LIGE NU:

Flest nye ejerlejligheder i Nordjylland

I april måned blev der registreret rekordmange nye ejerlejligheder, og Nordjylland er landets højdespringer.

På Lindholm Brygge har man kunnet se et nyt, imponerende byggeri tårne sig op. Et trillingetårn, der i den grad sætter sit præg på skylinen i Nørresundby. Horisonten, som det nye byggeri hedder, er uden tvivl et byggeri, man bemærker.

Men noget de færreste sikkert ved er, at Horisontens nabo, Geodatastyrelsen, har styr på al fast ejendom i Danmark.

Herunder også ejerlejligheder, som dem i trillingetårnet. Det er blandt andet på grund af de 167 nye ejerlejligheder i Horisonten, at Geodatastyrelsen i sin månedlige opgørelse konstaterer, at Nordjylland i april har indtaget førstepladsen over regioner med flest nye ejerlejligheder.

Ny rekord

På trods af coronakrise og påskeferie, satte Geodatastyrelsen ny rekord og registrerede ikke mindre end 1023 nye ejerlejligheder i april.

Aldrig før er der blevet registreret så mange nye ejerlejligheder på én måned, siden Geodatastyrelsen overtog ejerlejlighedsregistreringen fra Tinglysningsretten i februar 2019.

Den hidtidige rekord på 903 lejligheder blev sat i februar i år, og holdt således kun kort tid.

Nordjylland har flest nye ejerlejligheder
De nye ejerlejligheder er ikke jævnt fordelt over hele landet.

I april blev Region Nordjylland højdespringeren med 377 nye ejerlejligheder, mens Region Hovedstaden, som normalt indtager førstepladsen, måtte se sig henvist til en sekundær placering med 230 nye ejerlejligheder.

Sidstepladsen indtog Region Sjælland med kun 17 nye ejerlejligheder.

De nye ejerlejligheder bliver registreret i matriklen, som er det offentlige register over al fast ejendom i Danmark.

I matriklen er alle ejerlejligheder og jordstykker entydigt identificeret og deres areal og ejendomsgrænser er registreret. Matriklens ejendomsoplysninger udgør det juridiske grundlag for salg, belåning, vurdering og beskatning af fast ejendom i Danmark.

Det er med andre ord et essentielt stykke arbejde, der bliver udført af Geodatastyrelsen. Et stykke arbejde, der på den ene eller anden måde har indflydelse på os alle sammen.

Når Geodatastyrelsen registrerer en ny ejerlejlighed eller en byggegrund i matriklen, sker det på grundlag af digitale kort og dokumenter, som en praktiserende landinspektør har udarbejdet efter at have foretaget en nøjagtig opmåling på stedet.

Det er altså ikke Geodatastyrelsens medarbejdere, der er ude med en tommestok og avanceret måleudstyr og går samtlige ejendomme efter.