LIGE NU:

Jobpatruljen melder to nordjyske virksomheder til politiet

Hvert år besøger jobpatruljen forskellige virksomheder for at sikre, at arbejdspladserne overholder de regler, der er for ungarbejdere. Det har ført til to politianmeldelser indtil videre.

Efter en uge rundt i Nordjylland har de frivillige i Jobpatruljen besøgt 276 arbejdspladser, hvor de har interviewet de unge ansatte om deres arbejdsforhold. 103 steder har der været behov for at lave en opfølgning på forhold, der ikke er i orden. Det skriver Jobpatruljen i en pressemeddelelse.

I løbet af de første seks dage på rundturen i Nordjylland er Jobpatruljen stødt på et par sager, hvor arbejdsgiveren kan imødese en politianmeldelse, efter at Jobpatruljen har sendt sagerne videre til opfølgning i de lokale afdelinger af fagforeningen 3F.

Ungarbejderes rettigheder

Problemer i Brønderslev og Mariagerfjord Kommuner

De to sager, der har ført til politianmeldelser drejer sig om en ungarbejder i restaurationsbranchen, der nogle gange arbejder alene om aftenen og føler sig utryg over ubehagelige episoder med gæster, der kan være berusede. Ungarbejderen, der er ansat på en arbejdsplads i Brønderslev Kommune, står også for udskænkning af alkohol, selv om det er forbudt, og har flere gange måttet rykke arbejdsgiveren for at få sin løn.

Også i Mariagerfjord Kommune mødte Jobpatruljen en ungarbejder under 18, der udskænkede alkohol. Her skulle ungarbejderen også selv sørge for at finde en afløser ved sygdom, selv om det er arbejdsgiverens ansvar.

Lange arbejdsuger i Hjørring Kommune

På en arbejdsplads i Vesthimmerlands Kommune mødte Jobpatruljen en ungarbejder, der var faldet gentagne gange på et gulv, hvor der var stænk fra friture på gulvet.

- Selv om ungarbejderen heldigvis ikke var kommet alvorligt til skade, giver det jo anledning til at kigge på, hvad der kan gøres. Skyldes det manglende rengøring, hvordan er gulvet udformet, er det nopret eller glat, og ligger der vand på gulvet. Det gælder jo om at undgå risikoen for flere faldulykker, siger Louise Nabe-Nielsen.

Et tredje sted, på en restauration i Hjørring Kommune, mødte Jobpatruljen en ungarbejder, der kunne fortælle om meget lange vagter på mere end 11 timer, nogle gange uden pauser, og arbejdsuger på mere end 65 timer. Her havde den unge heller ikke en ansættelseskontrakt, selv om det var anden sæson, ungarbejderen var ansat det samme sted.