Efter Brexit: Nordjyske fiskere forventer økonomisk kompensation

Strandby-formand vil ikke opgive dansk fiskeri, men det er blevet sværere at være nordjysk fisker efter Brexit-aftale, mener han.

Formanden for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne Pedersen, er temmelig afmålt i sin begejstring over den aftale, der netop er blevet forhandlet igennem i EU; den såkaldte Brexit-aftale, hvori aftalen om fremtidens fiskeri i britisk farvande indgår.

- Aftalen betyder, at vi får mindre fiskeri. Vores fiskerflåde vil blive presset, og dermed vil vores havne blive presset, og dermed vil hele vores linje med opkøb og forarbejdning blive presset., siger Claus Hjørne Pedersen.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening henter danske fiskere 40 procent af deres fangster og 30 procent af deres indkomst i britisk farvand. Med den nye aftale skal europæiske fiskere de næste 5,5 år afgive 25 procent af deres fiskekvoter som en slags betaling for at få lov til at fiske i britisk farvand.

Fiskeriformanden fra Strandby ved Frederikshavn sætter nu sin lid til, at de danske politikere kommer fiskerierhvervet til undsætning.

- Jeg forventer, de trækker i arbejdstøjet, når de kommer tilbage fra juleferie, og så kommer der nogle økonomiske muligheder på banen, fastslår Claus Hjørne Pedersen.

For et par måneder siden lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at hun og regeringen var til at hjælpe de nordjyske fiskere, hvis det ikke skulle lykkedes at lande en aftale med Storbritannien, så man dermed ville stå med et såkaldt "hårdt brexit".

- Skulle det værst tænkelig ske, at der ikke kommer en aftale, så kommer vi selvfølgelig ikke til at lade et fiskeri her i Nordjylland i stikken, sagde Mette Frederiksen, da TV2 Nord mødte hende på havnen i Skagen i oktober.

Der mødtes hun blandt andre med Hirtshals-fiskeren, Jan Woller. Dengang var en fiskeri-aftale efter det britiske Brexit endnu ikke på plads, men han frygtede det værste.

Og nu to måneder siden, da aftalen er landet, er Jan Woller langt fra optimist.

- Det var ikke det, jeg havde ønsket., siger Jan Woller, der har fisket i 45 år - de seneste år fra båden Milton.

- Det får konsekvenser for afsætning og pris. Vi bliver trængt mere sammen, der bliver måske større fisketryk i de farvande, jeg fisker i, siger han og tilføjer:

- Det bliver en nedgang i omsætning og mindre løn til mine ansatte.

Og spørger man Danmarks Fiskeriforening, så er det en alvorlig situation de danske fiskere står i.

- Vi forventer, at fiskere vil miste deres levebrød, og det bliver et hårdt slag mod Danmark og mod Nord- og Vestjylland, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle og er livsnerven i mange lokalsamfund. Jeg har dyb medfølelse overfor de mennesker, der risikerer at miste deres arbejde og levebrød som følge af denne urimelige aftale. Det gælder vores egne medlemmer. Og det gælder dem, der er beskæftiget i følgeerhvervene omkring fiskerihavnene, lyder det fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

I Danmarks Fiskeriforening vil man nu kigge nærmere ind i de konkrete tal for at gøre boet op. Desværre tegner der sig ifølge foreningen allerede nu et billede af, at regningen for brexit havner hos de fiskere, der leverer de helt almindelige spisefisk så som torsk, sej og rødspætte, der er populære hos de danske forbrugere. Det vækker stor bekymring hos Danmarks Fiskeriforening.

- Det er meget bekymrende, at regningen for brexit rammer nogle fiskere hårdere end andre. Det ser ud til, at konsum-fiskeriet kommer til at betale en urimelig stor andel af prisen for adgang, og det kan blive ødelæggende for deres forretning, siger Svend-Erik Andersen, Danmarks Fiskeriforening.

Tilbage i Strandby - hvor Svend-Erik Andersen tidligere selv var formand for fiskerne der, er der heller ingen smil på læben hos den nuværende formand, Claus Hjørne Pedersen, men han er ikke klar til at smide håndklædet i ringen på de nordjyske fiskeres vegne.

- Vi skal ikke opgive dansk fiskeri på det her, men det er lige blevet en kende sværere, siger Claus Hjørne Pedersen.

Minister for fiskeri Rasmus Prehn kan endnu ikke udtale sig konkret om, hvorvidt han kan hjælpe de nordjyske fiskere, fordi han endnu ikke har haft lejlighed til at læse aftalen. Det siger han til TV2 Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland