Han holdt kun 23 dage: Formand var advaret om nyvalgt nordjydes konkurser

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da et særligt udvalg, nedsat af det nyvalgte folketing, forleden skulle gennemgå valgresultatet og indstille, om tinget skulle godkende valget, sad Kristian Klarskov med ved bordet. 

Han var nemlig af sit parti, Moderaterne, udpeget som medlem af udvalget.

Når udvalget mødes næste gang, bliver det uden Kristian Klarskov som medlem - men indirekte med ham på dagsordenen. 

Udvalget skal nemlig godkende, at han på Christiansborg som nordjysk folketingsmedlem erstattes af Mohammad Rona.

Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
Foto: Mick Knive Anderson

Det sker efter en af de historisk set korteste karrierer i Folketinget. 23 dage blev det til. På Folketingets hjemmeside er 47-årige Kristian Klarskov allerede opført som "fhv. folketingsmedlem".

Han får løn for de 23 dage, men ikke mere. Når et medlem forlader Folketinget, får han eller hun ofte et såkaldt eftervederlag. Men da Kristian Klarskov går frivilligt og ikke gør det på grund af sygdom, har han ingen ret til eftervederlag.

Erhvervsmandens fald

Kristian Klarskov begrunder på Facebook sin beslutning med hensynet til familien, efter at flere medier har gravet i hans erhvervsmæssige aktiviteter og konkluderet, at han ikke var helt så succesrig iværksætter, som det lød til. 

"Serie-iværksætter" kaldte han sig selv, og det var sådan set ikke forkert. Dét, han satte i værk, gik bare ikke altid så godt!

Når man stikker næsen frem, går pressen én efter i sømmene. Det oplevede Søren Pape Poulsen, da han annoncerede sit kandidatur som statsministerkandidat - og det oplever Kristian Klarskov nu efter sit valg til Folketinget.

1. november blev han, som det ny parti Moderaternes spidskandidat i Nordjylland, nyvalgt til Folketinget med 1772 personlige stemmer. Næstflest stemmer, 1062, fik Mohammad Rona, der nu overtager mandatet.

Nordjysk formand blev advaret

Partiet havde frem mod et landsdækkende opstillingsmøde i juni talt med alle, der havde meldt sig under fanerne som mulige folketingskandidater. 

Der var også lagt op til, at bestyrelsen i partiets regionale organisationer skulle screene kandidaterne - altså føle dem på tænderne og måske tage lidt ekstra oplysninger på dem lokalt. Det skete ikke - i hvert fald ikke i Nordjylland.

Derfor var det først godt en uge inde i valgkampen, at Eva Lund Eriksen, der frem til sommerferien havde været sekretær i storkredsbestyrelsen og fortsat er medlem af Moderaterne, fra en kunde i sit job fik et hint om, at spidskandidaten måske i et vist omfang smykkede sig med lånte fjer.

Hun sendte 10. oktober en mail til formanden for Moderaterne i Nordjylland, skibsreder Rasmus Larsen fra Skagen, hvori hun beskrev sin bekymring for, om spidskandidaten var, hvad han gav sig ud for. 

Eva Lund Eriksen fik aldrig noget svar. 

Det har ikke været muligt at træffe formanden, og næstformanden, tømrermester Jørn Kamstrup Pedersen fra Nykøbing Mors, vil ikke udtale sig om, hvorvidt han eller andre i bestyrelsen har haft kendskab til mailen fra Eva Lund Eriksen.

Og spørgsmålet er, hvad en formand kunne gøre på dette tidspunkt med tre uger til valget? Hvis der var lig i lasten og skulle reageres på det, skulle det være sket langt tidligere.

Ingen advarselslamper blinkede

Når et parti - nyt som gammelt - påtænker at opstille nogen til et politisk hverv, tjekker man normalt vedkommende, men man tager i reglen også en potentiel kandidats egne ord for gode varer, med mindre noget lyder helt hen i skoven. 

I Kristian Klarskovs tilfælde lød - og lyder - han som præcis dén type kandidater, partistifter Lars Løkke Rasmussen gerne ville have: "Rigtige mennesker" med "stærke kompetencer inden for nogle felter, som de har en erhvervserfaring med".

Der var ingen alarmklokker, der ringede, da Kristian Klarskov bragte sig i spil som kandidat - snarere tværtimod.

Vi ved ikke, om han i samtalerne med partiet nævnte de mindre vellykkede erhvervsprojekter. Men i sig selv er det ingen forbrydelse at være gået konkurs og kan sagtens bibringe de involverede nyttige erfaringer.

Vi ved heller ikke, om man i Moderaterne vurderede, om Kristian Klarskov var robust nok til i givet fald at modstå dé udfordringer og dén modvind, enhver folkevalgt fra tid til anden oplever. At han så hurtigt kaster håndklædet i ringen, tyder ikke ligefrem på det.

011122 FV22 RÅ LIVE Muhammad Rona Moderaterne Still

Havde Moderaterne spurgt i et andet parti, hvor Klarskov tidligere havde været medlem og folketingskandidat, havde svaret ikke givet grundlag for bekymring:

Kristian Klarskov, der er født i Skagen, var nemlig, da han dukkede op som spidskandidat for Moderaterne, ikke noget helt ubeskrevet blad i nordjysk politik. I 2011 stillede han op som folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti - uden at blive valgt, men også uden at sætte sig nogen form for negative spor i partiet, som han nogle år senere meldte sig ud af.

Ny nordjyde på tinge

I valgkampen i år, hvor han altså kandiderede for Moderaterne, var Kristian Klarskov ikke så synlig trods sin status som spidskandidat. På en lang række store vælgermøder var det andre kandidater - ikke mindst Mohammad Rona - der repræsenterede Moderaterne.

Med sidstnævnte som repræsentant på Christiansborg får Nordjylland ikke kun et folketingsmedlem med en aktiv erhvervskarriere som it-chef, men også en indvandrer (han er født i Afghanistan), der som sin mærkesag har en udlændinge- og integrationspolitik, der er "klog og fornuftig", og som snarere end hårde ord præges af "en mere innovativ og meningsfuld retning, når borgere skal integreres".

Eva Lund Eriksen var aktiv i valgkampen til støtte for Mohammad Rona, som nu overtager mandatet i Folketinget.

Og hun satte uden tvivl ekstra fut i diskussionen om Kristian Klarskov og udløste muligvis ligefrem hans farvel til Folketinget, da hun - efter de første medieomtaler af hans ikke altid lige vellykkede erhvervskarriere - skrev på Twitter, at det måske ikke kun var vælgerne i Nordjylland, der var blevet ført bag lyset, men også Moderaterne.