LIGE NU:

EU-politiker om skibsrengøring i Aalbæk Bugt: - Miljøet kan lide stor skade

EU-politiker efterspørger på baggrund af en TV2 Nord-historie lovgivning om rengøring af skibe.

En historie fra TV2 Nord har givet anledning til undren hos Pernille Weiss (K), der er medlem af Europa-Parlamentet. Historien, der blev bragt 21. juni handler om rengøring af skibe under vandlinjen i Aalbæk Bugt. For et nordjysk dykkerselskab har nemlig haft ekstra travlt med rengøringen under coronakrisen, da mange skibe har ligget stille, fordi der har været ganske få ordrer under coronakrisen.

Men at rengøringen foregår under vandet, undrer politikeren.

- Vi skal turde at kigge på områder, hvor corona har en konsekvens. Her er der altså en direkte effekt, hvor miljøet kan lide stor skade på grund af det store antal af skibe som rengøres i Aalbæk Bugt og dermed kan sprede giftige stoffer, som ødelægger biodiversiteten, siger Pernille Weiss om de mange skibe, som ligger stille i Aalbæk Bugt.

Rengøring på land anbefales

Pernille Weiss har efter at have set TV2 Nords historie om skibsrengøringen rettet en række spørgsmål til Europa-Kommissionen, fordi der ikke er lovgivning på området. Ifølge hendes oplysninger anbefaler IMO, International Maritime Organization, at skibene rengøres i tørdok netop for at undgå fare for forurening af havene.

- Når vi har en anbefaling fra IMO om at tage skibene i tørdok, og det stadig gøres under vand, er vi nødt til at kigge på lovgivningen. Derfor har jeg taget det videre til Europa-Kommissionen, siger hun og fortsætter:

- Det går simpelthen ikke, at vi gør en masse for at sikre sundheden oven vande under coronakrisen, mens det under vandet lider nød.

Spørgsmål til kommissionen fra Pernille Weiss (K)