Efter TV2 Nord gik ind i sagen: Familie får byggetilladelse efter 'vanvittigt' bureaukrati
En shelter med brandklasse og afløb var ikke det familien Aas havde regnet med at skulle forholde sig til.
En familie fra Øster Hassing er havnet i et virvar af bureaukrati.
Deres forbrydelse er, at de har købt et shelter af træ til deres have - men sådan en bygning er ifølge lovgivning til beboelse, og så kræves der både bygge- og landzonetilladelse.
Peter Geert Aas og hans familie er friluftsmennesker, og derfor købte de sidste efterår et shelter som samlesæt. Planen var, at det skulle stå i deres kæmpestore have på 15.000 kvm, som hører til deres landejendom i udkanten af Øster Hassing.
Men så let skulle det ikke gå.
- Vi ville gerne have et shelter, hvor hele familien på seks personer kunne overnatte, så vi valgte et samlesæt i lærketræ på 11 kvm til 30.000 kroner, fortæller Peter Geert Aas.
De havde regnet regnet med at byggeriet var en formssag, men så begyndte problemerne hos den lokale byggemyndighed, Aalborg Kommune.
Se indslaget længere nede.
- Det viser sig, at et shelter er beregnet til ophold, og så skal man søge både landzone- og byggetilladelse. Vi skulle pludselig forholde os til spørgsmål om byggeriets brandklasse og om der skulle etableres afløb, selv om shelteret skal udstyres med græs på taget, siger Peter Geert Aas.
- Ikke noget vi sidder og finder på
Familien Aas synes egentlig, de har fået en god behandling af Aalborg Kommune, som er byggemyndighed på sagen, men familien er ærgerlig over, at de nu skal forholde sig til en masse bureaukratiske regler. Den ansvarlige rådmand melder da også hus forbi:
- Det er jo ikke noget, vi sidder og finder på i kommunen.
- Det er jo noget, de sidder og funderer over på Christiansborg. De har lavet et regelsæt som vi skal forvalte, så vi følger sådan set bare loven i den her sag, siger Jan Nymark Thaysen (V), rådmand for By og Land i Aalborg Kommune.
Familien fra Øster Hassing har skrevet til det nordjyske medlem af Folketingets Boligudvalg Preben Bang Henriksen (V).
Han erkender, at lovgivningen er gået for vidt, når et shelter på 11 kvadratmeter skal sagsbehandles som en bolig.
- Det er fuldstændigt vanvittigt bureaukrati for at bygge et shelter på 11 kvadratmeter. Der er en masse krav, som virker helt irrelevante. En ting er det bøvl, som det giver ejeren, men noget andet er, at vi ulejliger embedsmænd, som jo bare gør deres pligt, siger Preben Bang Henriksen, der nu vil tage sagen op med boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Har ikke en 'pyt-knap'
Ifølge Jan Nymark Thaysen bruger kommunerne i forvejen mange ressourcer på at administere ulogiske regelsæt, så han ser gerne, at kollegerne på Christiansborg holder ord, når de lover færre regler og mere afbureaukratisering.
- Vi forsøger at yde borgerne en god service, men vi har jo ikke en 'pyt-knap' vi kan trykke på. Hvis du for eksempel vil bygge et drivhus, behøver du ingen byggetilladelse, men vil du derimod opføre et orangeri, er det nødvendigt.
Har du et godt tip?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
- Sådan nogle regler er unødvendig komplicerede, og det spilder vi en del krudt på, siger Jan Nymark Thaysen.
Peter Geert Aas er træt af, at hans shelter ikke for længst er stillet op, men han fortryder ikke, at han har fulgt loven – og ikke bare opført sit shelter på sin store grund, hvor hverken kommunen eller naboerne kunne se det.
- Jeg er sådan en type, der følger reglerne, men det er håbløst, at det skal være så bureaukratisk. Vi havde glædet os til at tage vores shelter i brug – og nu håber jeg bare, at vi når at få det bygget inden sommer, siger Peter Geert Aas.
Efter at TV2 Nord er gået ind i sagen har familien Aas fået deres byggetilladelse.