Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal du se: Stærke serieanbefalinger til vinterferien

Se Gejst, Strisser på Læsø og Kondrup Ka' Os' på TV2 Play eller tv2nord.dk/tv.

Udvalget af TV-programmer synes uendeligt, og tit kan man bruge en hel aften på at beslutte sig for, hvad man skal se. Her får du en række anbefalinger.

Mens vinterferien så småt er ved at lakke mod enden i 77 af landets 98 kommuner, har skolerne i størstedelen af de nordjyske kommuner tradition for at holde vinterferie i uge otte.

Har du gennemtrawlet diverse streamingplatforme uden helt at kunne bestemme dig for, hvad du skal binge i vinterferien, så kommer der her en hjælpende hånd i form af en række serieanbefalinger.

Se anbefalingerne som video her - eller læs artiklen, der fortsætter under videoen.

Det skal du se (S1:E2)

Kondrup Ka’ Os’

Alt, hvad der kan gå galt, vil gå galt.

Sådan kunne overskriften godt lyde for serien ”Kondrup Ka’ Os’”. Her møder vi parret Emil Kondrup og Lisa Marie Kongsgaard, der har kastet sig over et renoveringsprojekt, der - mildt sagt – byder på udfordringer.

Se første afsnit her – og find hele serien her.

Vores hus er en minizoo - Kondrup Ka´ Os`(S1:E1)

Når livet tager en drejning

På et splitsekund kan livet ændre sig. Det oplevede Louise Maagard, der som 40-årig mor og gravid med barn nummer to blev alene, da hendes kæreste døde.

Se første afsnit her:

Når døden rammer som et lyn - Når livet tager en drejning (S1:E1)

Mød også Dorthe, der gik ned med stress, og William og hans nyfødte søn, der begge blev alvorligt syge på næsten samme tid. Du kan finde hele serien her.

Gejst

Michael Bjerring blev omringet på gaden af fem mænd, da han kyssede en fyr. 

Modstanden får ham dog ikke til at holde sig tilbage, selvom han har haft sit at kæmpe med som ung homoseksuel i Aalborg. Han har nu startet det inkluderende koncept Shamelezz, hvor der er plads til alle.

Dragqueen i Aalborg - Gejst (S1:E1)

Du kan også komme med på festivaltour med Jens, der er trommeslager. Se mere Gejst ved at klikke her.

Den hemmelige atombunker

I årtier lykkedes det at holde en kæmpestor underjordisk atombunker hemmelig for den danske befolkning.

REGAN Vest, som bunkeranlægget hedder, skulle huse regeringen, regenten og andre relevante folk i tilfælde af en atomkrig. Kom med ned under jorden i ”Darnmarks hemmelige atombunker” her:

Danmarks hemmelige atombunker

Havnedirektørens første 100 dage

Det var nok de færreste, der havde forudset, at Kristian Thulesen Dahl ville blive ny havnedirektør i Aalborg, og det skabte da også overskrifter i pressen, da ansættelsen blev annonceret.

I ”Havnedirektørens første 100 dage” følger vi den tidligere formand for Dansk Folkeparti i det nye job.

Se første afsnit her – og find hele serien her.

Nordliv

Er du til gode fortællinger om inspirerende nordjyder, så er Nordliv en serie for dig.

I dette afsnit møder vi Mark Brian Skovgaard Hansen, der har autisme, og som har det bedst, når der er system i tingene. 

Se afsnittet om Mark her – og find mange flere afsnit ved at klikke her.

Marks Mission - Nordliv (S3:E5)

Strisser på Læsø

Peter Mortensen og familien gjorde noget, som mange drømmer om, men som få realiserer. De byttede det hektiske storbyliv ud med ø-livet, da de flyttede til Læsø, hvor Peter blev landbetjent.

At være betjent på en lille ø har dog sine åbenlyse udfordringer. For hvordan opretholder man lov og orden, når man samtidig skal forsøge at være en del af lokalsamfundet?

Se første afsnit her, og find andet afsnit ved at klikke her. 


Efter årelangt smertehelvede: Murer-Brian fejrer ét år med seniorpension

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det sker samtidig med, at ordningen selv fejrer femårs fødselsdag.

Hofter, hænder og led i hele kroppen der gør ondt. Det er hverdagskost for Brian Olsen, der hele sit liv har arbejdet som murer.

