Er du kræftpatient og vil behandles hurtigt, er Nordjylland stedet
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Brystrkræft, prostatakræft og lungekræft er de mest hyppige former for kræft.
Et stærkt samarbejde og daglige møder med alle faggrupper sikrer, at flest muligt bliver behandlet for kræft hurtigt i Nordjylland.
Der er forskel på, hvor hurtigt man får behandling, når man er blevet udredt for kræft.
Måske netop derfor har Sundhedsstyrelsen sat en grænse for, hvor længe der bør gå, fra en patient starter i udredning til behandling opstartes - en såkaldt standard forløbstid.
I Nordjylland overholdes tiderne bedst - hele 88 procent af kræfttilfælde i Region Nordjylland bliver behandlet inden for den anbefalede tid.
Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.
Dermed er Nordjylland faktisk det bedste sted at bo, når det kommer til at få behandling i tide. Værst står det til i Region Sjælland, hvor 20 procent færre - altså blot 68 procent af kræftpatienterne - bliver behandlet inden for den anbefalede tidsramme.
FAKTA
Der er forskel på, hvor hurtigt Sundhedsstyrelsen anbefaler at man behandles. Det kommer an på, hvilken type kræft, man har.
Herunder kan du se en liste over de mest hyppige kræftformer, og hvor lang den anbefalede forløbstid fra første henvisning til udredning og til start på initial behandling er:
Bryst
27 kalenderdage ved kirugisk behandling
34 kalenderdage ved kirugisk behandling m. plastik-kirurigsk assistance
Prostata
54 kalenderdage ved kirurgisk behandling
59 kalenderdage ved strålebehandling
86 kalenderdage ved Nervebesparende kirugi
Lunge
54 kalenderdage ved kirurgisk behandling
59 kalenderdage ved medicinsk behandling
86 kalenderdage ved strålebehandling
Tyktarm
54 kalenderdage ved kirurgisk behandling
59 kalenderdage ved strålebehandling
86 kalenderdage ved medicinsk-onkologisk behandling
Modermærke
31 kalenderdage ved kirurgisk behandling
Kilde: sst.dk
Småt men godt
På landsplan er det i gennemsnit 77 procent af kræftpatienterne, der har fået behandling inden for den anbefalede tid. Tallene dækker over tredje kvartal af 2022.
Det er en smule bedre end tidligere på året - faktisk to procentpoint.
Men hvorfor er man så meget bedre end gennemsnittet i Nordjylland? Det har Charlotte Birkmose Rotbøl, der er cheflæge på onkologisk afdeling i Aalborg en idé om.
- Det skyldes flere ting. For det første, har vi bare ét hospital i regionen, og vi er også gode til at sørge for at registrere alt. Men det vigtigste er, at vi har et rigtig godt tværfagligt samarbejde mellem onkologer, kirurger, patologer og radiologer. Vi mødes en gang om dagen og diskuterer patienterne, forklarer hun.
Region Nordjylland har ikke altid lagt i top, når det kommer til at få behandlet flest muligt kræftpatienter inden for den anbefalede tid.
- Vi har fået et effektivt system nu, hvor vi har et tværfagligt møde hver eneste dag. Før var det bare et par gange om ugen. Det er helt ekstraordinært godt, mener onkologen.