Foto: Lars Lyngdahl

Nordjyder får Europas hurtigste bredbånd

YouSees teknikere er ved at lægge sidste hånd på store dele af Nordjyllands kabelnet. I løbet af de kommende uger vil omkring 20.000 husstande få endnu hurtigere bredbånd og adgang til hastigheder på op til 1.000 Mbit/s.

Du kender det godt - du klikker og klikker, og selv om du væbner dig med al den tålmodighed, du kan mønstre, er internettet simpelthen for langsomt og for tungt at danse med.

Bredbåndsdækningen i Nordjylland trænger nogle steder til en opgradering, og det er YouSees teknikere netop nu i gang med at give nogle af kablerne. Når det sidste skab, der binder kabelnettene sammen, er opgraderet og lukket igen i starten af april, vil YouSees kunder på kabelnettet have fået adgang til det såkaldte gigabredbånd. 

Læs også Ingen penge til nordjysk bredbånd: Ansøgninger var for dårlige

Den nye bredbåndsteknologi vil YouSee-kunder adgang til hastigheder på helt op til 1000 Mbit/s. Det gør bredbåndet til det hurtigste i Europa.

- Når vi nu er færdige, vil omkring 20.000 husstande i Nordjylland være blandt de første i Europa til at få adgang til den nyeste bredbåndsteknologi på markedet, siger Jacob Mortensen, der er tv- og bredbåndsdirektør i YouSee.

Han tilføjer, at hele opgraderingen foregår over jorden, så det ikke har været nødvendigt at grave hverken haver eller fortove op.

Flere skærme kræver mere kapacitet

Selvom det i øjeblikket er de færreste nordjyder, der har brug for hastigheder på op til 1.000 Mbit/s, er Jacob Mortensen ikke i tvivl om, at fremtiden byder på behov for hurtigere og mere stabile forbindelser. De seneste fem år er den gennemsnitlige bredbåndshastighed, som danskerne køber, steget med 26 procent hvert eneste år, og i 2020 forventes den gennemsnitlige solgte bredbåndshastighed at være 100 Mbit/s.

- En typisk familie har flere skærme med forbindelse til internettet, og de er ofte i brug samtidig, så nogen ser tv i stuen, mens andre streamer serier på værelset eller læser avisen på mobilen. Der streames musik i baggrunden, og inden længe er smart homes, Internet of Things og virtual reality også en del af hverdagen. Det kræver ekstra båndbredde og kapacitet, og med den netop gennemførte opgradering af kabelnettet er vores kunder i Nordjylland godt klædt på til fremtidens behov, siger Jacob Mortensen.

Når YouSee er færdig med sin opgradering af kabelnettet i hele landet, vil halvdelen af alle danske husstande have adgang til gigabredbånd.

GIGABREDBÅND

  • Gigabredbånd er navnet på YouSees højhastighedsbredbånd, der leveres via det såkaldte coax-net, den tekniske betegnelse for kabel-tv-net.
  • Med en hastighed på 1.000 Mbit/s kan man på ét sekund hente 25 billeder i høj opløsning (5 MB/stk.) eller 31 MP3-musiknumre (4 MB/stk.)
  • Målet er, at YouSee i midten af 2018 skal kunne tilbyde hastigheder på op til 1.000 Mbit/s til halvdelen af alle husstande og 100 Mbit/s til ca. 70 pct. af husstandene.
  • 1.000 Mbit/s svarer til 1 Gbit/s.

 

00:36

\n     

Luk video