LIGE NU:

Flere nordjyder oplever lang ventetid på coronatest i egen kommune: - Må jeg krydse kommunegrænsen for at blive testet?

I flere kommuner er der lang ventetid til en coronatest, og det får flere nordjyder til at stille spørgsmålstegn ved, om de må krydse kommunegrænsen og blive testet i en anden kommune.

Siden Statsminister Mette Frederiksen (S) i torsdags opfordrede nordjyderne i syv nordjyske kommuner til ikke at krydse kommunegrænsen, er det opstået flere spørgsmål.

For, hvad gør du, hvis du bor i en af de syv nordjyske kommuner og har coronasymptomer, men ikke kan få en tid til en coronatest i din hjemkommune før om lang tid. Det har flere nordjyder spurgt os om her på TV2 Nord.

quote Jeg bor sammen med min forlovede, som er social- og sundhedsassistent. Det er jo ikke så godt, hvis jeg smitter hende, og hun så tager på arbejde og smitter de ældre borgere. Så hvis jeg er smittet, skal vi jo gerne have det bekræftet hurtigst muligt

- Claus Kurtzmann, borger i Jammerbugt Kommune

I flere af de syv kommuner er der i øjeblikket lang ventetid, når man vil booke en tid til test, fordi borgerne i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste. Og indtil nu er det kun i Thisted og Frederikshavn, at der er øget testkapacitet.

For eksempel er der kun ét fast stedsted i Jammerbugt Kommune, hvor borgere kun kan testes tirsdag og fredag. Det giver udfordringer, når man som Claus Kurtzmann har milde symptomer på coronavirus, men der er først en ledig tid i næste uge.

- Jeg bor sammen med min forlovede, som er social- og sundhedsassistent. Det er jo ikke så godt, hvis jeg smitter hende, og hun så tager på arbejde og smitter de ældre borgere. Så hvis jeg er smittet, skal vi jo gerne have det bekræftet hurtigst muligt, siger Claus Kurtzmann og fortsætter:

- Derfor er det længe at vente en hel uge på at kunne blive testet.

Claus Kurtzmann ville normalt have lade sig teste i Nørresundby, hvor han hurtigere kunne få en tid. Men må han det, når det vil betyde, at han så skal krydse en kommunegrænse?

Ja, lyder det fra Jan Nybo, der er Covid19-testchef i Region Nordjylland. I et sådan tilfælde, må nordjyder gerne krydse kommunegrænserne.

- For borgere i de syv berørte kommuner gælder det, at hvis man eksempelvis oplever symptomer på COVID-19, så må man gerne krydse en kommunegrænse for at blive testet så hurtigt som muligt. Hvis du ikke har symptomer eller ikke har nogen særlig grund til at blive testet, skal du vente på, at regionen opretter test i din kommune, siger Jan Nybo og fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at testsystemet stadig kører for folk med symptomer, nære kontakter og lignende, og det selvfølgelig er et vigtigt og uopsætteligt ærinde, at blive testet i så fald.

Restriktionerne, hvor det blandt andet frarådes at krydse kommunegrænserne i de syv pågældende kommuner gælder frem til den 3. december.  

De syv kommuner er Thisted, Vesthimmerland, Jammerbugt, Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn og Læsø.