Men sidste år lykkedes det ham efter en lang sej kamp endelig at sætte punktum i sagen om, hvorvidt han kunne få tilkendt seniorpension.

- Det er meget sjældent, at jeg nu tager en smertestillende, fordi jeg kan tage de hensyn til min krop, jeg har brugt for, fortæller Brian Olsen.

Antal fultidspersoner med seniorpension fordelt i Nordjylland:

  1. Aalborg - 887

  2. Hjørring - 457

  3. Frederikshavn - 381

  4. Thisted - 339

  5. Mariagerfjord - 299

  6. Jammerbugt - 278

  7. Vesthimmerland -268

  8. Brønderslev - 228

  9. Rebild - 158

  10. Morsø - 138

  11. Læsø - 15

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

En verden til forskel

Brian Olsens psyke led også et gevaldigt knæk på grund af de daglige smerter, men i dag kan både han og kæresten, Lotte Torp Olsen, bedre slappe af i hinandens selskab.

- Når han kommer her, er han bare i meget bedre humør end tidligere. Det betyder rigtig, rigtig meget, at han nu har fået ro på den front, lyder det fra Lotte Torp Olsen.

Se hele indslaget om Brian Olsen og Lotte Torp Olsen her.

Ifølge Gigtforeningen er det knap halvdelen af alle dem, der får tilkendt seniorpension, som døjer med stærke smerter i kroppen eller gigt.

Lotte Torp Olsen, er én af dem, der har gigt, og som i år endelig kan søge ordningen.

- Det trykker psykisk, at jeg går rundt og har ondt hele tiden. Før var det Brian, der var påvirket af det, og nu er det mig. Så det er hårdt, siger hun.

En vej ud af det sidste helvede

I hjemmet har både Brian Olsen og Lotte Torp Olsen støttepuder, hævede sofaer og forhøjede toiletsæder for at få hverdagen til at fungere.

Det sidste, der nu mangler, er, at Lotte Torp Olsen også kan blive godkendt til seniorpension, når hun kan søge til april.

- Det trykker jo psykisk, og påvirker mig meget. Jeg har altid selv kunnet gøre alt, og jeg har aldrig bedt nogle om hjælp. Så det ville betyde meget, fortæller Lotte Torp Olsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Mens sommerhusejerne holdt juleferie, gik indbrudstyve på rov i de mennesketomme stuer.

Hvor blev vores is af?

Det kunne sommerhusejere spørge sig selv om, da de låste døren op, og fryseren var ribbet.

Siden slutningen af december har indbrudstyve raseret sommerhusområdet Draget ved Sydthy.

10 anmeldelser om indbrud er det indtil nu blevet til.

Fredag modtog politiet de første anmeldelser, og henover weekenden er antallet vokset.

- Vi formoder, at det er de samme tyveknægte, der er på spil, siger Henrik Jensen, politikommissær ved lokalpolitiet Thisted.

Men tyveknægtene har været i lidt forskelligt humør.

Nogle dage var det berigelsesmotivet, der drev indbrudstyvene, og det var derfor lamper og højtalere, der blev puttet i kurv.

Andre gange var det spiritus, og en enkelt gang var det den søde tand, der skulle tilfredsstilles. Der manglende nemlig is i fryseren, da sommerhusejerne kom hjem.

De mange tyverier har dog ikke ført politiet nærmere en opklaring.

- Vi har ikke særlig meget at gå efter, siger politikommissæren.

Politiet har indsamlet tekniske spor, men modtager gerne tip fra vidner, der måtte have set noget.


Flere end ventet får seniorpension - ni ud af 11 nordjyske kommuner i top

Foto: (Privatfoto)

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

De nordjyske kommuner scorer højt, når man kigger på, hvor stor en andel seniorpensionisterne udgør af arbejdsstyrken.

- Det betød rigtig meget at få tilkendt seniorpension. Hvis ikke det var sket, så var jeg nok blevet kastet rundt i en mølle af arbejdsprøvning.

Sådan siger Lau Falk, der er en af de knap 30.000 danskere, der er på seniorpension.

Han fik tilkendt pensionen i juni 2020, fordi han ikke længere kunne arbejde som murerarbejdsmand efter mere end 40 år i branchen.

- Jeg kunne næsten ikke få luft til sidst, efter jeg fik dårligt hjerte. Ved et besøg hos lægen fik jeg at vide, at det var slut med at lave hårdt fysisk arbejde, siger Lau Falk.

