Nyt våben i kampen mod drugging: Allerede brugt i 22 sager
Siden efteråret har en ny ordning været på plads, som skal hjælpe politiet og ofre, når der er mistanke om drugging.
Drugging er desværre et velkendt fænomen, når det kommer til en tur i byen.
Der har været flere tilfælde i det nordjyske, hvor en bytur får en kedelig afslutning, som forårsages af, at der er blevet smidt et uønsket stof i en drink. Indtagelse af et ukendt stof kan i værste tilfælde føre til svær forgiftning og blackout.
TV 2 Echo satte i 2023 med dokumentaren "Drugged i nattelivet" fokus på udfordringer med drugging i det aalborgensiske natteliv.
Det fik i efteråret 2023 Nordjyllands Politi og Aalborg Universitetshospital til at lave en ny ordning, der gav hospitalspersonalet lov til selv at vurdere, om der var brug for en blod- eller urinprøve ved mistanke om drugging, frem for at vente på en forhåndsgodkendelse fra politiet.
- Nogle af de stoffer, der anvendes til drugging, er meget flygtige. Derfor kan vi bruge det her til hurtigere at få sikret prøver til gavn for vores efterforskning, sagde vicepolitiinspektør, Sune Myrup, i forbindelse med den nye ordning tilbage i efteråret.
Brugt i 22 sager
- Nu kan man blive behandlet i trygge rammer, og så efterfølgende gå og overveje, om man har lyst til at involvere politiet. I stedet for at skulle anmelde det fra start, hvor man ikke helt har været ved sine fulde fem.
Sådan sagde cheflæge på akut- og traumecenteret, Jørn Møller, som også udtrykte glæde over den nye ordning.
Og siden den nye ordning er blevet implementeret, er prøverne blevet brugt i 22 sager.
- Det er et område, der er kommet øget fokus på, og det er godt. Det udspringer af et ønske om at skabe et godt, trygt og sikkert natteliv for gæsterne, som vi gerne vil passe på så godt som muligt, fortæller Sune Myrup.
Og generelt har den nye ordning været med til at hjælpe politiet, når det kommer til efterforskning af drugging.
Selvom man inden ordningen stadig havde mulighed for at foretage blod- og urinprøver, har de kunnet risikere at blive taget for sent, og sporet efter stofferne kunne være forsvundet. Så på mange måder er den nye ordning en succes.
- Den nye ordning, har efter vores vurdering givet os rådighed over endnu en efterforskningsmulighed. Via det styrkede samarbejde med Region Nordjylland, kan vi hurtigt fremskaffe en blod- og urinprøve, der kan være et bidrag til at fastslå, hvorvidt der er sket drugging, forklarer Sune Myrup, og tilføjer.
- Vi vil opfordre alle til at anmelde mistanke om drugging til os med det samme, så vi hurtigt kan få undersøgt sagen nærmere.