Hestemilliardær taler ud efter Operation X: Har smidt ansvarlige medarbejdere på porten

Det er godt, at der er kommet fokus på hestevelfærd i hele ridesporten, mener den omstridte OL-medaljetager og forretningsmand.

- Det ser hammertræls ud, og der var ikke nogen, der var mere rasende end mig, da jeg så det.

Efter de heftigt omtalte Operation X-programmer om mishandling af heste i multimillionforetagenet i Uggerhalne, stiller hovedpersonen Andreas Helgstrand sig nu frem.

I et længere interview med TV2 Nord fortæller den profilerede og omstridte rytter og forretningsmand om forløbet, der mundede ud i Operation X-programmet, hvor en muldvarp afslørede mere end almindelig hårdhændet behandling af de dyre heste i Uggerhalne.

Sagen og omtalen endte med at koste Helgstrand en mulig OL-plads, ligesom han også blev smidt ud af rideinstruktør-foreningen.

- Det er klart, at vi er nødt til at sige til os selv, hvorfor det her sker? Vi føler, vi har ansat best in class på træner, rytter, alting, ræsonnerer han i dag over kritikken.

En kritik, han fortsat anerkender - omend han kørte sag mod TV2 for den muldvarp, der rendte rundt i Uggerhalne.

- Det var mere for at kæmpe for mine ansatte – og det er jeg faktisk glad for, jeg gjorde - fordi vi har stadigvæk folk, der er sygemeldt og nede med stress over, at der har rendt en rundt, som de troede var deres veninde, forklarer han.

Erkender fejl

Da programmet rullede i efteråret over to udsendelser, var reaktionerne voldsomme. 

Dansk Ride-Instruktør Forening, som altså ekskluderede Andreas Helgstrand, kaldte den voldsomme ridning "systematisk".

- Der er jo klart, at man åbenbart ikke var tæt nok på tingene. Vi har tre ejendomme med heste, og der hvor jeg er, er ikke der, det foregår. Det er foregået på en af de andre, hvor vi rider heste til - og unge heste, der bliver tilredet, det kan godt se vildt ud, forklarer Andreas Helgstrand og erkender:

Dagligt er 350 heste, anslår han, i sadlen i de store staldbygninger ved Uggerhalne, hvor multimillionvirksomheden Helgstrand Dressage har til huse.

Et af argumenterne fra Helgstrand selv har været, at "heste jo er vilde dyr," og de derfor kræver en vis hårdhændethed.

- Det bliver jo farligt i det øjeblik, man ikke fortæller, hvem der bestemmer. Så tager den her hest lige så stille overhånd. Og så kan det i hvert fald gå galt.

92800809 Tredje halvleg Helgstrand

Hestevelfærd

I 2014 var han også i vælten, hvor de ved Retten i Aalborg blev frikendt, men var under anklage for dyremishandling. Også dengang var der skjulte billeder med, men ifølge Helgstrand var det noget ganske andet, fordi det her var stillbilleder, som var taget ud af kontekst.

Han mener faktisk, at den massive dækning har været en fordel for hesteverdenen, fordi der nu er kommet fornyet og stærk fokus på hestenes velfærd.

- Hvis jeg kigger tilbage, hvad der er sket de sidste 10 år, er det ikke ret meget. Men det er bare en ny verden, vi lever i, og vi skal bare være endnu dygtigere og være endnu mere påpasselige.

Så det, du siger, er, at du faktisk er glad for, at det (Operation X, red.) er kommet ud?

- Ja, jeg synes faktisk – og det er ikke noget med at være grøn og hellig. Det er jo ikke kun for vores butik. Jeg prøver hele tiden at være dygtigere og bedre, men man skal jo også tænke: Er det her på hestens præmisser, eller er det på rytterens præmisser?

Ifølge hovedpersonen selv rider hans butik ikke væsentligt forskelligt fra andres. 

Han er selv for nyligt hjemvendt fra Florida og Wellington, som er et epicenter for hestesporten og hestehandel.

Her havde han blandt andre en snak med den tyske dressurlegende Isabell Werth, der har tolv olympiske medaljer fra 1992 og frem. Desuden har hun vundet ni verdensmesterskaber.

De var enige om, at deres sport var under pres.

- Det er ikke kun på grund af Operation X. Det er, fordi vi ikke er dygtige nok til at forklare, hvad vi ligger og laver, lyder det.

- Folk vil med det samme syntes, at Helgstrand tjener mange penge, og det går bare alt for stærkt. Og ja, det er rigtigt, at vi er en stor butik. Men når det så er sagt, tror jeg, at det generelt er sådan i vores branche, at den har bare ikke flyttet sig.

Og hvad er der så sket med dem, som Andreas Helgstrand forventede, var best in class?

- De arbejder ikke for Helgstrand mere.

Du kan se og høre hele programmet herunder, på TV2 Play eller TV2 Salto - første gang tirsdag aften.


Seneste nyt

fra Nordjylland