Efter Mia-tragedie: Venstre er klar med flere overvågningskameraer
Bjerget af blomster vokser dag for dag på Vesterbro i Aalborg , hvor Mia Skadhauge Stevn blev set for sidste gang. Der er adskillige overvågningskameraer i området, men ifølge professor Thomas B. Moeslund, Institut for Arkitektur og og medieteknologi, Aalborg Universitet er det ikke en garanti for, at de er tilmeldt politiets register POLCAM.
Krav om bedre videoovervågning af nattelivet vokser. Det sker efter to tragiske sager, hvor en ung kvinde blev dræbt og en ung mand faldt i Limfjorden.
Nordjyllands Politi måtte efterlyse private videoovervågningsbilleder fra den nat, da den 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt og senere blev dræbt.
Det var således et tilfældigt privatovervågningskamera lige over for Netto på Vesterbro i Aalborg, der leverede afgørende billeder af den sorte bil, der er centrum i drabssag.
Alle kameraer i midtbyen burde være tilmeldt politiets register POLCAM, men alligevel måtte Nordjyllands Politi ud og efterlyse videooptagelser fra hele Aalborgs Centrum.
Det skete, selv om det faktisk i et halvt år har været lovpligtigt at registrere alle videokameraer, der overvåger dele af det offentlige rum.
Der er faktisk ikke mange borgere, der er klar over, at de kameraer, de har, muligvis er sat ulovligt op
Thomas B. Moeslund, professor, Aalborg Universitet
Kameraer ikke i politiets register
Kameraerne skal være registreret i politiets register POLCAM. Men ifølge en ekspert er det langt fra altid tilfældet.
- Hvorfor folk ikke vælger at tilmelde deres kameraer – det skal jeg ikke kunne sige, siger Thomas B. Moeslund, professor, Aalborg Universitet.
Og det ærgrer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, at videoovervågningsregistret ikke fungerer lige så effektivt.
- Politiets opklaring af denne sag ville jo alt andet lige også have været nemmere, hvis man havde et velfungerende register over de her kameraer, siger han.
Jeg kan kun sige, at hvis politiet vil have sat flere kameraer op på steder hvor der er politifaglig grund til det - altså efterforskningsmæssigt og af kriminalitetsbekæmpende årsager, jamen så bliver det med vores billigelse
Preben Bang Henriksen, V
Pligt til at lade sig registrere
Der er adskillige overvågningskameraer i området midt i Aalborg, men ifølge professor Thomas B. Moeslund, Institut for Arkitektur og og Medieteknologi, Aalborg Universitet er det ikke en garanti for, at de alle er tilmeldt politiets register.
- Det er jo et register, hvor du skal indberette, hvis du har noget overvågningsudstyr, der står og filmer, så jo det burde politiet have let adgang til, men jeg ved mange kameraer ikke er registreret, siger Thomas B. Moeslund.
Der gik tre dage, før politiet kunne anholde to mænd og sigte dem for drabet på Mia Skadhauge Stevn - efter en omfattende og effektiv efterforskning og ikke mindst takket være over 500 private henvendelser fra folk med blandt andet videoer.
Siden 1. juli 2020 har reglerne for videoovervågning været lempet for en række virksomheder, så de i højere grad har haft lov til at lave optagelser ud i det offentlige rum. Til gengæld skal kameraerne registreres i POLCAM.
Det betyder i praksis, at alle kameraer, der er sat op før 1. juli 2021 skal være registreret seneste 1. september samme år. Alle kameraer der er sat op efter 1. juli 2021 skal være registrede senest 14 dage efter.
Men ifølge eksperten er det langt fra altid tilfældet.
Mange kender ikke til POLCAM
- Der er faktisk ikke mange borgere, der er klar over, at de kameraer, de har, muligvis er sat ulovligt op, og jeg tror heller ikke, de er klar over, at de skal registrere dem. Det er måske ikke et stort problem, men det er det jo i de her sager, hvor hastighed betyder noget – hvor vi så hurtigt som muligt skal have adgang til de overvågningsbilleder, der kan gøre en forskel i en efterforskning, siger Thomas B. Moeslund.
Ifølge Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er lovgivningen klar, og man har pligt til at lade sit kamera registrere.
- Jeg er til gengæld også sikker på, at der ikke er uddelt nogle bøder for ikke at have tilmeldt sit kamera, og det skyldes givet, at politiet har andre ting at lave, siger Preben Bang Henriksen.
Halvdelen af Gaden har kameraer
I dag er omkring halvdelen af Aalborg centrum dækket af den slags kameraer – blandet andet hele Jomfru Ane Gade.
Nu tilslutter også Venstre sig, at det område bliver udvidet.
- Jeg kan kun sige, at hvis politiet vil have sat flere kameraer op på steder hvor der er politifaglig grund til det - altså efterforskningsmæssigt og af kriminalitetsbekæmpende årsager, jamen så bliver det med vores billigelse, siger Preben Bang Henriksen(V).
Ifølge Thomas B. Moeslund giver det god mening netop de steder i nattelivet, hvor der ofte sker kriminalitet.
Politi: Det er et politisk spørgsmål
Nordjylland Politi har ikke ønsket at kommentere problemstillingen om videoovervågning, da det er politisk spørgsmål, hvorvidt der skal være yderligere overvågning i det offentlige rum.
Og Nordjyllands Politi har således ikke ønsket at stille op til interview, men istedet sendt denne udtalelse:
"Nordjyllands Politi har en række værktøjer til rådighed i forhold til en politimæssig efterforskning – og herunder er indhentelse af video-overvågning en mulighed til understøttelse af politiets efterforskningsskridt. Får vi flere værktøjer stillet til vores rådighed, så vil politiet kunne benytte dem i sit arbejde".
Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring vurderer, at der findes 250.000 kameraer i Danmark - men kun godt 34.000 er registreret.