“Et højdepunkt i karrieren”: TV2 Nord-journalist modtager international hovedpris for program om Tourettes

Journalist Michael Andersen har modtaget hovedprisen ved en konference for regional-TV i Europa for sit program om Jonathan Christensen, der har Tourettes Syndrom.

Et ægte mesterværk.

Sådan lyder dommernes vurdering af programmet “Stand up med Tourettes”, hvor videojournalist Michael Andersen følger Jonathan Christensen, der på trods af at være hårdt ramt af Tourettes Syndrom jagter drømmen om en karriere som stand up-komiker.

Programmet blev vist på TV2 Nord Salto, tv2nord.dk og YouTube.

Programmet har vundet i kategorien “Minorities in society” ved Prix Circom, som er en prisuddeling for regional TV-journalistik, blandt 28 indstillinger fra 16 forskellige lande. 

Og ikke nok med det - ved prisuddelingen Prix Circom, der fandt sted torsdag aften, fik programmet den mest ærefulde pris, Grand Prix, som er aftenens hovedpris, der gives til det bedste af alle 177 indstillede.

Prisuddelingen finder sted i San Sebastián i Spanien.

- Jeg turde ikke tro på det, da jeg hørte, at TV2 Nord var vinderen af den store pris. Det er surrealistisk. Det er fedt, at andre kan lide det, man har lavet, siger Michael Andersen.

IMG_2697

Et højdepunkt i karrieren

Dommerne har blandt andet lagt vægt på, at man både smiler og græder med Jonathan, når man ser programmet, og at man bedre forstår, hvordan det er at leve med Tourettes Syndrom.

- Når man står her blandt alle de fine folk fra TV-branchen i Europa, er det næsten ikke til at forstå, at man har vundet. Det er vildt. Jeg er blæst bagover af dommernes ord, siger Michael Andersen.

Han har været journalist i 34 år og kalder prisen for et “højdepunkt i karrieren”.

Chefredaktør på TV2 Nord, Ingrid Buch, og journalist Michael Andersen på konferencen, som prisuddelingen er en del af.
Chefredaktør på TV2 Nord, Ingrid Buch, og journalist Michael Andersen på konferencen, som prisuddelingen er en del af.

Tæt på at lægge røret på

Det var TV2 Nords chefredaktør Ingrid Buch, der i første omgang blev kontaktet af Jonathan Christensen.

Hun var faktisk tæt på at lægge på, da hun tog telefonen, fordi Jonathans tics fik hende til at tro, at der var tale om telefonfis.

TOURETTES SYNDROM

  • Folk med Tourettes Syndrom har ufrivillige, motoriske bevægelser og ufrivillige lyde

  • Ved Tourettes Syndrom har man forskellige tics gennem flere år

  • For at få stillet diagnosen Tourettes Syndrom skal man have flere motoriske tics, have mindst et vokalt tic, have haft tics i mindst et år og have fået tics, inden man fylder 18 år

  • Man kan godt have tics uden at have Tourettes Syndrom

  • Drenge har Tourettes syndrom fire til fem gange oftere end piger

  • Mange mennesker med Tourettes Syndrom har andre udfordringer så som ADHD, OCD, søvnvanskeligheder eller lignende, som kan være mere belastende end ticsene.

Kilde: Herlev Hospital og sundhed.dk

En udfordring, som Jonathan jævnligt oplever, når han taler i telefon - han har tidligere fortalt, hvordan han sad i kø til SKAT i en time, for så at opleve, at der blev lagt på, da han endelig kom igennem, fordi han kom til at sige ord som “terrorist” og “gulerødder”.

I dag er Ingrid Buch glad for, at hun lod Jonathan tale ud.

- Programmet om Jonathan er blevet godt, fordi Michael er kommet ind på livet af Jonathan. Det har han en særlig evne til. Michael er tillidsvækkende og formår at skabe et trygt rum for de medvirkende, siger hun.

En vigtig histore

Michael Andersen mener, at Jonathans historie er vigtig - især fordi Jonathan også sætter ord på emner som social angst og mobning.

- Jonathan er en fantastisk ung gut, som er en kæmpe inspiration for mange unge, der har det svært. Det er noget, vi taler meget om for tiden - at mange unge har svært ved at finde deres vej i livet, siger han.

Efter programmet “Stand up med Tourettes” fortsatte Michael Andersen med at følge Jonathan Christensen i jagten på at blive stand up-komiker, og det blev til serien “Pipfugl og gulerødder - Mit liv med Tourettes”, som havde premiere i foråret.

TV2 Nord har vundet før

Det er ikke første gang, TV2 Nord bliver hyldet af den europæiske sammenslutning af regionale TV-stationer.

I 2017 modtog journalist Jesper Bradsted og fotograf Søren Broust Hansen en pris for deres program om Nick Vejle, der blev hjerneskadet under forsøget på at redde to fiskere op fra bunden af en fiskekutter i Strandby.

I 2020 blev journalisterne Jesper Christiansen og Hans-Christian Lauritzen ligeledes hyldet ved Prix Circom, da de blev anbefalet af dommerkomiteen for deres program “Kjeld Flytter Fyret”.

- Vi er meget beærede over, at vi kan vække opsigt i udlandet med noget, vi har lavet i Nordjylland, siger chefredaktør ved TV2 Nord, Ingrid Buch.

Prisen bliver overrakt ved et awardshow i San Sebastián.

Udover selve awardshowet er der to dages konference for journalister fra regionale TV-stationer i Europa, hvor Michael Andersen blandt andet skal fortælle om tilblivelsen af “Stand up med Tourettes”.


Seneste nyt

fra Nordjylland