Ligner små, farverige perler: Nordjyder har samlet 15.000 stykker mikroplast
Over seks uger er nordjyder troppet op på de vestlige strande for at samle mikroplast.
De ligner små farverige perler, men det er det ikke.
Det er bittesmå stykker mikroplast, der flyder i naturen.
De seneste seks uger har 700 nordjyder og turister på 10 strande langs den nordlige del af vestkysten været på jagt efter de små plastikkugler.
Det blev til ti syltetøjsglas fyldt med 15.000 plast-pellets.
De skadelige perler
Plast-pellets er kun to til seks millimeter store og lavet af olie og en slags råmateriale til forskellige produkter i plastindustrien.
Men af og til spilder lastbiler dem på vejene, eller der falder noget af containerskibe.
Det er organisationen Race for Oceans, som står bag, hvor hundredvis af strandgæster har indsamlet de små plastikkugler.
En af de frivillige, der er mødt op på stranden i Lønstrup fredag formiddag, er sommerhusgæsten Casper Guldberg-Petersen.
- Vi synes, det ville gøre vores for, at samle plast op, når vi kan. Og gøre det til en leg, som en del af det, at vi er her, siger han.
For Signe Simonsen er deltagelsen i et sådan projekt særdeles vigtig.
For selvom de små plast-pellets er svære at se med det blotte øje, finder de hurtigt deres vej hen, hvor de kan gøre skade.
- Vi ved jo allerede at mikroplasten er inden i os i forhold til vores blodbaner og det sidder i vores lungevæv. Og når vi skal amme vores nyfødte børn, så overfører vi det via modermælken, siger hun og fortsætter:
- Så plastik skal ikke ligge i naturen. Selv om vi forhåbentlig gennem regulering snart får stoppet udledningen af plastik i naturen, så ændrer det ikke på, at vi står med en global oprydningsopgave, som vi ikke kan løse med håndkraft.
Fra fingre til droner
Og fundet af de mange mange små plast-pellets ved de ti strande er Signe Simonsen, der er stifter af Race for Oceans, ganske tilfreds med.
- Det er et meget fint resultat, siger hun og fortsætter:
- Selvfølgelig vil man jo altid gerne have flere, men det er jo første gang, vi kører det her pilotprojekt, så vi er tilfredse med den opmærksomhed, projektet har fået.
Hos Race for Oceans drømmer de dog om, at det i fremtiden bliver droner, som spotter plastikkuglerne, og robotter, der indsamler dem.
EU skønner, at der hvert år bliver spildt 164.000 tons af de her små plastikkugler under transport til lands og til vands.
Se hele indslaget om mikroplastindsamlingen herunder.