LIGE NU:

Flertal for at sætte Støjberg for rigsret: Derfor stemte nordjyske politikere ja og nej

Tre af de nordjysk valgte folketingsmedlemmer stemte for en rigsretssag mod Inger Støjberg - de andre tilstedeværende stemte imod.

Ligesom i Folketinget under ét stemte et stort flertal af de 19 nordjysk valgte folketingsmedlemmer tirsdag ja til at indlede en rigsretssag mod fhv. minister Inger Støjberg fra Hadsund.

139 stemte for, mens 30 sagde nej. Blandt de nordjysk valgte gik Preben Bang Henriksen (V) samt Bent Bøgsted og Lise Bech, begge fra Dansk Folkeparti, imod.

Ingen af de nordjysk valgte tog ordet i den tre timer lange debat, der gik forud for afstemningen. Selv sagde hovedpersonen, at hun i sin tid ikke beordrede nogen til at gøre noget ulovligt.

TV2 Nord har spurgt et par af de nordjysk valgte folketingsmedlemmer, hvorfor de stemte, som de gjorde:

quote Jeg stemte for en rigsretssag og har det godt med, at det hviler på et juridisk grundlag. Dette her handler ikke om det sædvanlige Christiansborg-fnidder eller om at genere en politisk modstander. For mig kompliceres sagen af, at vi socialdemokrater jo har sympati for tanken om at forhindre, at børn sover med voksne. Men det gør ikke, at man kan se gennem fingre med, at der skete ulovligheder. Målet helliger ikke midlet.

Orla Hav, Socialdemokratiet

quote Jeg stemte for en rigsretssag, fordi den måde, Inger Støjberg har handlet på, er dramatisk, både i forhold til Folketinget og især i forhold til de mennesker, det vedrører. Hun har forbrudt sig mod de retsprincipper, der gælder i Danmark. Jeg har været i Folketinget så længe, at jeg også deltog i afstemningen om en rigsretssag i tamilsagen. Begge sagerne handler om udlændinge, nogle af de mest sårbare mennesker. Jeg synes ikke, man som politiker skal være så hård som muligt - og slet ikke så hård, at man gør noget ulovligt.

Marianne Jelved, Radikale Venstre

quote Jeg stemte imod en rigsretssag. Jeg mener ikke, sagen er stor nok til en rigsretssag. Inger Støjberg skulle måske have haft en næse, men nu sætter man barren for fremtidige rigsretssager meget lavt. Jeg synes ikke, Inger Støjberg har gjort noget forkert. Hun ville forhindre pædofili og,at voksne har samkvem med børn. Jeg er hamrende ligeglad med, at nogen mener, at den slags er en del af disse menneskers kultur. Inger Støjberg har gjort det, de fleste danskere mener er rigtigt.

Bent Bøgsted, Dansk Folkeparti

quote Jeg stemte for en rigsretssag. Det er helt oplagt - ministre har pligt til at følge de love, vi har vedtaget, og til at svare sandt i samråd. Advokatundersøgelsen konkluderer, at det ikke er sket. Når det er sagt, mener jeg, at rigsretten ikke på sigt er den rigtige måde at behandle den slags sager på, fordi et politisk flertal, der er enigt i en ulovlighed, kan vælge at se bort fra den af politiske grunde. Det er udemokratisk, og derfor vil vi i stedet hellere have en forfatningsdomstol.

Susanne Zimmer, valgt for Alternativet, i dag løsgænger og med i gruppen Frie Grønne