Fødevarestyrelsen: - Smittede minkfarme kræver en voldsom indsats
Foto: Jeppe Hostrup / TV2 Nord
Op mod en million mink skal aflives i den kommende tid.
Fødevarestyrelsen er i fuld gang med planlægningen af, hvornår de nordjyske minkbesætninger skal slåes ned. Samtidig arbejder de på opsporing af smittekilder.
Der er efterhånden ikke den sten, der ikke er blevet vendt i myndighedernes søgen efter svar på, hvorfor coronasmitten på trods af strenge restriktioner fortsætter med at sprede sig blandt minkfarme i Nordjylland. Og i en sådan grad, at en million mink nu skal aflives.
- Det er en rigtig alvorlig situation, og vi ser på det med stor bekymring, siger Nikolas Hove, der er beredskabschef hos Fødevarestyrelsen til TV2 Nord.
Siden juni har smitten kun været i Vensyssel, men nu er der også smitte på mindst en minkfarm på Gjøl.
- Den indsats, der er igang lige nu er voldsom, da vi vurderer, at 100 minkfarme skal have slået besætningen ned. Så vi er igang med et kæmpe planlægningsarbejde i forhold til, hvornår det skal ske. Samtidig har vi travlt med at opspore smittekilderne, forklarer Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen.
Opsporing af smittekilder
Fødevarestyrelsen har fået testet mere end 16.000 mink, siden den første besætning blev konstateret smittet i midten af juni måned 2020. De har spurgt alle ejerne af de mistænkte og smittede besætninger om forhold, der kan føre til opsporing af smittekilderne.
Ud fra de mange test og samtaler med minkavlere konstaterer Fødevarestyrelsen nu, at nedenstående punkter ikke er sandsynlige smittekilder.
Flytning: Handel med mink har ikke været en smittevej i de mistænkte eller smittede besætninger. Der bliver normalt ikke handlet levende mink midt i sæsonen, og de få steder det er sket, har det været lang tid før smitten i besætningen.
Hegn: Hegnene er intakte, og Fødevarestyrelsen vurderer ikke, at mink kan slippe ud. Alle minkejere på de mistænkte og smittede besætninger har svaret, at der ikke er sluppet mink ud af indhegningen.
Foder: Fødevarestyrelsen har testet foderprøver for hele perioden, uden fund af COVID-19. Vi vurderer ikke umiddelbart, at foder er en smittekilde til COVID-19 hos mink.
Kæledyr: Fødevarestyrelsen har testet kæledyr og andre husdyr. Enkelte hunde har været smittede, men kun i en kort periode. Hundene har været isoleret på ejendommen. Der er ikke set spredning til andre husdyr.
Vilde dyr: Fødevarestyrelsen samarbejder med Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen om at afdække forekomsten af COVID-19 i vilde dyr. Ifølge DK-VET er det usandsynligt, at COVID-19 er spredt med ræv, mårhund, kat, ilder, mink og mår. Vilde dyr er hidtil ikke testet, og de skal derfor undersøges. Smitte via måger og fugle er usandsynligt ifølge DK-VET, da fugle ikke kan blive inficeret med COVID-19.
Leverandører: Der er kun få sammenfald af leverandører, som er kommet i de smittede besætninger.
Eksperterne er altså stadig på bar bund. For selv om det på flere af farmene er bevist, at mennesker står bag smittespredningen, har man på andre ikke kunnet finde smittekilden.