjørring Kommune har nogle af de korteste ventetider, når det gælder sagsbehandlingen af byggetilladelser, og samtidig har de også nogle af de laveste timepriser, et fast lavt gebyr eller en gratis service, siger Michael Jørgensen fra DI Byggeri Nordjylland.

Han håber, at de syv andre nordjyske kommuner vil vælge at få et par tips til, hvordan man kan gøre det både billigere og hurtigere fra de fire kommuner.

quote Det er da tankevækkende, at der er så stor forskel på timeprisen

Michael Jørgensen, DI Byggeri Nordjylland

Dyrest i Region Hovedstaden

Generelt er det dyrest at få behandlet sin byggesag i kommunerne i Region Hovedstaden. Hillerød Kommune topper landslisten med en timepris på hele 1024 kroner. 

Du kan se et kort over prisen for byggesagstilladelser herunder:

Kilde: Dansk Byggeri Industri
Kilde: Dansk Byggeri Industri


I København skal borgere i gennemsnit vente 158 dage på en byggesagstilladelse, hvis de vil bygge nyt, bygge til eller bygge om.

Formand for DI Byggeri Nordjylland, Michael Jørgensen, mener, at pris og tempo skal hænge sammen. Det gør ikke noget, at prisen er høj, hvis effektiviteten også er høj:

- Det er ikke fordi, det skal være gratis, eller det i sig selv er et mål at have den laveste timepris. Vi betaler gerne for en hurtig og effektiv sagsbehandling, mens det er brandærgerligt at betale en høj pris for noget, man skal vente meget længe på.


Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Tech

Populær uddannelse i Aalborg: Unge vil kombinere bøger og håndværk

Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Til forsiden

Til forsiden