LIGE NU:

Mangel på bioanalytikere i Nordjylland: - Jeg har ikke tid til at gøre mit arbejde ordentligt

Manglen på bioanalytikere er stor i Region Nordjylland, og med en ledighed, der er tæt på at være ikke-eksisterende, er det nærmest umuligt for sygehusene at rekruttere bioanalytikere. Problemet ser kun ud til at stige i fremtiden, og derfor efterlyser bioanalytikerne nu, at uddannelsesministeren sikrer bedre uddannelsesmuligheder i regionen.

På biokemisk afdeling på Aalborg Universitetshospital har de 200 ansatte hver dag travlt med at analysere tusindvis af blodprøver.

- Der er for travlt. Det bliver for presset. Jeg får ikke tid til at gøre mit arbejde ordentligt, for eksempel med patienterne. Det bliver for meget: Ind at tage prøven og så ud igen. Man har ikke tid til at værne om de opgaver og lægge den energi og sjæl i det, man har for sit arbejde, siger Camilla Sørensen, der er bioanalytiker på Aalborg Universitetshospital.

quote Det bliver for meget: Ind at tage prøven og så ud igen. Man har ikke tid til at værne om de opgaver og lægge den energi og sjæl i det, man har for sit arbejde

Camilla Sørensen, bioanalytiker på Aalborg Universitetshospital

- Det begynder ikke kun at være det fysiske arbejdsmiljø men også det psykiske, man bliver påvirket af. Det duer ikke, vi har kolleger, der går ned med stress. Vi har brug for flere hænder, siger hun. 

Ledigheden blandt bioanalytikere nærmer sig et rundt 0, og ledende bioanalytiker Tina Beith mener, det helt store problem med manglende bioanalytikere ligger i, at der ikke er mulighed for at tage uddannelsen i Nordjylland.

- Vi kan se på bioanalytikeruddannelsen i Aarhus, at de fleste bliver boende dernede, og de er sværere at hente tilbage igen, og i mange år har vi haft problemer med at rekruttere til vores ydre laboratorier, siger Tina Beith.


Minister vil tage sagen op

En rapport fra COWI spår, at der i 2030 vil mangle 100 bioanalytikere i Nordjylland. Det gør indtryk på Ane Halsboe-Jørgensen, der har ansvaret for at sikre, at der bliver uddannet bioanalytikere nok.

- Hvis vi har en region, hvor der mangler en faggruppe, der er så vigtig, og vi samtidig har en politisk vilje til at oprette nye uddannelser, og det har vi, så lad os få de to ting til at mødes, siger Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister (S).

quote Hvis vi har en region, hvor der mangler en faggruppe, der er så vigtig, og vi samtidig har en politisk vilje til at oprette nye uddannelser, og det har vi, så lad os få de to ting til at mødes

Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister (S)

Der er dog ikke nogen garanti på vej for uddannelsesmuligheder i Nordjylland.

- Når vi sidder med sådan nogle tal foran os, så tager vi det seriøst, og jeg kan garantere, at regeringen er optaget af at oprette nye uddannelser landet over, og det kommer vi til at se på meget snart, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Camilla Sørensen fra Aalborg Universitetshospital har ikke noget imod at have travlt, men det skal være med måde.

- Jeg er her ikke for at sidde ned hele dagen. Det har vi også brug for, for vi har brug for at sidde at fordybe os. Men andre gang synes jeg også, det er rart, at der sker noget, men der skal ikke ske så meget, at man har så mange bolde i luften, at man ikke længere kan gribe dem, lyder det fra Camilla Sørensen.