LIGE NU:

Flere restriktioner og ny vaccinestrategi kan være på vej: - Situationen er meget bekymrende

Nordjyske sundhedsordførere bakker op om flere tiltag for at mindske spredningen af den særligt smitsomme coronavariant fra England. En af løsningerne kan være at ændre vaccinestrategien.

Fordi den smitsomme coronavariant B.117 er fundet i hele Danmark, kræver det flere tiltag og restriktioner, hvis epidemien skal holdes i kontrol, advarer flere forskere.

- Det er jo en forfærdelig situation. Hele Danmark er lukket ned, og vi har et hospitalsvæsen, som er voldsomt under pres, lyder det fra sundhedsordfører Per Larsen (K).

Bekymringen over situationen deles af ordførerkollegaen Peder Hvelplund (EL).

- Vi ser stadig en stigning i indlagte og er oppe på næsten 1000. Det er meget bekymrende, når vi samtidig ved, at en mere smitsom variant breder sig på landsplan og særligt i Nordjylland. 

quote Hvis man skal begrænse smittetrykket, med den nye virus, der er mere smitsom, så skal vi have nogle kraftigere restriktioner.

Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital

Reaktionerne fra de nordjyske sundhedsordførere kommer efter, at Statens Serum Institut lørdag i en ny rapport kunne oplyse, at den særligt smitsomme variant udgør en "tiltagende del af samfundssmitten".

- Det er alvorligt, at vi ser denne virus, og vi skal holde øje med den, når den er spredt i så stort et omfang, som den er nu, siger Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Hvis man skal begrænse smittetrykket, med den nye virus, der er mere smitsom, skal vi have nogle kraftigere restriktioner, som begrænser smittespredningen, lyder det fra professor og ledende overlæge Lars Østergaard

Ét af de tiltag som kan bremse smitten, er en ændring af vaccinestrategien. I England venter man nu med at give anden dosis af coronavaccinen, så flere kan blive vaccineret i første omgang. Statens Serum Institut har søndag meldt ud, at man kigger nærmere på metoden.

- Hvis man kan få dobbelt så mange vaccineret med en forventet effekt på næsten 91 procent, synes jeg, det er glimrende. For vi står i en situation, hvor vi mangler vacciner, siger Per Larsen (K), der afventer sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Det samme gør Peder Hvelplund (EL), der understreger, at alt bør være helt sikkert, før man ændrer strategi.

- Vi ved ikke så meget om, hvad der konkret sker, hvis man venter 12 uger, men det er klart, at hvis effekten er lige så høj, kan man godt overveje det.

Sundhedsordførerne er enige om, at der skal igangsættes flere tiltag hurtigst muligt og kommer med flere bud.

- Øget smitteopsporing, øget test, øget sekventering samt isolation af syge, så der ikke sker yderligere spredning, siger Per Larsen (K).

- Man skal styrke og intensivere smitteopsporingen, fastslår Peder Hvelplund (EL).

Begge politikere er i morgen formiddag sammen med coronafølgegruppen indkaldt til møde med Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Ifølge TV2 er der to punkter på dagsordenen - nemlig smitteopsporing og vaccinestrategi.