Ernæringsekspert: - Vi skal finde noget andet at hygge os med
Kagekulturen har taget overhånd på landets arbejdspladser. Vi burde finde nogle sundere alternativer, mener ekspert.
Der bliver spist masser af kage på landets arbejdspladser. Og mange synes nok også, at det er fedt, når kollegaerne deler ud, fordi de har fødselsdag, er blevet gravide eller har en helt tredje anledning til at have kage med. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for det store forbrug af kage. Ernæringseksperterne mener, at der er grund til bekymring.
- Vi kan se på vores seneste undersøgelser, at kagespiseriet er steget blandt voksne danskere med 15 procent i perioden fra 2005 til 2013. Kage er tomme og energitætte kalorier og i og med, at vi står med et stort og stigende overvægtsproblem, er det noget af det, som vi skal spise i mere begrænsede mængder, siger Jeppe Matthiessen, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.
Jeppe Matthiessen peger desuden på, at danskerne generelt spiser flere søde sager i weekenden, så hvis indtaget af kage og andre søde sager stiger på arbejdspladserne, så ender vi med at spise kage hver dag.
Kage skal erstattes af frugt og grønt
Derfor vil Jeppe Matthiessen gerne se et opgør med den kagekultur, som han mener er ved at løbe af sporet.
- I og med, at vi står med så massivt et overvægtsproblem, så er det her kagespiseri med til at få danskerne til at overspise. Så måske vi skulle finde nogle andre ting at hygge os med end kage.
Jeppe Matthiessen mener desuden, at man kunne nedsætte forbruget af kage, ved at lave aftaler om, hvor ofte der må serveres kage på arbejdspladsen. Eller ved at erstatte kagen med sundere alternativer.
- Man kunne måske samle til bunke, så i stedet for at man spiser kage flere gange om ugen, så gør man det en gang om måneden eller måske hver 14. dag. Det vil begrænse kageindtaget. Måske skulle man også erstatte kagen med eksempelvis fuldkornsbrød, frugt og grønt og nødder, som er noget af det danskerne med fordel kunne spise noget mere af, foreslår Jeppe Matthiessen.