Preben Bang Henriksen er klar til bringe sagen i folketingssalen om nødvendigt. Foto: TV2 Nord

Nordjysk folketingsmedlem vil have ændret museumsloven

Venstres Preben Bang Henriksen vil have kulturministeren ind i sagen om nordjysk landmand, der blev fanget i sag om gammelt dige

Museumsloven er ude af trit med virkeligheden, når der fortsat er sager om landmænd, der bliver bedt om at reetablere gamle diger, der i årevis ikke har været synlige. Sådan lyder det fra det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (Venstre).

Han vil nu have kulturminister Joy Mogensen (Soc.Dem.) til at tage stilling til den aktuelle praksis omkring dige-retablering i marker.

Baggrunden er nordjysk, idet landmand Hans Jørgen Mikkelsen fra Nørager tilbage i 2002 fjernede en tjørnehæk, som gik tværs mellem to marker nær hans gård, men det skulle ti år senere vise sig, at han ikke bare havde fjernet en tjørnehæk, men et lovbeskyttet dige. Landmanden blev i byretten dømt til at reetablere det usynlige dige i en højde af 20 centimeter.

- Det virker helt til grin, siger Preben Bang Henriksen, og tilføjer, at det desværre er meget karakteristisk for, hvordan museumsloven er kommet helt ud af trit med virkeligheden.

Han vil nu have ministeren til at svare på, om hun synes, det er rimeligt, at at landmænd bliver pålagt at retablere diger, som i årtier ikke har været at finde i marken, og således sandsynligvis er fjernet af landmænd for 50 eller 100 år siden – uden at nogen i øvrigt har savnet dem.

Landmand Hans Jørgen Mikkelsen fra Nørager gik videre med sin sag om diget, og han vandt sagen i Landsretten. Staten fik regningen for sagen på ca. 200.000 kroner og 7 års kamp var slut.

Det vurderes, at der er tale om omkring 400 lignende sager på landsplan.

Læs også Sag om usynligt dige tog syv år: Det er den rene bananrepublik

Preben Bang Henriksen stiller også spørgsmål til, om hvilken værdi kulturministeren tillægger retablering af gamle markdiger, og om den er proportional med den udgift, der aktuelt pålægges landmændene.

Det nordjyske folketingsmedlem er selv ikke i tvivl om, om der må være dige, der ikke har så stor en kulturhistorisk og landskabsmæssig værdi, at de skal bevares.

- Det skal der ryddes op i, mener Preben Bang Henriksen, som håber, at kulturministeren vil lempe det, han kalder ”de mest vanvittige bestemmelser”.

Preben Bang Henriksen er klar til bringe sagen i folketingssalen om nødvendigt.

 

Læs også Landmænd vil beholde diger