Landets pelserier ramt af corona: Nu har Nordjyllands største også fået konstateret smitte

Covid-19 er i omløb hos flere ansatte på pelserierne i Danmark. Nu er to ansatte hos Danpels i år også konstateret smittet.

Der har været umådeligt mange ansatte, der har været smittet med covid-19 på de danske pelserier i løbet af den seneste uge. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed i et tweet.

Hele 200 medarbejdere fordelt på seks pelserier syd for Nordjylland har været ramt af smitten, og nu viser det sig, at Nordjyllands største pelseri heller ikke er sluppet fri.

- Vi har haft to smittede medarbejdere, siger ejer af Danpels i Aars Franz Struntze.

I øjeblikket har Danpels 45 medarbejdere, der i øjeblikket er ansat til at pelse mink. Det tal plejer at være markant højere. Før coronaens indtog havde ejer Franz Struntze regnet med, at der i disse dage ville være 130 ansatte, der var i fuld sving på pelseriet.

Ud af de 45 medarbejdere er otte foreløbigt testet for coronavirus.

- Jeg blev selv testet på fjerde og sjette dagen, efter vi havde en medarbejder, der blev testet positiv. Selvom mig og medarbejderen har gået en del sammen, så har jeg modtaget to negative test, siger indehaveren af Danpels.

Franz Struntze er løbende i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed i forhold i at mindske risikoen for smittespredning. Alle hans medarbejdere bor dog lige ved pelseriet. De fleste medarbejdere er fra Lichtenstein, Litauen eller Danmark, og trods to coronatilfælde så har ingen af de ansatte oplevet nogle symptomer.

Masseaflivning har konsekvenser

Nedslåningen af alle mink kan, udover på antallet af medarbejdere, ses på antallet af mink, som Danpels får ind i år. Oprindeligt havde virksomheden regnet med, at de skulle pelse 1,4 millioner mink. Tallet er imidlertid betydeligt mindre, idet Franz Struntze forventer, at firmaet må nøjes med at pelse knap en halv million mink.

Det skyldes, at pelsen ikke må bruges, hvis den kommer fra en smittet minkfarm eller fra en farm som ligger inden for 7,8 kilometer fra én, hvor der er fundet coronavirus.

Det betyder, at det udelukkende er de mink, der ligger uden for sikkerhedszonen på 7,8 kilometer, der kan pelses.

Virksomheden får leveret mink fra sydligere egne i Jylland, men også fra Fyn og Sjælland. Om tre dage modtager Danpels de sidste mink, og herefter fortsætter arbejdet indtil engang i december eller januar.

Hos det nordjyske pelseri Danpels i Aars betyder aflivning af mink et tab på op til 10 millioner kroner og en række medarbejdere skal fyres. Foto: Bruno Stagsted

Seneste nyt

fra Nordjylland