LIGE NU:

Nyt møde om sommerhusudspil: Håber regeringen trækker i land

Endnu engang var udspillet om begrænsning af udlejningsuger af feriehuse på dagsordenden ved et møde mellem nordjyske politikere og turisterhverv.

- Det er jo lige den modsatte vej af, hvad vi skal gå, og hvad regeringen tidligere har sagt, at de ville med vores sommerhuse.

Så kontant var udmeldingen fra Mariagerfjord Kommunes borgmester Mogens Jespersen, inden han mandag formiddag satte sig i mødelokalet med en række aktører fra turistområdet samt folketingspolitker Anné Honoré Østergaard.

Det er sidstnævnte, der havde indkaldt til mødet, der foregik på borgmesterkontoret i Hobro. I sidste uge holdt hun et lignende møde i Aabybro, og ligeledes var der på dagsordenen blot et enkelt punkt - regeringens udspil om at begrænse antallet af uger, man årligt må udleje et feriehus.

- Behov for turisme og detailhandel

I dag må man frit leje feriehus ud i sommersæsonen og derudover ni uger mellem november og marts. Det giver i alt 43 såkaldte benyttelsesuger, der dækker over udlejning og eget brug. I en vejledning fra Erhvervsstyrelsen, som netop har været i høring, lægges der dog op til, at det begrænses til 35 uger, og det kan få store konsekvenser for sommerhusejere, udlejningsbureauer og alle de andre tursterhverv, der tjener penge, når turisterne tager på sommerhusferie.

- Der er jo rigtig mange byer ude i vandkants-Danmark, som har behov for turismen og den detailhandel, det bringer med sig. Så hvis man tager det fra dem, er det helt sikkert, at man ødelægger noget for de byer, der gør noget for turismen, siger Jan Andersen, som udover at være byrådsmedlem for Venstre i Mariagerfjord Kommune, også er formand for Event Øster Hurup, som arrangerer events i et af kommunens helt store turist-hotspots.

Feriehusudlejernes Brancheforening har regnet på, hvad det vil betyde, hvis antallet af udlejninguger skæres ned til 35. For Nordjylland vil det samlet set betyde en mistet omsætning på mere end en milliard kroner om året. For selv om der fortsat vil være godt gang i udlejningen i højsæsonen, kommer man altså til at begrænse alle de yderuger, som i dag også er yderst populære, og som er med til at generere helårsturisme til mange af de nordjyske sommerhusområder.

Venter på Erhvervsministeriet

Fredag udsendte Erhvervsministeriet en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at Erhvervsminister Simon Kollerup hælder mere mod et leje på 41 uger end de 35 uger, som Erhvervsstyrelsen har foreslået.

- Det er dejligt, hvis han har opdaget, at vi er mange, der er utilfredse, og at han trækker lidt i land. Men jeg forstår faktisk ikke, hvorfor det her forslag overhpvedet er kommet i høring. VI står midt i en pandemi. Vi kan ikke rejse nogen steder. Turisme er en rigtig god indtægtskilde for os, og så vil man simplethen bare til at begrænse det, siger Anne Honoré Østergaard.

Hun håber, ligesom resten af mødedeltagerne, at forslaget bliver pillet helt af bordet, så der altså ikke kommer yderligere restriktioner.

Erhvervsministeriet vil i løbet af denne uge gennemgå de sidste høringssvar og derefter melde ud, hvor man vil sætte grænsen for antallet af udlejningsuger. På torsdag er ministeren kaldt i samråd om sagen.