Justitsminister efter TV 2-dokumentar om drugging: - Det er en meget gusten kultur

Folketinget er i øjeblikket ved at behandle et forslag om at give drugging sin egen selvstændige paragraf i straffeloven.

Fænomenet drugging, hvor en fremmed putter narkotika i typisk unge kvinders drink, gør stort indtryk på justitsminister Peter Hummelgaard (S).

- Jeg ser meget alvorligt på det (drugging, red.), også fordi jeg ser det som en meget gusten kultur. Der er en generation af unge mennesker, der render rundt og propper ting i andres drink med henblik på at se dem sejle eller begå overgreb mod dem, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

Reaktionen kommer ovenpå TV 2 Echo-dokumentaren 'Drugged i nattelivet', der afdækker, at drugging er et omfattende problem i nattelivet i Aalborg.

I forbindelse med dokumentaren har flere end 50 unge fortalt om deres oplevelser med drugging i nattelivet i Aalborg. Samtidig viser en ny Megafonmåling, at knap hver femte unge enten har oplevet eller mistænker at være blevet drugged.

følge Peter Hummelgaard giver TV 2s afdækning anledning til, at regeringen går i dialog med politiet for at undersøge, om landets politikredse har de rette værktøjer til at efterforske sager om netop drugging.

- I første omgang kan vi indskærpe over for politiet, at det er nødt til at have klare retningslinjer i de efterforskningsskridt, der skal foretages, når sådan en forbrydelse bliver anmeldt, siger Peter Hummelgaard.

Vil lave drugging-paragraf

Afdækningen af drugging kommer i kølvandet på en tid, hvor der allerede er politisk fokus på fænomenet.

Folketinget skal således i denne uge andenbehandle et beslutningsforslag stillet af SF om at give drugging sin egen selvstændige paragraf i straffeloven.

- At give drugging en særlig paragraf skærper opmærksomheden omkring, at det her er en forbrydelse, som skal tages meget alvorlig. Jeg håber på, at det også vil bidrage til, at flere faktisk anmelder, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Som det ser ud nu, kan drugging dømmes under paragraf 244 for simpel vold og 245 for grov vold. I nogle tilfælde også under paragraf 250 om ikke at hensætte en person i hjælpeløs tilstand.

Simpel vold straffes med bøde eller fængsel i op til tre år.

Grov vold straffes med fængsel i op til seks år.

Om det er simpel eller grov vold, afhænger af, hvilke stoffer der er drugged med, mængden og dermed, hvor alvorlige konsekvenserne har været for offeret.

quote Jeg tror, at det, vi ser nu, er toppen af isbjerget

Karina Lorentzen (SF)

Peter Hummelgaard mener dog ikke, at der er behov for en selvstændig paragraf.

- Det er ikke, fordi jeg har den store modstand imod det. Der er bare ikke behov for det, fordi det er allerede strafbart, siger han.

Toppen af isbjerget

Kun ganske få sager om drugging kommer faktisk for retten og bliver dømt.

Det skyldes ifølge flere eksperter, at der generelt er få anmeldelser, og at forbrydelserne er svære at bevise.

- Jeg tror, at det, vi ser nu, er toppen af isbjerget. Lige nu ligger drugging og roder i en blandet bunke af voldsanmeldelser, og det betyder, at vi ikke får særlig mange data, så vi kan følge udviklingen, siger Karina Lorentzen (SF).

Drugged i nattelivet

TV 2 Echo sætter fokus på drugging i nattelivet. 

Til dokumentaren 'Drugged i nattelivet' og til den øvrige dækning på TV2.dk og på sociale medier har vi talt med mere end 50 unge mennesker fra Aalborg og en række andre fra både Sjælland og Jylland, der angiver at være blevet drugged

Vi har vurderet hver medvirkende i dækningen og faktatjekket så godt som muligt. Det har vi eksempelvis gjort ved at se på journaler fra sygehuse og læger samt fra politiet. I nogle tilfælde har vi også talt med venner og familie til dem, der fortæller om oplevelser med drugging

Selvom drugging er en alvorlig forbrydelse, falder der næsten ingen domme i sager, hvor det er hovedforbrydelsen. Derfor kan man ikke bruge domsafsigelser til afdækning af området. 

Derudover angiver kun 3 procent af de adspurgte, der i en Megafon-undersøgelse mistænker, at de har været udsat for drugging, at de anmeldte episoden til politet. 

For at flere kan blive dømt for drugging, kræver det først og fremmest, at flere sager bliver anmeldt.

Som det ser ud lige nu, skal der først foretages en anmeldelse til politiet, før der kan testes for stoffer. Og der kan gå dyrebar tid, før en person når frem til en beslutning om at anmelde.

SF har stillet forslag om at give drugging-forbrydelser sin egen selvstændige paragraf i straffeloven. Foto: TV 2 News
SF har stillet forslag om at give drugging-forbrydelser sin egen selvstændige paragraf i straffeloven. Foto: TV 2 News

Derfor mener SF også, at personer, der mistænker, at de er blevet drugged, skal sikres retten til at få taget en blodprøve.

På den måde kan personen enten selv eller ved hjælp af venner omkring en hurtigt komme på sygehuset og få taget en prøve, før stofferne – og dermed bevismateriale – er forsvundet ud af kroppen igen.

quote Der er i forvejen så mange paragraffer. Jeg tror, at vores straffelov bliver meget uoverskuelig

Preben Bang (V)

Det Konservative Folkeparti bakker op

Det Konservative Folkeparti bakker op om SF’s forslag om at lave en selvstændig drugging-paragraf.

- Der er alt for mange unge, som i dag bekymrer sig for, om der er nogen, der hælder noget i deres drink, og sådan skal det ikke være at være ung, siger retsordfører Mai Mercado (K).

Derfor vil de konservative gerne være med til at se på, om drugging kan få sin egen selvstændige paragraf.

De konservative har flere bud på, hvordan man fra politisk side kan bidrage til at komme drugging-problematikken til livs. Foto: TV 2 News
De konservative har flere bud på, hvordan man fra politisk side kan bidrage til at komme drugging-problematikken til livs. Foto: TV 2 News

Derudover ønsker de konservative at indføre hårdere straffe, bedre mulighed for at efterforske drugging-forbrydelser og et opholdsforbud, så personer dømt for drugging ikke kan befinde sig i et bestemt område af byen.

I Venstre vil man gerne være med til at kigge på, om straffen for drugging skal hæves. Men partiet mener ikke, at en selvstændig paragraf til drugging er vejen frem.

Det fortæller retsordfører for Venstre, Preben Bang.

- Der er i forvejen så mange paragraffer. Jeg tror, at vores straffelov bliver meget uoverskuelig. Vi kommer til at operere med så mange bestemmelser, at vi måske egentlig til sidst fritager domstolene for det skøn, de skal have over hver situation, siger Preben Bang (V) til TV 2.

Forslaget forventes at skulle andenbehandles i Folketinget 1. juni.

Se dokumentaren 'Drugged i nattelivet' på TV 2 Play eller tirsdag klokken 20.30 på TV 2 Echo.

Har du oplevet drugging i nattelivet?

Så hører TV2 Nord gerne fra dig. Klik herunder eller send en mail til redaktion@tv2nord.dk

Tip os

Seneste nyt

fra Nordjylland