Lars Toftedal (t.v) og Jørgen Kjeldsen er to af de otte mænd, der i 1988 var med til at stifte Thise mejeri. Foto: TV Midtvest

Økologien ruller: Mejeri gik fra økoflippere til storkoncern

Økologien er i vækst i Nordjylland, men for det økologiske mejeri i Thise var der rigtig meget modstand, da det i 1988 blev stiftet.

Nordjyderne er ved at få øjnene op for økologi. Over de sidste fem år er der sket en fordobling af antallet af økologiske vare, der bliver lagt ned i indkøbsvognen i Nordjylland.

Læs også Økologik: Ny serie går tæt på populære økologiske nordjyske fødevarer

Nordjyderne når med sine 8,4% økologiske vare ikke op på landsgennemsnittet, der ligger på 13,3 %, men ifølge Økologisk Landsforening så er nordjyderne de seneste år rykket frem i bussen, når det kommer til økologi.

Et af de steder, hvor man kan mærke den stigende interesse for økologi ikke bare i Nordjylland, men i hele Danmark er på Thise mejeri.

- Økologi går rigtig godt i Danmark, det kan vi mærke. Jeg er også overbevist om, at det fortsætter og at økologien stille og roligt vil tage et par procenter hvert år, siger direktør i Thise Mejeri, Poul Pedersen. 

Thise mejeri blev stiftet i 1988, hvor økologi endnu ikke havde fået fat blandt den almindelige befolkning. Stifterne mødte modstand i landbrugsmiljøet, hvor de konventionelle landmænd følte sig set ned på. Det fik konsekvenser for stifterne af mejeriet både økonomisk og socialt. Flere af stifterne oplevede at de og deres familier pludselig blev undgået i lokalsamfundene, og mejeriet havde meget svært ved at afsætte deres produkter.

- Det er godt, at vi er født i den landsdel, vi er. For så var vi ikke så lettet at blæse omkuld, for det var nogle meget hårde år i starten. Vi elskede københavnerne dengang, det gør vi jo stadig, men i starten var københavnerne de eneste som tog rigtig imod vores vare, siger Poul Pedersen, direktør i Thise mejeri. 

27:51

Du kan i serien 'Fra økoflippere til storkoncern' følge Thise mejeris historie fra starten i 1988 til i dag. Her kan du se første afsnit.

Luk video

I 1988 var de 8 mennesker til at starte Thise Mejeri op. I dag er der 250 ansatte på mejeriet. I programmet 'Fra økoflippere til storkoncern' kan du i fire afsnit følge mejeriets udvikling. Du kan finde alle fire afsnit her eller se et ad gangen de næste par uger. Så skal du tænde for TV2 Nord Salto tirsdsag aften klokken 19:50.

Der er nu 70 økologiske landmænd tilknyttet Thise mejeri, og i modsætning til i år 1988, hvor man skulle kigge langt efter en økologisk landmand, så er der i Nordjylland i år 2017 hele 709 økologiske bedrifter. Til sammenligning var der ti år tidligere 404 økologer i landsdelen. 

På mejeriet i Thise har de taget konsekvensen af den stigende interesse, hvor de nu udvider med op til 6000 kvadratmeter. Direktøren kan dog allerede afsløre, at mejeriet skal udvide endnu mere i løbet af de næste tre år.

Sådan så mejeriet ud før udvidelsen på små 6000 kvadratmeter. Dengang bestod mejeriet af ocirka 10.000 kvadratmeter.  Foto: TV Midtvest