Seneste nyt:

Efter tragiske hændelser: - Registrer dit overvågningskamera, lyder appel fra politiet

Nordjyllands Politi måtte efterlyse private videoovervågningsbilleder fra den nat, den 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt og senere blev dræbt. Nu opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister.

Kameraovervågning kan være afgørende, når politiets efterforskere hurtigt skal opklare kriminalitet eller kortlægge et hændelsesforløb.

Det var også tilfældet i sagen om den unge Mia Skadhauge Stevns forsvinden og drab tidligere på året. Hun blev sidst set i live på Vesterbro i Aalborg.

Men det var et tilfældigt privatovervågningskamera lige over for Netto på Vesterbro i Aalborg, der leverede afgørende billeder af den sorte bil, der er centrum i drabssagen.

quote Nogle tænker, at deres éne kamera næppe kan være relevant for politiet lige dér, hvor det nu sidder. Men det kan det

Ole Kristensen, Nordjyllands Politi

Efterlyste videoer

Nordjyllands Politi måtte dog ud offentligt og i alle medier kraftigt opfordre folk med mulige videobilleder til at henvende sig, for politiet havde umiddelbart ikke adgang til noget videomateriale, der kunne hjælpe i den tragiske sag.

Også i forbindelse med den unge studerende Oliver Ibæk Lunds tragiske ulykke, der kostede ham livet på havnefronten i Aalborg, var det videoovervågning, der klarlagde hvad, der var sket.

- Nogle tænker, at deres éne kamera næppe kan være relevant for politiet lige dér, hvor det nu sidder. Men det kan det. Alle stationære kameraer er relevante for os. Dit kamera er med til at indsnævre for os, hvor folk har været og ikke har været, siger politiinspektør Ole Kristensen fra Nordjyllands Politi.

quote Kameraovervågning er et rigtig stærkt kort for os at have på hånden, når vi skal opklare kriminalitet

Ole Kristensen, Nordjyllands Politi

- Og så har jeg også hørt, at nogle tror, at politiet automatisk kan se, hvad et kamera filmer, når det er registreret hos os. Det er på ingen måde tilfældet. Det kan vi ikke. Så vi kontakter altid folk for at spørge om adgang til at se optagelserne, siger politiinspektøren.

Kameraer skal registreres ifølge loven

Politiinspektøren minder om, at registreringen i øvrigt er lovpligtig for virksomheder, myndigheder og foreninger. Det er frivilligt for private borgere at registrere deres kameraer.

Ole Kristensen håber dog på, at mange vil gøre det for at bakke op om politiets arbejde.

- Kameraovervågning er et rigtig stærkt kort for os at have på hånden, når vi skal opklare kriminalitet. Kameraregistret er vores overblik over, hvor der er opsat overvågning. Det kan spare os tiden, som det tager at afsøge et område for at finde ud af, om der hænger kameraer. Så kan vi langt hurtigere komme i gang med at sikre spor. Og ofte er tiden en vigtig faktor, forklarer Ole Kristensen.

Kameraer giver tryghed

En Megafon-måling fra i år viser, at 59 procent af de adspurgte danskere vil føle sig mere trygge, hvis der er mere videoovervågning i det offentlige rum. 

Den nye Megafon-måling har også forsøgt at kortlægge, hvordan det står til med trygheden i nattelivet, og 46 procent af de adspurgte svarer, at de er bekymrede for at blive overfaldet, hvis de færdes alene om natten. 

Overvågningskameraer gør en forskel

Selv om private borgere har ikke pligt til at registrere deres kameraer. Nordjyllands Politi opfordrer alligevel alle private til at registrere deres kameraer - simpelthen fordi ethvert kamera kan være værdifuldt for en efterforskning.

- Overvågning kan gøre det muligt for os at identificere gerningsmænd og at følge deres færden til og fra gerningsstedet. Så jo flere kameraer, vi har registreret i vores system, jo mere effektivt og værdifuldt bliver det for efterforskningen, fastslår Nordjyllands Politi.