Det er fem år siden, at seniorpensionen blev indført, og forbundssekretær i 3F, Lene Krabbe Dahl, mener, den har sejret.

- Jeg synes jo, at seniorpensionen har været en succes for nedslidte - især 3Fs medlemmer, siger hun.

Der er store geografiske forskelle, i forhold til hvor og hvor mange der får tilkendt en seniorpension. I Nordjylland er det især borgerne i landkommunerne, der har fået gavn af seniorpensionen.

Ni ud af 11 nordjyske kommuner ligger over landsgennemsnittet, når man kigger på, hvor stor en andel seniorpensionerne udgør af arbejdsstyrken.

De eneste nordjyske kommuner, der befinder sig enten på eller under landsgennemsnittet er Rebild og Aalborg.

På kortet herunder kan du se, hvor mange i din kommune der er på seniorpension.

Ikke mange kommer fra arbejdsmarkedet

Det er ikke første gang, at det bliver fortalt, at der tildeles flere seniorpensioner, end det var ventet, da man 1. januar 2020 indførte seniorpensionen.

Det har tidligere fået arbejdsgiverorganisationer til at råbe vagt i gevær om, at ordningen er med til at fjerne raske fra arbejdsmarkedet i en tid, hvor der er brug for arbejdskraften.

Men det er ikke tilfældet, lyder det fra forbundssekretæren.

- Statistikken viser, at det kun er fire procent, der kommer fra beskæftigelse, når vi kigger på de af vores medlemmer, der får seniorpensionen tilkendt. Og stort set alle kommer fra offentlig forsørgelse, så det trækker ikke mange ud af det ordinære arbejdsmarked, og de nedslidte får ro på, så de kan bygges op igen, siger Lene Krabbe Dahl.

Modsat 'Arnepensionen' skal der være lægefaglige grunde til, at man bliver tilkendt seniorpensionen, tilføjer forbundssekretæren.

- Og nogle af dem kan glædeligt komme i beskæftigelse igen. Eksempelvis er der et af vores medlemmer, der er begyndt at køre mad ud for madservice nogle timer om ugen, siger Lene Krabbe Dahl.

Medlemmet, som Lene Krabbe Dahl omtaler, er føromtalte Lau Falk fra Fjerritslev. Han kører nu mad ud til ældre 15 timer hver uge.

- Det er godt at komme ud at se lidt andet, så det er meget værd. Men jeg skal også hjem at have benene op, når jeg er færdig med arbejdet, erkender han.

Seniorpension

Det er en betingelse for tilkendelse af seniorpension, at:

  1. personen har højst 6 år til folkepensionsalder,

  2. personen har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet med sammenlagt mindst 20-25 års beskæftigelse, og

  3. personens arbejdsevne er varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i forhold til seneste job.

Det er desuden en betingelse, at borgeren opfylder de grundlæggende krav til statsborgerskab, bopæl og bopælstid, som gælder for ret til pension efter lov om social pension.

Seniorpensionsenheden træffer afgørelse om tilkendelse eller afslag på seniorpension. Afgørelsen kan indbringes for Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Ikke udelukkende rosenrødt

Det er dog ikke et udelukkende rosenrødt billede, som forbundssekretæren kan tegne af ordningen.

For som det er i dag, er der for mange, der bliver afvist, fordi der ikke bliver indhentet den rette dokumentation, lyder det fra 3F.

- Vi har problemer med tilkendelse, da der bliver ikke hentet de oplysninger, der skal til for at træffe en retvisende afgørelse, siger Lene Krabbe Dahl.

Frygter du, at man vil røre ved seniorpensionen?

- Man kan jo altid frygte det, for jeg tror måske, det er en større succes, end politikerne havde tænkt sig. Men forskellen på Arne- og seniorpensionen er jo, at du kun kan få seniorpension, hvis der er en lægelig begrundelse for at have den. Så jeg håber ikke, de rører ved den, lyder det fra Lene Krabbe Dahl, der slutter:

- Jeg synes, vi har de pensionstiltag, der skal til i dag, og det vil jeg meget gerne opfordre politikerne til at holde fast i. Så vi kipper med flaget til seniorpensionen på dens fødselsdag.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det bliver en kold start på dagen i det nordjyske.

Fra morgenstunden ligger temperaturen omkring eller lige over frysepunktet. Dog vil det føles koldere på grund af en frisk vind fra sydvest.

Vejene kan være glatte. Pas derfor på i trafikken og sæt et par minutter af til at skrabe bilruderne.

Op ad dagen kan temperaturerne komme op omkring 4-6 grader.

Dagen skulle gerne forblive tør, men en grå himmel er, hvad nordjyderne står op til.

Tjek også vejret med Solvej Vindblæst:

Vejret tre timer frem
Vejret senere

Politikere tillader centrum bliver tømt: - Jeg bliver rigtig ked af det

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Kommuner skal sige "nej tak", når store butikskæder vil placeres i udkanten af byerne, mener Rikke Ejsenhardt.

Hvad skal der til for at holde liv i de nordjyske bymidter? Spørger man Rikke Ejsenhardt, skal politikerne have en klar strategi.

- Et godt greb er at lave en klar og tydelig plan for, hvilke butikker der må ligge hvor, siger Rikke Ejsenhardt, der er event- og aktivitetschef i Hjørring Handel.

Svensk billig-mærke truer centrum

Lige nu er hun frustreret over udsigten til, at den svenske tøjbutik Lager 157 med en kommende placering i udkanten af Hjørring vil trække kunderne væk fra Hjørrings midtby.

- Konsekvensen kan blive, at der bliver endnu flere tomme butikker herinde, og så kommer der mindre liv, og midtbyen skal og bør jo være samlingsstedet for os, der bor her, siger Rikke Ejsenhardt.

Lager 157 ligger allerede i Viborg Foto: Bruno Stagsted

Men problematikken gælder langt fra kun den vendsysselske handelsby. Over alt i Nordjylland, ja i Danmark, er detailhandlen i bycentrene presset, mener Rikke Ejsenhardt.

- Vi er jo en rig by på erhverv, sport og kultur, men det er DNA´en og supervigtigt, at der også er et centrum - en midtby.

I Vesthimmerlands Kommune har man været stædige, når det gælder, hvilke forretninger der må ligge hvor, fortæller planchef, Torben Mangaard Frandsen. Foto: Bruno Stagsted

Se indslaget her:

Har været meget stædige

- Man skal ville det. For de her detailbutikker vil rigtig gerne ud og ligge ved en omfartsvej, men hvis man placerer dem derude, så dør centrum. For så kommer man ikke herind, og så er det nethandel, siger Torben Mangaard Frandsen, der er planchef i Vesthimmerlands Kommune.

I kommunen har man kæmpet for at holde butikkerne samlet i Aars midtby. Også selvom det krævede diskussioner med eksempelvis supermarkedet Lidl.

- Her var vi meget stædige, kan man næsten sige, lyder det fra planchefen, når han skal forklare, hvordan man lykkedes med at få Lidl ind til hovedgaden, selv om den helst ville ud til omfartsvejen.

Omsætningen falder i Hjørring midtby

Hjørring Kommune har fået lavet en detailanalyse. Og den taler et tydeligt sprog. Omsætningen i centrum er faldet med 10 procentpoint fra 2010 til 2021. I udkanten omkring Frederikshavnsvej - et såkaldt aflastningsområde - er handlen til gengæld vokset tilsvarende.

Kilde: Erhverv Hjørring

Men politisk mener formanden for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune ikke, der er noget at komme efter.

- Uanset om det er en stor svensk tøjbutik, eller hvad det er, der søger om at komme til Hjørring, hvis man søger om noget, der er inden for den planlægning, der er, så synes jeg faktisk, det er okay, siger Søren Homann (K), formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune. Han understreger, at man samtidig skal have fokus på midtbyen.

Vigtigt for unge og arbejdskraft

Men Rikke Ejsenhardt fra Hjørring Handel er uenig i Hjørring Kommunes tilgang:

- Det gør mig ked af det, når de tillader en svensk tøjbutik uden for centrum.

Hun gør opmærksom på, at en velfungerende bymidte ikke kun er til gavn for handelslivet.

- Det er vigtigt, at der er en by, man gider at være i. Det er vigtigt i forhold til bosætning, i forhold til at trække studerende til og i forhold til at tiltrække arbejdskraft.

Fakta om Lager 157

Svenskejet

Ligger flere steder i Danmark - blandt andet i Viborg

Sælger billigt basis tøj